Scheiding / Alleenstaand Ouderschap

Hoe mijn scheiding het beste is geweest wat mij heeft kunnen overkomen.

En wat ik heb geleerd door getrouwd en daarna ook gescheiden te zijn.

Ook in deze tijd nog staat voor velen, trouwen en een gezin starten nog hoog op hun prioriteitenlijstje als het aankomt op “het perfecte plaatje”. Het vinden van liefde en vervulling.

Maar wat ik op de harde manier heb geleerd, is dat liefde en vervulling in de eerste plaats van onszelf moet komen.

De scheiding was zwaar en ontwrichtend. Zowel voor mij als voor mijn kinderen. Maar als ik nu terugkijk, vijf jaar later, ben ik er zo dankbaar voor.

Uiteindelijk heeft de scheiding me er toe aangezet een betere versie van mezelf te worden. Als ik het niet had meegemaakt en niet had hoeven uitzoeken wie ik was zonder mijn ex, dan zou ik op geen enkele manier zoveel hebben bereikt als nu het geval is.

Ik vond het in het begin geruststellend om andere mensen te zien die het goed deden na hun scheiding.

Vandaar dat ik met jullie wil delen wat ik heb geleerd tijdens en na mijn huwelijk. En wat ik heb bereikt in de periode na mijn echtscheiding.

Misschien dat dit degene die in een zelfde situatie zitten, kan helpen.

Maar voordat ik begin:

  • Ik promoot een echtscheiding niet! De pijn van een scheiding is niet iets dat ik iemand anders zou toewensen, maar soms is het nodig. En soms is het de enige keus.
  • Iedereen komt in zijn eigen tempo over een scheiding heen. En elke gescheiden vrouw (of man) heeft haar (of zijn) eigen uitdagingen en overwinningen in de jaren die daarop volgen. Dit is gewoon mijn ervaring.
  • Dit gaat om hoe ik zelf ben gegroeid na mijn echtscheiding. Maar staat los van de gevolgen die dit heeft gehad voor mijn kinderen. Zij hebben geen keuze gehad in dit alles, maar moeten wel met de gevolgen hiervan leven.

Wat ik heb geleerd tijdens mijn huwelijk en na mijn echtscheiding:

Zeker zijn van wat je wilt voordat je gaat trouwen.

Het is heel belangrijk om te wachten tot je absoluut zeker weet dat je met iemand wilt trouwen voordat je je aan de ander verbindt. Iets wat zowel voor jou als voor je partner geldt.

Zeker weten houdt niet alleen het gevoel in dat de dingen goed zijn. Het betekent ook dat jullie weten wie je zelf bent, dat jullie jezelf en elkaar volledig begrijpen en alles met elkaar kunnen delen.

Met iemand getrouwd zijn is een grote verplichting, en je zult veel tijd met elkaar doorbrengen. Het is daarom belangrijk om, in de eerste plaats, elkaars beste vrienden te zijn.

divorce, separation, marriage breakup

Trouwen maakt niet alles op magische wijze goed.

Als je aan een huwelijk begint met het idee dat alles compleet is wanneer je eenmaal bent getrouwd, zul je uiteindelijk teleurgesteld worden.

Trouwen is geen levensveranderende ervaring. Het is natuurlijk (meestal) een geweldige dag en een herinnering die je altijd bij zal blijven. Maar uiteindelijk is het gewoon een papiertje van je toewijding aan een relatie met deze andere persoon. En een metalen ring die daarbij hoort en dit symboliseert.

Verder is het net als elke andere langdurige relatie. Als de wittebroodsweken voorbij zijn en alles weer normaal is, is het alsof er helemaal niets is veranderd.

De problemen die er waren zullen er nog steeds zijn.

Mensen veranderen.

Net als bij elke langdurige relatie is het moeilijk om een ​​huwelijk te laten slagen. Elke relatie heeft zijn problemen en hoe jullie samen aan deze problemen werken, is bepalend of jullie het zullen redden. Want er volgen er altijd meer.

Wat dan boven alles nodig is, is de juiste houding, een volledige acceptatie van elkaar en een diep, wederzijds verlangen om dingen te laten werken.

Wat hierbij niet helpt is dat mensen veel kunnen veranderen in de loop van de tijd. Dit geldt vooral in de twintiger jaren. Deze verandering kan een huwelijk erg onder druk zetten. Vooral wanneer de persoon met wie je trouwde op een heel ander persoon begint te lijken.

Het type persoon waartoe we ons eerder aangetrokken voelden, verandert ook tijdens deze periode. Omdat de dingen die voor ons belangrijk zijn veranderen naarmate we ouder worden. We beginnen kwaliteiten als eerlijkheid, volwassenheid, integriteit, verantwoordelijkheid en begrip veel meer te waarderen dan we eerder deden.

Veel mensen bevinden zich in de positie dat ze getrouwd zijn met iemand van wie ze dachten dat het de ware was. Maar ze zich beginnen te beseffen dat dit niet zo is. Precies om deze reden.

Vrijgezel blijven is beter dan genoegen nemen met de verkeerde persoon.

Vrouw alleen op brug

Er zijn genoeg mensen die genoegen nemen met het trouwen met iemand (of in een langdurige relatie blijven) die niet goed voor hen is, omdat ze bang zijn om alleen te eindigen.

Maar ik kan je zeggen dat single zijn verreweg de voorkeur heeft boven getrouwd zijn met de verkeerde persoon.

Er is een groot verschil tussen getrouwd zijn met de juiste persoon en getrouwd zijn met de verkeerde persoon. De angst om alleen te zijn komt voort uit de aanname dat je iemand anders nodig hebt om je heel te voelen. Wat gewoon niet waar is. Als je met de verkeerde persoon getrouwd bent, zul je je in feite nog meer alleen voelen dan ooit.

Meer eisen van een toekomstige partner.

Wanneer je huwelijk (of langdurige relatie) eindigt, is het gemakkelijk om dat als een mislukking te beschouwen en te denken dat je met niemand een liefdevolle relatie meer zult hebben. Alsof dit een eenmalige deal is.

Na mijn huwelijk heb ik echt wat dingen moeten verwerken voordat ik er ook maar aan dacht om een nieuwe relatie te beginnen. Alleen zijn was voor mij ontzettend waardevol. Ook bij het ontdekken van wat ik had in mijn huwelijk versus wat ik wilde van een nieuwe relatie.

Deze tijd maakte me duidelijk wat ik miste in een partner. Wat bij mij paste en wat in het verleden niet zo goed werkte. Ik wist dat als een eventuele nieuwe relatie serieus zou worden, hij maar beter geweldig kon zijn.

Want mijn leven als single is eigenlijk best wel geweldig!

Als iemand serieus in mijn leven komt, dan moeten ze me een gevoel geven dat ik me gewaardeerd en geliefd voel. Niet alleen door woorden, maar ook door hun daden en gebaren. Ze moeten goed aansluiten bij mijn vrienden en moeite doen om mijn werk en passies te begrijpen.

Ik neem geen genoegen met oké…

Goede vrienden zijn van onschatbare waarde.

Niets laat je de waarde van vriendschap inzien, als wanneer je een moeilijke periode doormaakt. En een echtscheiding betekent dat je vrienden verliest, dat is haast onvermijdelijk.

In zware periodes van je leven vertrekken sommige mensen, opvallend of onopvallend, uit je leven. Tenminste, dat is mijn ervaring.

Eigenlijk is dat raar. Dat er mensen bij je weglopen, juist als je mensen om je heen zo nodig hebt, behoefte hebt aan begrip, hulp en (h)erkenning.

Vier vriendinnen

Mensen draaien liever ergens om heen dan eerlijk te zijn of gewoon te zeggen dat ze iets, of omstandigheden, moeilijk vinden.

Ik liet de vriendschappen die niet langer goed voelden los. En dit maakte ruimte vrij voor een aantal fantastische vrouwen om in mijn leven te komen.

Het hebben van een paar goede, betrouwbare vrienden maakt het verschil als het gaat om het omgaan met moeilijkheden in het leven.

Een betere moeder te zijn.

Doordat mijn tijd met mijn kinderen nu beperkter is, merk ik dat wanneer ik wel bij hen ben, ik mij volledig op hen richt en zij meer op mij. Dit heeft onze relaties als resultaat verdiept.

Waar ik voorheen ook alles met mijn ex besprak, betrek ik nu de kinderen meer bij kleine beslissingen die gemaakt worden. Ik stel ze meer vragen, ik laat ze meer input geven over dingen als het avondeten en uitstapjes.

En omdat ze nu met z’n drieën mijn aandacht moeten delen, in plaats van de verhouden 3 op 2 toen hun vader en ik nog bij elkaar waren, doe ik doe meer mijn best om regelmatig met elk van hen wat quality-time te hebben.

Ik heb geleerd meer op mezelf te vertrouwen.

Mijn ex en ik zijn gaan samenwonen toen ik 22 jaar was. Ik stond er hierdoor als volwassene nooit echt helemaal alleen voor.

Ik hoefde nooit iets alleen te doen. Er was financiële steun en iemand om te helpen bij het nemen van beslissingen. De relatie was een vangnet.

En hoewel mijn familie en vrienden voor mij klaar staan wanneer ik ze nodig heb, ben ik er na mijn scheiding achter gekomen dat ik al die dingen waarvoor ik voorheen voor op mijn ex leunde, ook heel goed alleen voor elkaar krijg. En misschien ben ik zelfs gelukkiger door de ervaring.

Zelfs in een geweldig huwelijk kan de ander alleen maar steun bieden en je helpen. Alle groei komt van jou! Niet van een ander. Dus alleen zijn is geen belemmering als het gaat om het leven ten volle te leven.

Je hebt niemand anders nodig om dingen te bereiken, op reis te gaan, of zelfs je droomhuis te bezitten.

Om alleen te zijn en hiervan te genieten.

Toen ik trouwde, waren er altijd vier andere mensen in de buurt. Mijn ex en mijn drie kinderen.

Nu dat mijn kinderen nog maar 50% van de tijd bij mij zijn en ik geen relatie heb, ben ik vaker alleen dan dat ik ooit ben geweest.

In het begin waren de dagen zonder mijn kinderen echt wel zwaar. Maar nu heb ik geleerd om ervan te genieten om alleen te zijn. Zo heb ik nu de controle over de afstandsbediening, kan junkfood eten zonder iets te hoeven delen en kan ik de hele dag rondlopen in mijn pyjama. Echt geweldig!

Natuurlijk heb ik momenten gehad waarin ik gek werd van de stilte om mij heen en het mij heel veel verdriet gaf dat mijn kinderen niet bij me waren.

Maar ik heb inmiddels vrede gesloten met mijn nieuwe leven. Ik gebruik mijn vrije tijd om boeken te verslinden, te mediteren en alles te doen waar ik niet aan toe kom als de kinderen wel bij mij zijn.

boek, lezen, koffie, bril

Geluk komt van binnenuit, niet van buitenaf.

Een belangrijke les die ik heb geleerd is dat niets en niemand je blijvend geluk kan brengen. Deze dingen zijn er al, aanwezig in jou.

Toen ik mijn ex ontmoette, keek ik naar hem om me gelukkig te maken. Toen wilden we een gezin en ik dacht dat ik daar gelukkig van zou worden. Hoewel mijn gezin natuurlijk bijdroeg aan mijn geluk, heb ik geleerd dat ik de enige ben die mij gelukkig moet maken.

Ik zal nooit meer van iemand anders afhankelijk zijn om die functieomschrijving te vervullen. En ik zou ook nooit willen dat iemands geluk van mij afhangt.

Het huwelijk of een relatie maakt je niet compleet, want niets, behalve jijzelf, kan je compleet maken.

Als je eenmaal tot dit begrip komt, ben je vrij om van het leven, andere relaties en al dat soort dingen te genieten.

Geluk en voldoening moet gevonden worden uit de ervaringen die je in het leven hebt.

Wat hebben jullie geleerd? Of zit jij op dit moment in een situatie dat je een moeilijke keuze moet maken?

Ik hoor graag jullie ervaringen.

Liefs,

dankbaar scheiding

Dit vind je misschien ook leuk...

1 Reactie

  1. Interessant blog, mijn complimenten! Als scheidingsbemiddelaar bij een bureau merk ik dat vele mensen al jaren bij elkaar zijn gebleven terwijl hen dit niet gelukkig maakt. Mensen verliezen vaak het vertrouwen in hunzelf en de vaardigheid om alleen gelukkig te zijn. Leuk om te zien dat je de positieve kanten van alleen zijn (na een scheiding) in het daglicht zet!

    Groetjes,
    Anne

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.