girl, bicycle, garden
Kids Scheiding / Alleenstaand Ouderschap

Wel of niet uit elkaar gaan? Wat is het beste voor mijn kinderen?

Sommige mensen besluiten voor hun kinderen bij elkaar te blijven, terwijl ze eigenlijk het liefst uit elkaar gaan.

Later zullen ze ontdekken dat ze hun kinderen er geen dienst mee hebben bewezen door toch in een ongelukkige relatie te blijven. Als je als ouder niet gelukkig bent in je relatie is de kans groot dat iedereen in je huishouden zal lijden onder wat er gaande is.

De hoeveelheid schade die kinderen KUNNEN ervaren door huwelijksproblemen is groot.

Zo kan het zelfs voorkomen dat deze kinderen worden blootgesteld aan verbale, emotionele en/of fysieke mishandeling tussen de ouders. Ze zien misschien dat genegenheid of geld wordt achtergehouden, om zo de volledige controle over de ander houden.

Geen van deze problemen is goed voor de kinderen om te zien en je kunt er van uit gaan dat ze herinneringen over zullen houden aan een hele ongelukkige jeugd.

Het is echter met het oog op de emotionele gezondheid van de kinderen, dat sommige ouders in een huwelijk blijven terwijl ze dit niet meer kunnen of willen. Ze hebben dan alle horrorverhalen gehoord over kinderen met vertrouwensproblemen en relatieproblemen doordat hun ouders zijn gescheiden.

Toch is het niet het feit dat hun ouders gescheiden zijn, wat deze problemen veroorzaken. Het is eerder vaak te wijten aan hoe de dingen worden afgehandeld vóór, tijdens en na een scheiding.

Het zijn vaak de acties van ouders die schadelijk zijn voor de kinderen wanneer een scheiding plaatsvindt.

Het beeld van het zien van je moeder die je vader bepaalde woorden naar het hoofd slingert of van je vader die met borden gooit, is niet iets dat een kind snel zal vergeten.

Er zullen lastige momenten zijn rond een scheiding, maar doe je best om te voorkomen dat je kinderen deze zien.

Kinderen zullen de spanning tussen jou en je ex-partner oppikken.

Ze zullen in de vuurlinie staan ​​als er nog veel onopgeloste zaken gaande zijn. Het kan voor hen erg ongezond zijn om deze onenigheden te zien gebeuren.

Het is mogelijk om van iemand te scheiden en toch een goede relatie met hem of haar te hebben.

En het is ook mogelijk dat je in teamverband werkt om te doen wat het beste is voor jullie kinderen.

Ik zeg niet dat dit makkelijk is. Mijn ex en ik hebben hier ook veel in moeten leren. Ik weet bijvoorbeeld niet hoe vaak ik mijn kaken op elkaar heb moeten houden ten gunste van de kinderen, maar dat ze dan toch de spanningen opmerkten. We zijn niet perfect in hoe we sommige dingen hebben aangepakt. Maar ik ben er van overtuigd dat een scheiding beter voor onze kinderen is geweest, dan wanneer wij bij elkaar zouden zijn gebleven.

Gevolgen kinderen van scheiding

Als je de details van de scheiding kunt uitwerken, zodat de kinderen goed worden verzorgd, voorkomt je dat ze hier schade aan ondervinden. Vechtscheidingen waarbij beide partijen de ander de schuld geven en de kinderen er middenin staan, zullen niemand ten goede komen.

Zeg nooit kwetsende dingen over je ex waar je kinderen bij zijn.

Diegene is nog steeds hun vader of moeder en iemand waar ze van houden en die ze respecteren.

Zorg ervoor dat je de tijd neemt om met je kinderen te praten over de scheiding vanuit hun standpunt. Laat ze een bepaalde vorm van controle hebben over de richting die deze gesprekken op gaan. Maar misschien hebben ze ook vragen die je wellicht beter niet (volledig) kunt beantwoorden.

Zo wilde mijn oudste weten waarom ik niet bevriend was met de nieuwe vriendin van papa. Zoals ik al wel eens heb aangegeven is mijn ex vreemd gegaan tijdens ons huwelijk en daarna een relatie begonnen met dezelfde vrouw. Ik heb me altijd voorgehouden om me netjes te gedragen waar mijn kinderen bij zijn. Ik heb ook geen probleem met haar op zich, maar het is iets anders om bevriend te zijn. Vreemdgaan is niet een eigenschap die ik waardeer in anderen…

Het was een lastige vraag en ik kon dit niet zomaar 1, 2, 3 aan mijn dochter uitleggen. In zo’n situatie kun je je kind niet uitgebreid gaan vertellen wat er is voorgevallen.

Het is prima om ze ook tijdens de scheiding je emoties te laten zien.

Zorg ervoor dat je ze gerust stelt, dat alles goed komt. Zolang ze zich geliefd en veilig voelen, zullen ze zonder problemen door de scheiding kunnen komen.

Ik ben er van overtuigd dat je je kinderen geen schade hoeft toe te brengen mocht het toch nodig zijn om te gaan scheiden.

Je moet er echter wel voor zorgen dat je goed weet hoe ze erdoor zullen worden beïnvloed.

Je moet weten wat je kunt verwachten, zodat je er kunt zijn om in de behoeften van je kinderen te voorzien.

Zorg ervoor dat ze weten dat ze bij beide ouders terecht kunnen voor alles wat ze nodig hebben. Ook moet je stilstaan bij je eigen acties. Zorg ervoor dat je je volledig bewust bent van hoe jou acties je kinderen zullen beïnvloeden.

Het is goed om te weten dat de beslissing om te gaan scheiden door de meeste mensen niet zomaar wordt gemaakt. Maar als het de juiste beslissing is voor jouw gezin, dan hoef je alleen maar de behoeften van je kinderen voorop te stellen.

Dit vind je misschien ook leuk...

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.