water, glass, liquid
Ontdek je Ware Ik

Positief vs negatief denken. Is jouw glas half vol of half leeg?

Het gezegde van ‘een glas is half vol of half leeg’ wordt vaak gebruikt om het verschil aan te geven tussen het positief en negatief denken, of optimisme en pessimisme. 

Hoewel beide manieren oké zijn, kan de manier waarop jij tegen het leven aan kijkt een enorme impact hebben op je succes en je geluk.

Als je het glas voortdurend als halfleeg ziet, kun je jezelf ervan overtuigen dat je een slechte dag hebt, zelfs als dat niet het geval is.

Negatieve gedachten kunnen er zelfs voor zorgen dat het je uiteindelijke waarheid wordt. Als je een slechte uitkomst verwacht, zul je zoeken naar bewijs om die mening te ondersteunen. 

Je verwachtingen kunnen een grote invloed hebben op je resultaten.

Wat veel mensen vergeten, is dat we onze houding elke minuut, elk uur en elke dag kunnen kiezen. Er is altijd een keuze. Elke keer dat er iets met ons gebeurt in het leven, kunnen we ervoor kiezen om positief te reageren, de lessen te leren die moeten worden geleerd, verantwoordelijkheid te nemen en verder te gaan. 

Je mist zo veel als je naar het leven kijkt met een blik alsof het glas half leeg is. Een negatieve kijk op het leven leidt tot een leven van negatief denken waarin je nooit de goede dingen ziet die het leven je te bieden heeft.

Het is jouw keuze.

We kunnen er zelf voor kiezen om ons negatief te gedragen, waarbij we andere mensen of situaties de schuld geven en eindeloze excuses maken.

Je kunt er voor kiezen om excuses te verzinnen zoals; ik ben te oud, te jong, niet zelfverzekerd genoeg, niet mooi genoeg, niet slim genoeg…, of je doet dit niet…

Je kunt ervoor kiezen om medelijden te hebben met jezelf, omdat er iets niet goed is gegaan…, of je doet dit niet…

Je kunt ervoor kiezen om jezelf op je kop te blijven geven voor iets wat op het werk fout ging…, of je doet dit niet…

Je kunt ervoor kiezen om je partner de schuld te geven dat jullie relatie niet werkt…, of je doet dit niet…

We hebben altijd de macht om positievere gedachten te kiezen. We hebben zelf de kracht om onze aandacht te richten waar we maar willen.

Helaas vergeten we dit vaak. We laten andere mensen of situaties ons geluk bepalen. 

We gedragen ons als een klein kind als dingen niet goed gaan. We mokken, raken van streek, stampen rond, vloeken, hebben medelijden met onszelf of wat voor jou dan ook de manier is waarop je je gedraagt ​​als dingen niet naar jouw zin gaan. 

Wat een totale verspilling van tijd en energie! Het is zelden of nooit nuttig voor je.

Vaak hebben we geen controle over de dingen die om ons heen gebeuren, maar we hebben wel de controle over hoe we in elke situatie reageren. Wij hebben de controle over onszelf, niemand anders.

Als ons iets ergs overkomt, hoeft dat onze dag of ons leven niet te verpesten. We kunnen een andere reactie kiezen. 

 
Je kunt leren om een ​​meer nuttige manier van denken te kiezen. Je kunt leren een betere houding te aan te nemen. 

flower, orange, petal

Oefening voor meer positiviteit.

Ik heb op de volgende wijze geleerd hoe ik mijn houding kan sturen. Door onderstaande oefening te doen merk ik dat ik gedurende de dag positiever ben en tegenslagen beter aan kan.

  1. Neem even de tijd en schrijf alle dingen op die er volgens jou verkeerd zijn aan je leven.
  2. Schrijf daarna op een ander stuk papier alle positieve dingen op, dingen die volgens jou wel goed gaan, dingen waar je dankbaar voor bent. Ben je wakker geworden in een warm bed vanmorgen? Had je een lekker ontbijt? Ging je naar je werk? In een auto? Denk aan je vrienden en familie. Denk aan die knuffel die je van je kind hebt gehad. Schrijf elk klein dingetje op wat je maar kunt bedenken. Voor een negatief persoon, kan dit best moeilijk zijn.
  3. Denk dan nog eens aan de negatieve dingen: ik krijg niet genoeg betaald, mijn auto is oud en het brood was vandaag niet vers. En kom op! De halve wereld zou dolgraag de dingen willen hebben die jij vanmorgen als vanzelfsprekend hebt beschouwd!

Hoe veel erger kunnen de dingen zijn? Als je echt over je leven nadenkt, ben je dan niet echt gezegend vergeleken met veel anderen?

Wat haal je ooit uit het leven door alleen maar naar de negatieve aspecten van je leven te zien?

Een positieve mentale houding kan je gezondheid verbeteren, je relaties versterken en je kansen op succes vergroten. 

Wat kun je verder doen om jouw manier van denken te veranderen? 

Zet je er over heen: Dingen gebeuren. Zelfs als het leven geweldig was, zouden er nog steeds dingen fout gaan.

Bekijk het vanuit een andere hoek: Situaties zijn zelden zwart of wit; bekijk het eens van een andere kant.

Houd de zaken in het juiste perspectief: Blaas de dingen niet op en maak van een mug geen olifant.

Heb geen medelijden met jezelf: Als je het niet beter kunt maken, maak het dan niet erger door negatief te zijn.

Wees aardig voor jezelf: Sommige mensen zijn aardiger voor vrienden dan voor zichzelf. Als je zegt: “Ik ben zo’n idioot”, “Ik kan niets goed doen” of “Ik ben zo’n sukkel”, ondermijn je je eigenwaarde en zelfvertrouwen.

Doorbreek de gewoonte: Stop met klagen. Het lost niets op. Het haalt je alleen maar naar beneden.

Doe alsof: Wees je bewust van je gedachten en probeer de positieve kant te zien.

Probeer positief te denken als een manier om geluk te vinden en voldoening in je leven. Klagen doet niets anders dan anderen om je heen een slecht gevoel geven.

Dit vind je misschien ook leuk...

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.