Top 8 manieren om jezelf beter te leren kennen.

Zelfbewustzijn is een hoge mate van kennis over jezelf hebben.

Het is bewustzijn van je gewoonten, emotionele neigingen, behoeften, verlangens, sterke en zwakke punten. Een hoog niveau van zelfbewustzijn hebben is een krachtig hulpmiddel. Het stelt je in staat om je leven effectiever te veranderen, omdat je weet hoe je in elkaar steekt.

Vind hier 8 manieren om zelfbewustzijn te ontwikkelen:

1. Merk je gedachten op.

Tenzij je al jaren aan het mediteren bent, is je geest constant bezig met het opmerken en verwerken van ideeën en eindeloos commentaar op alledaagse dingen. Je kunt niet zomaar naar een boom kijken en hem gewoon alleen zien, je geest moet zeggen: “Dat is een prachtige boom.” En dan nemen je gedachten het volledig over.

2. Merk je denkpatronen op.

Waar denk je aan als je nerveus bent? Verveeld? Geïnteresseerd? Of wanneer je gewoon over straat loopt? Merk op dat vergelijkbare situaties resulteren in vergelijkbare denkpatronen.

Beoordeel jij mensen en situaties? Besteedt je veel tijd aan het nadenken over het verleden of de toekomst?

Verwacht je vaak dat het ergste zal gebeuren, of juist het beste? Of neem je een houding aan van: “Laten we maar kijken wat er gebeurt”?

3. Merk je gevoelens op.

Wat voel je gedurende de dag? Wat voel je terwijl je aan het eten bent? Naar het werk rijdt? Liggend in bed? Of in de rij staat bij de supermarkt?

Als je eenmaal je emotie hebt opgemerkt, vraag jezelf dan; Wat voel ik? Waarom? Wat heb ik nu nodig? Hoe reageer ik normaal in deze situatie? Is dat slim?

Onderzoek hoe jij omgaat met frustratie, of emotioneel ongemak. Een groot deel van je tijd wordt besteed aan het proberen jezelf beter te laten voelen. Als je je een beetje gefrustreerd of ongemakkelijk voelt, besteed je misschien enorm veel tijd en energie aan het proberen de situatie, of de anderen om je heen te veranderen om die negatieve gevoelens op te lossen.

Probeer jij anderen te beheersen? Probeer je jezelf af te leiden? Is je eerste instinct om een situatie uit de weg te gaan of juist op te gaan zoeken?

4. Onderzoek je vriendschappen.

Waar vind jij je vrienden? Zijn de meeste van je vriendschappen langdurig of kort? Wanneer je vriendschappen eindigen, wat is dan de oorzaak en is dit vaak met dezelfde reden? Met wat voor soort mensen ben je het liefst bevriend? Wat voor soort mensen vermijd je?

5. Onderzoek je intieme relaties.

Zie je een patroon in het soort mensen waarmee je te maken hebt gehad? Wat zijn de negatieve kenmerken die ze allemaal delen? Waarom denk je dat die mensen je aanspraken?

Wat waren jouw tekortkomingen in vorige relaties? Ben je aanhankelijk? Jaloers? Te gefocust op het werk? Heb je je eigen wensen niet kenbaar gemaakt? Bedenk hoe jij hebt bijgedragen aan het mislukken van je relaties.

Ben je van relatie tot relatie van aanpak veranderd, of blijf je je fouten herhalen?

6. Een dagboek bijhouden.

Er is geen betere manier om meer over jezelf te weten te komen dan door elke dag je gedachten, gevoelens en ervaringen op te schrijven.

Studies hebben aangetoond dat we ons verleden niet erg nauwkeurig kunnen herinneren, dus leg het vast terwijl het nog vers in je geheugen zit.

Zorg ervoor dat je zowel je hoogte- als je dieptepunten van de dag vermeldt.

Houdt ook bij hoe goed je hebt gegeten en geslapen. Misschien vind je hierin wat nuttige informatie.

Maak er een gewoonte van om elke dag minstens 15 minuten in je dagboek te schrijven. Je zult patronen gaan opmerken en veel over jezelf leren.

7. Schrijf je eigen manifest.

Denk na en leg jouw kijk op het leven, je doelen en je bedoelingen voor de toekomst vast. Je zult misschien verrast zijn door wat je schrijft. Dit is een geweldige eerste stap om jezelf en je overtuigingen te begrijpen.

Maak een lijst van je sterke en zwakke punten. Hoe weet je dat? Weet je het zeker? Vermijd overhaaste conclusies. Je hebt misschien altijd gedacht dat je een harde werker bent, maar ben je dat ook echt? Met wie vergelijk jij jezelf? Zorg voor “bewijs” voordat je iets vastlegt.

Wat zouden anderen over jou zeggen? Bedenk hoe je partner, kinderen, vrienden, familie, collega’s en baas je zouden omschrijven. Wat zouden ze je aanraden om aan jezelf te verbeteren? Vraag het ze eens en kijk hoe dit overeenkomst met je eigen overtuigingen.

Weet jij hoe anderen jou zien?

8. Mediteren.

Bij meditatie draait alles om het ontwikkelen van een beter bewustzijn van het huidige moment en jezelf. Meditatie is een ideale activiteit om het zelfbewustzijn te vergroten.

Mediteer minstens één keer per dag. Besteed de rest van de dag aandacht aan jezelf, anderen en je omgeving.

Je kunt een hogere mate van zelfbewustzijn ontwikkelen door gewoon op te letten.

Vraag jezelf de hele dag door. “Wat probeer ik te bereiken?” “Welke emoties voel ik momenteel en waarom?” “Wat voelen de mensen om me heen?”

Jezelf begrijpen is misschien wel het belangrijkste onderdeel van het vinden van je ware ik en daarmee ook jouw beste leven.

Liefs,

Geef een antwoord