Ken jezelf! De eerste stap naar je ware ik.

Het is onmogelijk om jouw beste leven te leven zonder eerst te weten wie je echt bent.

Zelfkennis, of zelfbewustzijn is cruciaal!

Het moederschap heeft veel omhanden. Van ervoor zorgen dat aan de vele behoeften van je kinderen wordt voldaan, tot het draaiende houden van het huis, er voor zorgen dat je nog tijd en energie in je relatie steekt, maar ook nog alle taken op het werk worden vervuld.

Het is zo veel, dat het je energie van jezelf en je eigen behoeften kan wegnemen. Daarom is zelfbewustzijn in het moederschap zo belangrijk.

Zelfbewustzijn klinkt eenvoudig, maar het kan een behoorlijke uitdaging zijn om door het lawaai van het leven heen te breken en echt naar jezelf en je behoeften te luisteren.

Maar toch zou het werken aan je zelfbewustzijn een prioriteit moeten zijn.

Wat is zelfbewustzijn?

Wikipedia omschrijft zelfbewustzijn als “de beleving van de eigen identiteit, dus begrijpen wie we zijn en wat we doen, denken, voelen, of hebben meegemaakt”.

Als je zelfbewust bent, heb je een nauwkeurig en duidelijk begrip van je eigen persoonlijkheid, je sterke en zwakke punten en overtuigingen.

Je weet wat je drijft. Het kan worden gezien als “in contact staan” met jezelf.

Een moeder die zelfbewust is, is in staat om haar emoties te identificeren. En te begrijpen hoe deze emoties van invloed zijn op hun doen en laten. Ze zijn zich bewust van hun behoeften en weten dat het onvervuld blijven van die behoeften een negatieve invloed kan hebben op hun humeur en gedrag.

Zelfbewustzijn omvat ook begrip van hoe anderen jou zien.

Een gebrek aan het kennen van je ware zelf kan leiden tot een heel verwarrend en frustrerend leven!

Jouw niveau van zelfbewustzijn kan je relaties, carrière en geluk beïnvloeden:

Zelfbewust zijn is nodig om de regie over je leven te nemen. De richting van je leven wordt bepaald door je gedachten, overtuigingen, emoties en reacties. Zelfbewust zijn is de belangrijkste manier om deze dingen te begrijpen en te beïnvloeden.

Zelfbewustzijn laat je jouw onjuiste overtuigingen zien en emotionele reacties die je in de weg staan en het geeft je de kracht om aanpassingen te maken.

Zelfbewustzijn laat je de echte redenen voor mislukkingen en uitdagingen in het verleden zien. We doen onze mislukkingen vaak af als pech of een gebrek aan juiste timing.

Maar het is ook mogelijk dat we de situatie, anderen, of onszelf niet goed hebben waargenomen. Het is veel gemakkelijker om de reden achter problemen in onze relaties, werk en andere dingen te zien als we duidelijk naar onszelf kunnen kijken. Wat kun jij in bepaalde situaties beter doen?

Degenen die geen zelfkennis hebben, zijn verbaasd als iets niet wil lukken, of geven alleen maar anderen de schuld.

Wanneer je jezelf goed kent is dit een goede basis voor persoonlijke groei.

Zonder dit zullen alle inspanningen voor persoonlijke ontwikkeling ernstig worden belemmerd.

Wanneer een moeder de nodige acties onderneemt om prioriteit te geven aan haar eigen zelfbewustzijn, is ze beter in staat ervoor te zorgen dat aan haar eigen behoeften wordt voldaan.

Ze kan ervoor zorgen dat ze zichzelf geeft wat ze nodig heeft om een vervuld, gezond persoon te zijn.

Ze kan een meer vervulde, gelukkige en geduldige moeder zijn en beter voldoen aan de behoeften van haar kinderen. En wat nog belangrijker is, ze is in staat om haar kinderen het voorbeeld te geven, hoe je liefde en respect voor jezelf kunt tonen.

Ook is ze beter in staat aanwezig te zijn in haar andere relaties. Ze kan een meer tevreden, aanwezige en ondersteunende partner zijn. Ze kan een meer zorgzame en betrokken vriendin zijn.

En ze kan het beter doen als het op haar werk aankomt.

Ze kan het beter doen door voor het huishouden te zorgen.

Allemaal zonder burn-out en wrok.

Het is zo belangrijk om te erkennen dat het ontwikkelen van zelfbewustzijn de enige manier is om ervoor te zorgen dat je weet welke behoeften je hebt. Je kunt alleen streven naar bevrediging van deze behoeften als je je ook daadwerkelijk bewust bent van wat ze zijn.

Door voor jezelf te zorgen, aan je eigen behoeften te voldoen, kun je de beste moeder en gelukkigste persoon zijn die je maar kunt zijn.

Het opbouwen van meer zelfbewustzijn zal niet van de ene op de andere dag gebeuren, maar het kan worden ontwikkeld.

Je kunt vandaag beginnen met het opbouwen van je zelfbewustzijn en hiervan de vruchten plukken!

Liefs,

Zie hier 8 Manieren om jezelf beter te leren kennen.

Geef een antwoord