feedback, opinion, customer-1977987.jpg
Ontdek je Ware Ik

Zoek jij vaak de goedkeuring van anderen? 6 Tips om jezelf hiervan te bevrijden.

Vanaf dat we klein zijn wordt ons geleerd om anderen tegemoet te komen, om anderen gelukkig te maken.

De meeste kinderen willen de goedkeuring van hun ouders, leraren, vriendjes of vriendinnetjes en klasgenootjes. Velen van ons hebben de neiging om diezelfde houding aan te nemen wanneer we volwassen zijn. Hoewel het een natuurlijk iets is voor ons, om de goedkeuring van anderen te zoeken, is het voor onszelf niet altijd het beste.

Een sterk en vrij persoon zijn, betekent ook het vermogen om jezelf vrij door de wereld te bewegen, zonder je overmatig zorgen te maken over de meningen van anderen.

Denk maar eens aan de mensen die je het meest respecteert, waar je naar opkijkt. Laten zij de mening van anderen hun beslissingen beïnvloeden?

Ook jij kunt op deze zelfde manier leven.

Leef het leven op je eigen voorwaarden met deze tips:

1. Leer te zeggen wat je denkt.

Als je je zorgen maakt over de mening van anderen, heb je waarschijnlijk de gewoonte ontwikkeld om je mening voor je te houden.

  • Begin met het geven van je mening over kleinere dingen. Als je bijvoorbeeld wordt gevraagd welke film je wilt zien, geeft je hier een specifiek antwoord op.
  • Naarmate je je meer comfortabel voelt, kunt je je uitspreken over grotere, meer belangrijke kwesties.

2. Neem de tijd om jezelf te waarderen.

Neem elke dag een paar minuten, om jezelf te herinneren aan alle dingen die je leuk vindt aan jezelf. Denk aan alle goede dingen die je elke dag doet, of maak een lijst van al je positieve karaktereigenschappen.

  • Als je een positief beeld over jezelf hebt, zul je minder snel de goedkeuring van anderen nodig hebben.

3. Herinner jezelf eraan dat het onmogelijk is om iedereen gelukkig te maken.

Het is een grote wereld en dus ook een grote verscheidenheid aan mensen. Het maakt niet uit wat je doet, er zal altijd iemand zijn die jou niet leuk zal vinden.

Het interessante is, dat diegenen die iedereen proberen tegemoet te komen om zo de goedkeuring van anderen te krijgen, de neiging hebben om minder gerespecteerd te worden.

Men bewondert meestal de zelfverzekerde mensen. Deze stralen kracht uit en gaan hun eigen weg.

4. Er is meer “grijs gebied” dan je denkt.

Veel mensen die wanhopig op zoek zijn naar de goedkeuring van anderen geloven dat perfectie er voor zal zorgen dat anderen blij met hen zullen zijn, dat ze hen alleen dan zullen mogen.

Je zult echter niet veroordeeld worden op je alledaagse woorden en daden.

  • Zelfs de “beste” mensen doen, of zeggen af en toe dingen die de meesten van ons als negatief zouden beschouwen. Niemand is altijd “perfect”. Beoordeel jij mensen zelf zo hard over kleine dingen?
prisoner, brain, captivity-6253261.jpg

5. Voorkom dat je op een manier reageert, dat een criticus zal aanmoedigen.

Sommige mensen gebruiken afkeuring als een manier om controle te hebben over anderen. Wanneer je je onnodig verontschuldigt, of je mening verandert als reactie op afkeuring, kun je hiermee onbedoelt die andere persoon aanmoedigen.  

  • Als je het gevoel hebt dat een ander persoon onredelijk is, moet je hem of haar op een kalme, redelijke manier hiermee confronteren. Je zult waarschijnlijk merken dat de neiging van de criticus om af te keuren zal stoppen, wanneer deze merkt dat het je keuzes niet beïnvloedt. De afkeuring die JIJ op dat moment toont is eerlijk, onder de omstandigheden. Voor één keer zal afkeuring vóór je werken in plaats van tegen je!

6. Voordat je een actie onderneemt, vraag jezelf af of je het vooral doet om goedkeuring te krijgen.

Probeer activiteiten en keuzes uit je leven te voorkomen, die worden gedreven door de behoefte om anderen goed over je te laten denken.

  • Doe elke week een paar dingen die je leuk vindt, zelfs als ze niemand zullen imponeren. Het wordt gemakkelijker met de tijd.

We zoeken allemaal van tijd tot tijd de goedkeuring van anderen.

Maar het toestaan van die behoefte om je gedachten en gedrag te beheersen, maakt het leven minder leuk en uitdagender.

De eerste stap naar het veranderen van goedkeuringszoekende gedachten en gedrag is het herkennen ervan, wanneer deze zich voordoen.

Met een beetje inzet zul je merken dat de afkeuring die je al deze tijd hebt vermeden, veel minder impact heeft dan je dacht! Het is helemaal niet erg.

Bevrijd jezelf van het nodig hebben van de goedkeuring van anderen. Je zult blij zijn dat je het gedaan hebt!

Liefs,

Dit vind je misschien ook leuk...

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.