Hoe maak je een Bucket List?

blue desk gloves

Hoeveel dingen heb je de afgelopen vijf jaar gedaan die ook echt wat voor je hebben betekend? Wanneer je een bucket list maakt, vergroot je voor jezelf de kans om de komende jaren wel de ervaringen te hebben en de dingen te bereiken die jij nog wilt.

Je zou een bucketlist als onzin kunnen bestempelen of iets dat mensen doen als het einde nadert, maar het is nooit te vroeg om je leven eens onder de loep te nemen, uit te zoeken wat je nog wilt bereiken en hieraan prioriteit te geven.

Maak een bucketlist die je enthousiast maakt:

1. Begin met je kindertijd.  

Je had vast heel veel ideeën over wat wilde worden en allemaal nog wilde gaan doen in je leven, toen je nog een kind was. Je zult er al veel vergeten zijn, of hebben afgedaan als onbereikbare kinderdromen. Nu is het tijd om ze weer te voorschijn te halen en hier nog eens goed over na te denken. Wat wilde je als kind doen en zien?

2. Bekijk andere bucketlists op internet. 

Je zult versteld staan van sommige dingen waar je zelf nog nooit over na hebt gedacht. Laat je inspireren door anderen.

3. Brainstorm. 

Neem een avond vrij om aan je lijst te werken. Zet je mobieltje uit en laat je verbeelding de vrije loop. Schrijf alles op wat in je opkomt zonder er over te oordelen. Je kunt je lijst op een ander moment evalueren. 

Het is misschien gemakkelijker om met ideeën te komen als je bepaalde categorieën één voor één bekijkt.

  • Reizen. Waar heb je altijd al eens naar toe gewilt? Bedenk plaatsen bij jou in de buurt, maar ook verder weg. Misschien is er een museum, bepaald restaurant, of een natuurgebied dat je nog wilt bezoeken. Vergeet niet dat de wereld groot is, maar grotendeels toegankelijk.
  • Sport. Heb je ooit deltavliegen willen proberen of achteruit leren te schaatsen? Een marathon lopen of leren duiken?
  • Avontuur. Op een kameel door de woestijn rijden? Vliegen in een helikopter? Of zip-lining proberen? Op een motor door Europa, de VS of Canada rijden? Zwemmen met dolfijnen?
  • Gebeurtenissen. Misschien heb je altijd al eens bij de Olympische Spelen willen gaan kijken of de Rolling Stones live willen zien. Heb je een favoriete cabaretier die je wilt zien? Naar het noorderlicht gaan kijken? Een beroemde opera of ballet bekijken?
  • Creativiteit. Een boek of liedje schrijven? Gitaar leren spelen? Salsa danslessen nemen?

Dit zijn maar een paar ideeën. Welke andere categorieën kun jij nog bedenken?

multicolored hot air balloons above mountain during daytime

4. Geef jezelf een week de tijd om verder te gaan met toevoegingen aan je lijst. 

Je zult merken dat nieuwe ideeën op willekeurige momenten in je opkomen. Blijf deze toevoegen aan je lijst en maak je geen zorgen over de lengte van de lijst. Je kunt later nog gaan strepen.

5. Vraag je vrienden en familie om ideeën.  

Zoek uit wat je vrienden op hun bucketlist zouden zetten. Je zult vast een paar goede ideeën aan je eigen lijst kunnen toevoegen.

6. Benoem prioriteit aan de dingen op je lijst.

Rangschik je lijst van meest tot minst belangrijk.

7. Maak plannen voor dit jaar. 

Bekijk, vanaf het bovenste dingetje op je lijst, welke items je dit jaar zou kunnen doen? Tenzij je erg veel geluk hebt, heb je waarschijnlijk maar beperkte tijd, financiële middelen, of beide.

Begin toch met het maken van plannen. Bepaal wat je kunt doen om je beperkingen te overkomen en je plan in actie te zetten. 

Wanneer je eenmaal een doel hebt gesteld, is het belangrijk om zo snel mogelijk een eerste stap te zetten. Laat zien dat je het serieus neemt, door voorlopige plannen te maken.

Nu je een goede bucketlist hebt, kun je aan de slag gaan met het afstrepen van items van je lijst! 

Het maken van een bucketlist is belangrijk omdat je er over na moet denken en prioriteiten moet stellen. 

Er is niet genoeg tijd om het allemaal voor elkaar te krijgen, dus denk goed na en rangschik je lijst. Het maken van een bucketlist kan helpen ervoor te zorgen dat je leven spannender en meer bevredigend is.

Liefs,

Geef een antwoord