woman face, divorce, sadness-2254765.jpg
Ontdek je Ware Ik

Wat kun je leren door om te gaan met je verdriet?

Of het nu gaat om de dood van een familielid, een echtscheiding of het verlies van een baan, we hebben allemaal wel eens te maken met verdriet. Verdriet is een normaal genezingsproces. Ons leven is tenslotte definitief veranderd wanneer je zo’n verlies lijdt, en er is genezing voor nodig om over deze gebeurtenis heen te komen en verder te gaan.

Hoewel verdriet erg pijnlijk is, zijn er veel dingen die we kunnen leren van verdriet. Moeilijke, uitdagende tijden bieden de mogelijkheid tot groei.

Leer van je verdriet:

1. Verdriet schept dankbaarheid.

Je denkt op dat moment misschien niet dat je iets hebt om dankbaar voor te zijn, maar verdriet is het gevolg, wanneer dingen ons worden afgenomen. Verdriet kan je helpen om te waarderen wat je had, en wat je nog hebt. Het is makkelijk om dingen als vanzelfsprekend te beschouwen. Verdriet is een moeilijke manier om meer dankbaar te leren zijn, maar het geeft je wel de mogelijkheid.

2. Verdriet kan je helpen om meer in het moment te leven.

Het is heel gemakkelijk om je leven op de automatische piloot te leven. Een bepaalde gebeurtenis kan een wake-up call zijn en je eraan herinneren dat je tijd maar beperkt is. Zorg er voor dat je het meeste uit elke dag haalt.

3. Verdriet kan niet worden opgelost door het te vermijden.

Je zou kunnen proberen je verdriet te vermijden door maar bezig te blijven. Maar je kunt je verdriet niet weg stoppen zonder dat dit op een gegeven moment gevolgen zal hebben.

Je zult merken dat het verdriet op je zal wachten en het zal er uiteindelijk voor zorgen dat het je volledige aandacht krijgt.

4. Verdriet kan je helpen om je focus te verleggen.

Misschien besteed je te veel tijd aan werk ten koste van je gezin. Gebruik verdriet als een tijd van reflectie. Besteed je je tijd op de beste manier voor jou? Heb je er ooit over nagedacht?

5. Het leven houdt niet op.

Na een tragedie gaat het leven door en 99,999% van de mensen op deze aardbol blijft onaangetast. Alles blijft in beweging. Je leven moet ook doorgaan. Het lijkt niet eerlijk dat de wereld geen time-out neemt voor je verdriet. Maar er is altijd wel ergens iemand die rouwt. Niets zou ooit worden bereikt als de wereld zou stilstaan.

6. Je kunt verder gaan, met de wetenschap dat het niet erger kan worden.

Je hebt misschien de slechtste ervaring gehad die je ooit zult hebben. Er zit een zekere opluchting in die kennis. Alles kan gemakkelijk lijken in vergelijking, nadat je met succes met verdriet bent omgegaan.

7. Bitterheid veroorzaakt alleen maar meer pijn.  

Sommigen van ons zijn geneigd verbitterd te zijn, ongeacht de gelegenheid. Verdriet benadrukt het feit dat bitterheid geen haalbare manier is om met het leven om te gaan. Verdriet kan er voor zorgen dat je een minder bittere kijk op het leven krijgt.

8. Je zult ontdekken wie je vrienden echt zijn.  

Mensen vinden het vaak ongemakkelijk om bij anderen te zijn die pijn en verdriet hebben. Maar je echte vrienden zullen er nog steeds voor je zijn. De anderen zullen een excuus vinden om weg te blijven.

9. Je kunt alles overwinnen.

Je leven zal uiteindelijk herstellen van je verlies. Het is verrassend hoe dingen kunnen herstellen nadat er genoeg tijd is verstreken. Je kunt dan de toekomst tegemoet zien met de wetenschap dat je alles aankunt wat het leven voor je in petto heeft. Je zult sterker zijn dan je ooit bent geweest.

10. Je maakt je minder zorgen om de kleine dingen. 

Na het omgaan met groot verdriet, is het gemakkelijk om minder kleingeestig te zijn. De kleine dingen doen je minder. De belangrijke dingen worden nog belangrijker. Verdriet kan in dit opzicht een zegen zijn. Je leven heeft de mogelijkheid om in de toekomst alleen nog maar beter te worden.

Verdriet geeft je de kans om je leven opnieuw te evalueren en je opnieuw te focussen. Richt je tot je vrienden en familie in moeilijke tijden en op een dag zul je in staat zijn om weer verder te gaan, sterker dan ooit.

Liefs,

Dit vind je misschien ook leuk...

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.