little boy, window, waiting
Scheiding / Alleenstaand Ouderschap

Tekenen dat je kind het zwaar heeft na de scheiding.

Een scheiding is in de ogen van je kind(eren) heel anders dan voor jullie als ouders. Ze begrijpen niet altijd de redenen, waarom het nodig was.

Wees niet te veel bezig met je eigen problemen en je eigen nieuwe situatie om op te merken wat je kind op dat moment nodig heeft.

Mijzelf heeft het heel erg geholpen om me tijdens en na de scheiding te richten op mijn kinderen en wat zij op dat moment nodig hadden. Het heeft me door mijn eigen problemen heen geholpen. Het gaf me de mogelijkheid om me te richten op iemand anders dan mijzelf en voor hen te zorgen.

Niet alle kinderen zullen je meteen vertellen dat ze moeite hebben met de scheiding. Er zijn echter veel tekenen die erop kunnen wijzen dat ze het moeilijk hebben.

Je kunt dan een goed moment kiezen om er met je kind over te praten. Als dat niet lijkt te helpen, kun je er over na denken om hulp in te schakelen.

Je zult zelf moeten beoordelen en beslissen wanneer er moet worden ingegrepen. Soms hebben kinderen uit gescheiden gezinnen alleen wat tijd nodig om de situatie te verwerken.

Houd er rekening mee dat er wat tijd overheen kan gaan om alles een plekje te geven. Er is geen vast tijdsbestek waarin kinderen “geen problemen” meer zullen hebben met het omgaan met de scheiding van hun ouders.

Ik zet hierbij “geen probleem” tussen haakjes, omdat er altijd momenten zullen blijven waarop kinderen het nog zwaar kunnen hebben. Ik merk zelf dat bij mijn kinderen de effecten van de scheiding komen en gaan.

Angst komt heel vaak voor bij kinderen als ze erachter komen dat er een scheiding gaat plaatsvinden.

Tekenen dat je kind het zwaar heeft na de scheiding.

Dit kan ervoor zorgen dat ze stemmingswisselingen hebben. Ze kunnen het ene moment gelukkig zijn en het andere moment in tranen. Ze kunnen van het ene op het andere moment boos worden. Veranderingen in hun eetgewoonten en hoe goed ze slapen, komen ook vaak voor.

Zo hadden twee van mijn kinderen de eerste drie maanden dat ik uit het oude huis was vertrokken, dat ze weer dagelijks in hun bed begonnen te plassen.

Oudere kinderen kunnen hun uiterlijk veranderen. Ze letten misschien niet op hun persoonlijke hygiëne, zoals zou moeten. Soms is dit gewoon een probleem met de pubertijd, maar niet altijd. Ze kunnen ook rebelleren, dus hun kledingkeuze en kapsels kunnen anders zijn dan waarmee je ze normaal gesproken zou zien.

Let op tekenen dat je kind zich terugtrekt. Ze willen misschien meer tijd alleen om met hun gevoelens om te gaan, dus toon daar respect voor en geef ze die ruimte.

Als ze het echter niet goed doen op school, niet uitgaan met vrienden en geen normale activiteiten ondernemen die ze vroeger leuk vonden, kun je het beste aan de bel trekken.

family, mother, daughter

Als gevolg van de scheiding kan het moeilijk zijn om je kind te straffen als dit nodig is. Toch moet je ervoor zorgen dat je grenzen blijft stellen.

Veel gescheiden ouders voelen zich schuldig. Of willen dat, wanneer de kinderen bij hen zijn, ze vooral een leuke tijd hebben. Maar je doet je kind hier op de lange termijn geen plezier mee. Elk kind heeft grenzen nodig.

Je wilt bijvoorbeeld niet dat ze zich uiteindelijk gaan afreageren op jou of andere mensen. Ze moeten leren om op een positieve manier met hun gevoelens van woede om te gaan, in plaats van bijvoorbeeld dingen te vernietigen. Of dat ze er van uit gaan dat alles in het leven hen zal worden aangereikt. Dat ze hier recht op zouden hebben, omdat ze thuis altijd alles maar kregen wat ze wilden, omdat je ze als ouder het hen altijd naar de zin hebt willen maken.

Wees voorzichtig als je kind anderen de schuld gaan geven van de scheiding. Ze zouden niet moeten zoeken naar externe dingen die ze de schuld kunnen geven, zoals andere mensen of het werk van (één van) de ouders.

Help je kinderen om de situatie te zien zoals het werkelijk is, zodat ze deze kunnen accepteren.

Als je de tekenen kunt herkennen dat je kind niet goed met een scheiding omgaat, kun je hem of haar helpen er beter mee om te gaan.

Met je kind praten is het belangrijkste middel om te helpen ontdekken wat er in het hoofd van je kind om gaat. En om er achter te komen hoe je hem of haar door deze periode heen kunt helpen.

De periode tijdens en na een scheiding kan voor iedereen zwaar zijn, maar het belangrijkste hierin zijn je kinderen. Stel hun behoeften voorop, wees er voor ze, luister naar ze, stel grenzen…

Liefs,

Dit vind je misschien ook leuk...

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.