dollar, money, cash money
Budget Planner Routine / Dagelijkse Gewoonten

Hoe krijg ik mijn financiën op orde?

Als gescheiden moeder van drie weet ik hoe belangrijk het is om je financiën op een rijtje te hebben.

Ik ben inmiddels 5 jaar gescheiden. Na een periode van drie jaar waarin mijn ex het nogal eens “vergat” om de alimentatie te betalen heeft hij ook zo’n 1,5 jaar helemaal niets over gemaakt. Dit was een erg moeilijke periode. Voor zowel mijzelf als de kinderen. Het zorgde voor veel stress, wat de thuissituatie en de sfeer er thuis niet beter op maakte.

Deze financiële druk was de spreekwoordelijke druppel die bij mij de emmer deed overlopen. Ik zat op dat moment al thuis i.v.m. een burn-out. Maar dit gaf me nog eens extra stress, waardoor het mede hierdoor voor mij onmogelijk bleek om mijn baan weer op te pakken. Uiteindelijk verloor ik mijn baan en kwam ik thuis te zitten. Dit heeft mijn financiën toen ook zeker niet verbeterd…

Op dit moment gaat het beter.

Mijn ex en ik hebben sinds kort een overeenkomst bereikt met betrekking tot de alimentatie en tot nu toe wordt dit elke maand netjes voldaan. En ik red me nu wel. Voor de toekomst wil ik natuurlijk weer heel graag een leuke baan gaan vinden en ik ben er van overtuigd dat me dit zal gaan lukken.

Nooit meer…

Maar ik wil nooit meer in zo’n zelfde situatie terecht komen, waarin ik elk dubbeltje moet omdraaien. Dat ik me moet afvragen of ik wel het schoolfruit voor de kinderen kan betalen, of moet kijken welke rekening ik deze maand moet doorschuiven naar de volgende maand. En die dan de volgende maand ook niet betaald kunnen worden.

Ik wil voorbereid zijn op eventuele tegenslagen en kosten die er in de toekomst zullen zijn.

En mij kennende moet ik daarvoor een plan hebben.

Een financiële planning opstellen.

Hieronder laat ik je zien hoe ik hier zelf mee aan de slag ben gegaan en wat mij heeft geholpen om mijn financiën inzichtelijker te maken.

Ik hoop jullie hiermee te helpen om voor jezelf ook je financiën op orde te krijgen of te houden en om zo jullie doelen te bereiken, voor op de korte- en de lange termijn.

Dat je al je levensdoelen kunt financieren, inclusief het plannen van de toekomst van je gezinsleden.

financieel plan budgetplan

Stappen om je financiën te plannen.

Een financiële planning stelt ons in staat om onze doelen te realiseren door te organiseren en te plannen op basis van onze huidige situatie.

Voor een succesvolle financiële planning moet je weten wat echt haalbaar is en weten welke stappen ervoor nodig zijn om je doelen te bereiken.

Voor de meeste mensen bevat het opstellen van een succesvolle financiële planning de volgende stappen:

Om een financiële planning tot een succes te maken moet je wel weten hoe je er nu voor staat, waar je heen wilt en welke stappen nodig zijn om dat te bereiken.

STAP 1: STEL JE DOELEN VAST.

De persoonlijke financiële doelen die je voor jezelf stelt, moeten besparingen en uitgaven op de lange en korte termijn bevatten. De doelen die je stelt, zijn de doelen die je zowel vandaag als in de toekomst nog hoopt te bereiken, zoals onderwijs voor je kinderen, huisvesting en eventueel pensioen.

Denk aan: schulden aflossen, sparen voor noodgevallen, voor een vakantie, eventueel een cursus voor het verbeteren van je carrièremogelijkheden.

Stel doelen voor dit jaar en stel doelen voor de toekomst. Voor alles wat je nog wilt gaan doen, zodat het concreet wordt.

Wanneer je ergens geen doel voor stelt en vervolgens een manier bedenkt om dat doel te bereiken, is het onwaarschijnlijk dat je dit doel zal behalen.

financieel plan budgetplan

10 Ideeën m.b.t. financiële doelen:

Laten we eens kijken naar enkele financiële doelen waar je misschien nog niet aan hebt gedacht en die je misschien wel zou willen inplannen.

Onthoudt, dit zijn ideeën, deze zullen je vast niet allemaal aanspreken. En ze zullen misschien voor jou, net als voor mij op dit moment, ook niet allemaal haalbaar zijn. Maar misschien is het dan iets voor in de toekomst.

1. Een realistisch dag-, week-, maand-budget ontwikkelen.

De beste manier om grip te krijgen op je situatie is door een realistisch budget op te stellen.

Dit houdt in: het betalen van je rekeningen en je dagelijkse benodigdheden.

Je wilt dit natuurlijk zo krap mogelijk doen om zo snel mogelijk je toekomstige doelen te behalen, maar als het budget te krap is, zul je je er uiteindelijk niet aan houden.

Het moet dus WEL REALISTISCH ZIJN.

2. Zorgen voor een noodfonds voor zes maanden.

Een van de doelen die SUPER BELANGRIJK is voor alle andere doelen, is het hebben van een noodfonds voor noodgevallen waar je direct bij kunt als dat nodig is. Dit fonds moet voor zes maanden aan benodigde middelen bevatten om de basiskosten te dekken. Je moet weten wat dat bedrag is.

3. Uit de schulden raken.

De grootste wegversperring naar succes is het hebben van schulden. Hierbij gaat het dan om creditcardschulden, kredieten en achterstallige betalingen aan bijvoorbeeld energiebedrijven etc. Deze kun je het beste proberen zo snel mogelijk af te betalen.

4. Plannen voor pensionering.

Het lijkt misschien ver weg, maar het is dichterbij dan je denkt. Het is dus erg belangrijk dat je volledig op de hoogte bent van je pensioenregeling via het werk, of als je dit niet hebt, hier zelf een plan voor op te stellen. Als je nu begint met plannen, kun je misschien zelfs vervroegd met pensioen gaan.

financieel plan budgetplan

5. Scholing voor jezelf en je kind(eren).

Je kunt er maar beter van uit gaan dat het onderwijs voor je kinderen een aanzienlijke uitgave zal zijn. Wil jij je kind graag bijstaan in deze kosten? Begin dan vandaag nog met sparen om er voor te zorgen dat je je kind de scholing kunt bieden die hij of zij graag wil.

Ook als je zelf nog verder wilt studeren, moet je daar plannen voor maken.

6. Meer vormen van inkomsten ontwikkelen.

Ze zeggen dat rijke mensen over het algemeen meer dan zeven vormen van inkomen hebben. Plan ook in om meer dan één inkomstenstroom te hebben om je financiële doelen te bereiken.

Werk, investeringen enz. kunnen ervoor zorgen dat jij je doelen kunt bereiken.

7. Stoppen met huren.

Als je wilt stoppen met huren en een huis wilt kopen, is het eerste dat je kunt doen te sparen voor de ​​waarborgsom. De waarborgsom bedraagt meestal 10% van de overeengekomen koopprijs. Je kunt hier een bankgarantie voor aanvragen (dan staat de bank garant voor de betaling van de afgesproken waarborgsom), maar banken rekenen meestal 1% aan servicekosten.

financieel plan budgetplan

8. Op vakantie gaan.

Zelfs dingen als op vakantie gaan, of het nu jaarlijks is of minder vaak, hebben een vorm van financiële planning nodig. Als je het van plan bent, zorg dan voor een potje speciaal voor deze uitgaven.

9. Een bruiloft, een jubileum of ander groot feest plannen.

Zorg ook hier voor een goede financiële planning. Je weet voor jezelf wanneer deze evenementen eraan zitten te komen, dus waarom zou je er niet voor gaan plannen?

10. Regelen m.b.t. overlijden en vermogensplanning.

Of je het nu leuk vindt of niet, iedereen wordt oud en overlijdt. Je kunt alles eenvoudiger maken voor je gezin door ook hier van tevoren voor te plannen. Plan je begrafenis en hoe jij wilt dat je nalatenschap wordt verdeeld.

Voor mij was het eerste doel dat ik mezelf heb gesteld om uit de schulden te komen. Dat is inmiddels gelukt!! Op naar de volgende.

Soms moet je je inkomen verhogen om je doelen mogelijk te maken. Je zult het pas echt weten als je je huidige situatie eerlijk en grondig bekijkt.

STAP 2: BEPAAL JE HUIDIGE SITUATIE.

Ik weet uit ervaring dat het emotioneel erg zwaar kan zijn om alles op te schrijven om erachter te komen wat je huidige financiële situatie is. Ik heb wel eens liever mijn kop in het zand willen steken omdat ik er zo tegenop zag.

Soms heb je meer schulden dan je denkt, of is je spaargeld nihil, en heb je het gevoel dat je veel verder weg bent van de mogelijkheid om je doelen te bereiken dan je eerst nog dacht.

Je kunt echter alleen achter je huidige financiële situatie komen door hier een eerlijk beeld van te schetsen.

1. Wat is je netto waarde?

Dit is gewoon een berekening van wat je bezit minus je schulden. Het kan ook zo zijn dat je een negatief netto vermogen hebt. Neem hierin ook mee eventuele investeringen, het eigen vermogen in je huis, aandelen en andere kostbaarheden zoals voertuigen en zelfs sieraden.

financieel plan budgetplan

2. Wat is je schuldniveau?

Je schuldniveau is alles wat je nog verschuldigd bent. Je moet duidelijk hebben wat je in totaal verschuldigd bent en aan wie.

3. Welk pensioenplan heb je tot nu toe?

Je moet weten wat voor soort pensioenplan je nu hebt. Als je een betaalde baan hebt, investeer je waarschijnlijk via je werk in een of andere pensioenregeling. Als je voor jezelf werkt, moet je hier zelf voor zorgen.

4. Hoe en hoeveel spaar je nu?

Maak een lijst van alles wat je op dit moment doet m.b.t. sparen. Doe wat rekenwerk om erachter te komen waar je over 5, 10, 15 en 20 jaar zult staan als je dit zo doorzet.

5. Welk onderwijsplan heb je?

Als je kinderen hebt, moet je waarschijnlijk investeren in en plannen maken voor hun toekomstige opleiding. Het meest ideale is om bij zijn/haar geboorte al te beginnen, maar als je nog niet bent begonnen, kijk dan hoe je dit zou kunnen oppakken.

6. Welke verzekeringen heb je?

Iedereen heeft op een bepaald moment wel een verzekering nodig. Enkele van de soorten die je nodig hebt zijn ziektekosten-, auto- en aansprakelijkheidsverzekering.

7. Welke inkomenskansen zijn er?

Een manier om je situatie te verbeteren, is door meer inkomsten te genereren. Zie je misschien kansen om je inkomen te verhogen door slimme investeringen of een extra bijbaantje?

Wees realistisch en schrijf elke cent op die binnenkomt en elke cent die er uitgaat. Erken ook eerlijk elke situatie waarin je een tekort hebt. Hierdoor kun je een plan voor succes ontwikkelen.

Schrijf al je huidige bezittingen op, zoals betaalrekeningen, spaarrekeningen, fysiek contant geld, eigendommen, of iets dat heel gemakkelijk in contanten kan worden omgezet.

Schrijf ook al je schulden en verplichtingen op. Alles wat je aan anderen verschuldigd bent, inclusief je hypotheek, creditcardschulden, autoleningen, verschuldigde inkomstenbelasting, rentebetalingen en andere persoonlijke leningen.

STAP 3: KIES JE BUDGETMETHODE.

Nu je een beeld hebt van waar je op dit moment staat en je wat ideeën hebt over waar je heen wilt, is het handig om een ​​budgetmethode te kiezen die bij jou past.

Er zijn twee populaire budgetmethoden die ik je eerst uitgebreid zal uitleggen voordat je er één kiest.

Het zero-based budgetplan.

Dit is de methode die ik gebruikte toen ik met budgetplanning begon. Dit is een methode waarbij je al het geld dat die maand binnen komt, besteedt aan uitgaven, schuldbetalingen enz., maar ook aan sparen. Het doel is dat je inkomen minus je uitgaven aan het einde van de maand gelijk is aan nul.

Je kunt elke maand onkosten categorieën en bedragen herhalen, of ze door elkaar halen. Houd je aan het einde van de maand een bedrag over, dat kun je dit bedrag toevoegen aan het budget voor de volgende maand of je verplaatst het naar een andere categorie, zoals je noodfonds.

financieel plan budgetplan

Het 50/20/30-budgetplan.

Andere mensen gebruiken graag het 50/20/30-budgetplan, waarin de helft van je geld (50%) wordt toegewezen aan al je behoeften, 30% van je inkomen wordt gebruikt voor dingen die je wenst en 20% voor financiële doelen en sparen.

Het is geen vaste regel, maar eerder een ruwe richtlijn.

50% naar behoeften: Behoeften zijn datgene waar je niet zonder kunt, of in ieder geval niet gemakkelijk. Ze omvatten zaken als: huur, boodschappen, elektriciteit, water enz.

30% naar wensen: Wensen is wat je graag wilt, maar niet nodig hebt om te overleven. Dit kunnen zijn: hobby’s, vakanties, uit eten gaan, digitale diensten zoals Netflix, enz.

20% naar financiële doelen: Deze categorie bevat twee hoofdgebieden:

  • Alle besparingen, zoals sparen voor een huis en geld opzij zetten.
  • Schulden afbetalen.

Een op zero-based budgetplan toepassen:

Volg deze vijf stappen om een ​​zero-based budgetplan toe te passen:

1. Schrijf je maandelijks inkomen op.

Schrijf alleen het inkomen op waarop je op dit moment echt kunt rekenen, zoals je salaris.

2. Schrijf je maandelijkse uitgaven op.

Schrijf hier alles op. Je kosten voor je telefoon, hypotheek, eten, huur of hypotheek, enz.

Het is het beste om eerst alle noodzakelijke dingen op te schrijven en daarna de dingen die je daarna nog graag wilt, op volgorde van belangrijk naar minder belangrijk.

3. Schrijf periodieke uitgaven op.

Een probleem met zero-based budgetteren is dat men soms periodieke uitgaven vergeet, waardoor je een maandelijks bedrag vergeet apart te houden. Als je bijvoorbeeld elk jaar in juni je inkomstenbelasting betaalt, wilt je je budget zo instellen dat het volledige bedrag kan worden overgemaakt wanneer het in juni moet worden betaald. Hiervoor moet je dan eerst geld overmaken naar korte termijn sparen.

4. Trek je uitgaven af ​​van je inkomen.

Als je zover bent en je uitgaven aftrekt van je inkomen, zou dit gelijk moeten zijn aan nul. Als je uitgaven meer zijn dan je inkomen, zul je moeten bezuinigen op een deel van je uitgaven of zorgen voor een hoger inkomen.

5. Houd elke maand je uitgaven bij.

Laat niets aan het toeval over. Houd je uitgaven elke maand bij en indien nodig zelfs elke dag, om ervoor te zorgen dat je niet te veel uit geeft.

De nadelen van dit plan is dat je elke maand veel moet controleren en je er veel mee bezig zult zijn, omdat je elke maand opnieuw moet beginnen met een nieuw plan op basis van het bedrag dat je hebt en je elke euro die je binnenhaalt berekend.

Het zero-based budgetplan kan voor sommige mensen wat overweldigend zijn.

geld sparen financieel plan

Een 50/20/30-budgetplan toepassen.

Volg deze drie stappen om het ​​50/20/30-budgetplan toe te passen:

1. Tel je kosten voor levensonderhoud bij elkaar op.

Neem hier alleen de belangrijkste dingen op die je elke maand nodig hebt om te leven, bijvoorbeeld huur of hypotheek, eten, zorgverzekering enz. Je mag niet meer dan 50% van je inkomen gebruiken om deze benodigde zaken te betalen.

2. Tel je financiële doelen bij elkaar op.

20% Van je budget moet naar je financiële doelen gaan, zoals je noodfonds, schoolsparen en ook het afbetalen van eventuele schulden.

3. Stel je uitgaven op van dingen die je graag wilt.

Ten slotte is de resterende 30% van je budget voor je “wensen”. Denk hierbij aan reizen, entertainment of schoonheidsbehandelingen.

Wanneer je een 50/20/30-budgetplan opstelt, hoef je niet constant aan het budget te denken.

Je weet dat je elke maand een vast bedrag hebt voor je wensen en de rest is geautomatiseerd, dus je hoeft dit niet constant te herzien.

Het plan dat je kiest, zal er een zijn die voor jou werkt en op een manier die je begrijpt. Je moet weten wat er uitgaat, waar het naartoe gaat, waarom het daar naartoe gaat en dat je het inkomen hebt om het te financieren, wat het ook is.

STAP 4: PAS JE PLAN TOE EN CONTROLEER HET.

Nadat je je budget hebt ingesteld, is het belangrijk om dit te controleren en elke actie die je elke maand onderneemt bij te houden.

Om je succes te verzekeren, wil je de volgende stappen elke maand en elk jaar doen.

1. Controleer alle afschriften.

Het lijkt misschien vervelend, maar er kunnen fouten gemaakt worden. Het is van belangrijk om je rekeningen bij te houden door ze online te bekijken of de afschriften elke maand door te nemen. Controleer wat er binnenkomt en uitgaat en zorg ervoor dat het overeenkomt met jouw gegevens.

2. Houd je uitgaven bij.

Zelfs als je het 50/20/30-plan volgt, moet je de uitgaven volgen die niet maandelijks worden bijgehouden, zoals je drankje in een café, je last-minute mueslireep bij het benzinestation, enz.

Maak er ook een gewoonte van om elke maand automatische abonnementen te controleren om er zeker van te zijn dat je ze echt gebruikt.

3. Gebruik hulpmiddelen.

Tegenwoordig zijn er allerlei dingen die je kunt gebruiken om je financiën op orde te houden, vaak rechtstreeks vanaf je bankrekening. Budgetteringstools en meldingen kunnen tot op zekere hoogte worden uitbesteed.

4. Aandachtspunten voor verbetering of verandering.

Let bij het controleren op of je schulden minder worden of niet en of je beleggingen en besparingen presteren zoals jij wilt.

5. Controleer jaarlijks je vooruitgang.

Controleer altijd je jaarlijkse voortgang voor al je spaargeld en investeringen om er zeker van te zijn dat het opbouwt zoals je dit had verwacht. Door je voortgang te bestuderen en je doelen te controleren, kun je nieuwe ideeën bedenken waar je nog niet eerder aan had gedacht.

doel financieel plan budgetplan

6. Beoordeel je doelen jaarlijks.

Elk jaar wil je al je rekeningen controleren, je schriftelijke doelen bekijken en ervoor zorgen dat je vooruitgang boekt in de richting van die doelen zoals je dacht.

7. Wees voorbereid op verandering.

Als je het succes controleert van je plannen, wees dan klaar om eventueel aanpassingen te maken. Bij een verloren baan moet je bijvoorbeeld naar je noodbudget gaan, wat je investeringen zal vertragen.

Zelfs als niet alles gaat zoals gepland, is het een feit dat met een plan alles soepeler gaat dan zonder.

Soms gebeurt er iets onverwachts, maar hoe beter jij je aan je plan houdt, hoe groter de kans is dat je een crisis te boven komt als deze zich voordoet.

Tools en checklists.

Een manier om ervoor te zorgen dat je geen enkele stap overslaat bij het maken, implementeren en beheren van je financiële planning, is door tools en checklists te gebruiken om jezelf te helpen georganiseerd en op schema te blijven.

Tools om te gebruiken voor financiële planning.

Ik heb hieronder de checklist en werkblad (voor excel) toegevoegd van zowel het zero-based budgetplan als het 50/20/30-budgetplan die ik zelf ook gebruik, zodat je meteen kunt beginnen met jouw budgetplanning.

Lader Bezig met laden…
EAD logo Duurt het te lang?

Opnieuw laden Laad het document opnieuw
| Open Openen in nieuwe tab

Download [55.66 KB]

Lader Bezig met laden…
EAD logo Duurt het te lang?

Opnieuw laden Laad het document opnieuw
| Open Openen in nieuwe tab

Download [51.06 KB]

Je bank biedt waarschijnlijk ook indrukwekkende tools die je kunt gebruiken, dus kijk daar ook even. Een aantal banken bieden veel tools gratis aan aan hun rekeninghouders.

Ook het Nibud.nl heeft handige rekentools ontwikkeld waarmee je verschillende aspecten van je financiële situatie kunt doorrekenen.

Professionals die kunnen helpen.

Hoewel je het alleen kunt doen, is er veel te leren. Je kunt er baat bij hebben om een ​​financiële professional in te schakelen. Er zijn tal van professionals die je kunt inhuren om je te helpen bij je financiële planning.

Verschillende professionals helpen op verschillende gebieden. Het is altijd een goed idee om te vertrouwen op een professional om je te helpen, wanneer je door de bomen het bos niet meer ziet.

Denk hierbij aan persoonlijke financiële planners, financiële adviseurs, accountants, verzekeringsadviseurs, maar ook advocaten, beleggingsadviseurs en schuldadviseurs.

Waarom sommige plannen toch mislukken:

Als het om financiën gaat, gaat het soms mis. Het maakt niet uit wat je van plan bent en hoe positief je over de toekomst denkt, soms vallen dingen buiten je vermogen om er iets aan te doen.

Banen gaan verloren, medische noodgevallen gebeuren.

Het goede nieuws is dat je met een goede financiële planning een recessie in de economie, ontslag of een medisch noodgeval (van jou of je dierbaren) kunt doorstaan, omdat je deze problemen van tevoren hebt gepland. Als je het probleem eenmaal hebt doorstaan, kun je jezelf weer oprapen en opnieuw beginnen.

financieel plan budget

Hier zijn enkele veelvoorkomende redenen waarom plannen mislukken:

1. Je houdt je financiën niet regelmatig in de gaten.

De tijd kan voorbij vliegen als we thuis nog kinderen hebben rondlopen, een baan hebben of voor onze ouders zorgen. Het leven kan in een oogwenk voorbijgaan in jaren in plaats van dagen. Het is absoluut noodzakelijk dat, wat er ook gebeurt in het leven, je er een prioriteit van maakt om je financiën in de gaten te houden.

2. Je hebt geen zelfdiscipline.

Het kan moeilijk zijn om je aan een financieel plan te houden als het te beperkend is. Wees eerlijk over waar je gedisciplineerd bent en waar je dat niet bent, zodat je daar omheen kunt werken.

3. Je verwacht te veel van te weinig.

Het is een feit dat als je niet genoeg geld verdient om de basisbehoeften te betalen, je niet echt in staat zult zijn om je financiële toekomst te plannen. Ga na hoe je geld kunt verdienen voordat je je bezighoudt met wat je ermee gaat doen. Als je weet wat voor soort levensstijl je wilt en wat je doelen voor de toekomst zijn, zal dit natuurlijk enorm helpen als je erachter komt wat je wilt doen om dat geld te verdienen.

4. Je bespaart te veel.

Sommige mensen zijn zo goed in zelfdiscipline dat ze echter zoveel sparen dat ze helemaal niet van hun leven genieten. Het is geweldig om te sparen, maar er is geen reden om het te overdrijven en je eerste behoeften te negeren. Je hebt het recht om van je leven te genieten zoals je leven nu is, en niet alleen te sparen voor toekomstige behoeften. Als je één film per maand wilt zien, uit eten wilt of je hobby wilt beoefenen, moet je een manier vinden om dit binnen je budget te doen.

5. Je geeft te veel uit.

Als je niet op je uitgaven let op basis van je inkomen, geef je misschien te veel uit. Wat is een redelijk bedrag om te besteden aan bepaalde dingen op jouw inkomensniveau? Is dat realistisch? Moet je meer inkomen verdienen, of kun je iets vinden binnen jouw budget?

Het belangrijkste dat je moet weten als je succesvol wilt zijn met je financiële planning, is ervoor te zorgen dat deze overeenkomt met jouw persoonlijkheid, jouw wensen en doelen, samen met een realistisch inzicht in hoeveel geld er nodig is om te doen wat je wilt doen.

financieel plan budgetplan

En dan nu beginnen!

Nu we het hebben gehad over hoe belangrijk een financiële planning is, zul je natuurlijk zo snel mogelijk aan de slag willen. Want hoe eerder je je plan opstelt en begint uit te voeren, hoe eerder je de resultaten van het plan zult gaan zien.

Wie weet, met het juiste plan kan het zijn dat je vervroegd met pensioen gaat en in het buitenland gaat wonen. Wat jouw wensen ook zijn, het kan worden bereikt als je een plan opstelt en dit volgt.

Als je eenmaal weet wat je hebt, wat je nodig hebt en hoe je het allemaal gaat doen, wil je het ook echt doen.

Ik weet niet hoe het met jullie zit, maar ik wordt hier altijd heel enthousiast van 🙂

De tijd verstrijkt zoveel sneller dan je denkt, dus stel het niet uit.

Begin nu!

financieel plan budgetplan

Dit vind je misschien ook leuk...

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.