time, work, clock
Routine / Dagelijkse Gewoonten

Hoe je dagelijkse routines kunt gebruiken om productiever en minder gestrest te zijn.

Mark Zuckerberg (mede oprichter van Facebook) draagt ​​elke dag een grijs t-shirt en een spijkerbroek. Barak Obama draagt ​​altijd een grijs of marineblauw pak. Mode-executive Jenna Lyons eet elke dag dezelfde lunch, terwijl schrijfster Danielle Steele altijd hetzelfde ontbijt heeft.

Maar waarom houden deze beroemde en succesvolle mensen er zo’n “saaie” gewoonten op na?

Het antwoord op deze vraag is; dat ze hebben geleerd, dat het creëren van een eenvoudige dagelijkse routine voor de basiszaken van het leven, hen de vrijheid geeft om te werken aan de meer belangrijke, interessante en creatieve uitdagingen in hun leven.

Elke dag worden we gedwongen om duizenden beslissingen te nemen. Wat we eten, wat we dragen en wat we kopen, enz. Door sommige van die beslissingen te vereenvoudigen tot simpele, herhaalbare routines, kunnen we tijd en energie vrij maken om dingen te doen die er echt toe doen.

Lees verder om meer te weten te komen over de kracht van routines en hoe ze ook jou kunnen helpen productiever en minder gestrest te zijn.

Wat is een routine?

Een routine is een reeks handelingen die zonder al te veel na te denken steeds weer opnieuw worden gedaan. Routines zijn er in verschillende soorten en maten.

Ze kunnen zo klein en eenvoudig zijn als de paar toetsaanslagen die nodig zijn om je computer in en uit te schakelen, of zo groot en complex als het dagelijkse schema dat jij en je gezin aanhouden om er voor te zorgen dat jullie gevoed, en gekleed zijn, het huis schoongemaakt en jullie op tijd naar het werk, de school en al die sporten en andere activiteiten krijgt.

Voor de meesten van ons bestaan ​​onze dagen uit verschillende routines aan elkaar.

Zo heb je een routine bij het wakker worden, een routine voordat je naar je werk gaat, een routine, een routine in de sportschool, enzovoorts.

Routines gebeuren meestal op de automatische piloot en maken het mogelijk om ons daarvoor in de plaats bezig te houden met andere dingen. Kunt jij je tenslotte precies herinneren hoe je vanochtend naar je werk bent gekomen? Of ben je er gewoon op de een of andere manier aangekomen, zonder echt alle stappen te onthouden? Als je net als de meeste mensen bent, gaat je woon-werkverkeer op de automatische piloot. Je loopt naar de bus of rijdt de snelweg op terwijl je aan andere dingen denkt. Juist deze automatische aard van routines maakt ze krachtig. Als we eenmaal van iets een vaste gewoonte hebben gemaakt, hoeven we ons er niet langer op te concentreren.

De kracht van routines is het herkennen van die delen van elke dag die routine zijn geworden.

De volgende stap is om die routines te analyseren. Helpen ze je of doen ze kwaad? Ontdek wat werkt voor jou en wat niet, en verander vervolgens je routine om je leven te verbeteren op welke manier jij ook kiest. Of je nu aan je gezondheid of je figuur wilt werken, je leven meer wilt organiseren of gewoon meer tijd over wilt hebben voor je kinderen.

Voorbeelden van routines die echt werken.

Routine vroeg wakker

Vroeg naar bed, om weer vroeg op te staan en een ​​bestseller te schrijven.

Een aantal van de meest succesvolle schrijvers ter wereld houden strikte tijdschema’s aan.

De Japanse schrijver Haruki Murakami staat bijvoorbeeld elke dag om vier uur ‘s ochtends op en schrijft vijf of zes uur lang. ‘S Middags rent en/of zwemt hij en leest hij en luistert hij naar muziek. Hij gaat dan elke dag om 21.00 uur slapen. Murakami houdt dit schema zes maanden tot een jaar aan, terwijl hij aan een boek werkt.

Saaie outfits, creatieve mensen.

Hoewel veel creatieve professionals en ondernemers in hun werk grote risico’s nemen, vertrouwen ze in hun persoonlijke leven op een regelmatige routine om stress te verlichten en mentale ruimte vrij te maken voor meer belangrijke beslissingen. Het kiezen van een dagelijks outfit is een veel voorkomende manier waarop deze mensen de beslissingen die ze elke dag moeten nemen, beperken.

Ik noemde eerder al Facebook-oprichter Mark Zuckerberg, die beroemd is om zijn beperkte garderobe van grijs t-shirt, spijkerbroek en een hoodie. Hij beweert dat hij, door altijd hetzelfde te dragen, het aantal beslissingen dat hij op een dag moet nemen, vermindert, zodat hij zich op belangrijkere zaken kan concentreren.

Hoewel de garderobe van Mark Zuckerberg heel beperkt is, is hij niet de enige die zijn kledingkeuzes beperkt.

Designer Vera Wang, ondanks het feit dat ze een aantal van de mooiste en meest extravagante trouwjurken ter wereld heeft gemaakt, beperkt haar eigen garderobe tot een handvol basics, allemaal in het zwart.

Designer Michael Kors houdt ook vast aan een strakke zwarte garderobe van blazer, t-shirt, broek en loafers.

De vele voordelen van het volgen van een routine.

Zoals de bovenstaande voorbeelden laten zien, kunnen routines een effectieve manier zijn om zo veel mogelijk uit je dag te halen.

Hier zijn enkele voordelen van het volgen van een routine:

Vermijd beslissingsmoeheid.

Elke dag moeten we duizenden beslissingen nemen. Onze hersenen maken de hele dag door keuzes, van het kleine (welk shirt we dragen) tot het grote (aan welk bedrijf we een contract gunnen). Elke keer dat we nadenken over de opties en een keuze maken, verbruikt het een beetje energie.

Onze voorraad mentale energie is beperkt en naarmate deze opraakt, wordt het steeds moeilijker om beslissingen te nemen. Dit kan leiden tot uitstelgedrag, snelle beslissingen en slechte keuzes en onnodige stress.

Dit geldt zelfs als we keuzes maken over iets dat we leuk vinden, zoals de vakantieplanning.

Beslissingen nemen is natuurlijk een belangrijk onderdeel van je leven. Beslissingen nemen is tenslotte hoe we onze opleiding, banen en levenspartners kiezen.

Dus, hoe kunnen we ontsnappen aan onnodige besluitvorming en energie besparen voor de keuzes die er echt toe doen? Het antwoord is om een ​​routine in te stellen waar je niet hoeft na te denken over de simpele dingen, zodat je vermogen om beslissingen te nemen over blijft voor de belangrijke dingen in het leven.

Tijdwinst.

Ben jij ook wel eens je sleutels, je portemonnee of je telefoon kwijtgeraakt? En hoeveel tijd heb je toen verspild met zoeken voordat deze uiteindelijk weer tevoorschijn kwamen?

Iedereen heeft wel eens iets kwijt geraakt, maar als je regelmatig belangrijke spullen kwijtraakt, kan het ontwikkelen van een routine je echt tijd besparen. Creëer een plek voor alle spullen die je dagelijks nodig hebt en zorg er voor dat op het einde van elke dag weer terug op hun plek liggen.

En zo ook; als je belangrijke documenten op het werk kwijt raakt, of vaak dingen op je to-do-lijst vergeet, zal het ontwikkelen van een routine voor het organiseren en bijhouden van je belangrijke papieren je tijd en energie besparen en jou je werk sneller laten afronden.

Geldbesparingen.

Neem jij elke dag in je pauze een koffie en een muffin bij dat tentje op de hoek? Of ga je elke donderdagavond naar dat Italiaanse eettentje?

Een gewoonte om uit eten te gaan is een routine, en het kan je veel geld kosten. Ontwikkel in plaats daarvan een routine van het kopen van boodschappen en het bereiden van een heerlijke zelfgemaakte maaltijd. Je bespaart op de lange termijn tijd en geld.

Op dezelfde manier kan het ontwikkelen van een bepaalde look je helpen je kledingbudget verstandig te besteden en te voorkomen dat je impulsief gaat winkelen voor kleding die niet bij jou of je levensstijl past.

Het kan je ook tijd besparen in de ochtend bij het aankleden.

Gezondheid verbeteren door routine

Gezondheid verbeteren.

Voor volwassenen is de aanbevolen hoeveelheid beweging per week een minimum van 2,5 uur en voor kinderen tot 18 jaar is dit 1 uur per dag. Kom jij daar al aan?

En hoe zit dat met het eten van genoeg fruit en groenten elke dag?

Als je niet het soort persoon bent dat gemotiveerd wakker wordt om naar de sportschool te gaan en broccoli te eten (en echt, wie is dat wel?), kan een routine helpen.

Het belangrijkste voordeel in dit geval van een routine is dat je het niet laat afhangen van motivatie, je doet het gewoon uit gewoonte.

Als je gezond wilt worden, zorg dan dat beweging en gezond eten tot je routine behoren. Voeg bijvoorbeeld een portie groenten en fruit toe aan elke maaltijd, en als je thuiskomt van je werk, loop dan een paar keer een blokje om voordat je naar binnen gaat.

Een verbeterde nachtrust voor jou (en je kind).

Een ander belangrijk voordeel van routines is dat ze je kunnen helpen de hoeveelheid slaap te krijgen die je nodig hebt.

Als je moeite hebt om elke nacht zeven tot acht uur te slapen, kan je routine voor het slapengaan de boosdoener zijn.

Als je de momenten voor het slapengaan doorbrengt met het lezen van stressvolle nieuwsartikelen, het beantwoorden van zakelijke e-mails of het kijken naar actiefilms, is het geen wonder dat het moeilijk is om je te ontspannen en in slaap te komen.

Voor de beste nachtrust raden experts aan om je tv, computers, tablets en telefoons minstens een uur voor het slapengaan uit te schakelen en je eigen (rustgevende) ritueel te ontwikkelen. Of je nou een kop warme melk drinkt, een rustgevend boek leest of naar een kalmerende podcast luistert, zoek iets dat je ontspant en doe dit elke avond.

In een korte tijd zullen je hersenen je bedtijdritueel herkennen en je helpen sneller in slaap te vallen en ook dieper te slapen.

Een goede nachtrust krijgen is nog belangrijker voor je kind. Studies tonen aan dat het uitvoeren van een bedtijdritueel vanaf de kindertijd, kinderen helpt sneller in slaap te vallen en langer in slaap te blijven.

Goede bedtijdrituelen kunnen onder andere bestaan uit het nemen van een bad, tanden poetsen, verhaaltjes, even knuffelen of een massage.

Studies tonen aan dat een dergelijke consistente bedtijdroutine kinderen (en hun ouders!) kan helpen om in slechts drie dagen beter te slapen.

Tips voor het maken van succesvolle routines.

Als je klaar bent om routines te maken die voor jou werken, volgen hier een aantal tips:

Identificeer en pas je bestaande routines aan. 

De eerste stap is om de routines die je al hebt te identificeren. Bedenk wat je doet als je wakker wordt en gaat slapen, hoe je het avondeten klaarmaakt, wat je doet wanneer je op kantoor komt, enzovoort.

Zijn er delen van je dag die stressvol of chaotisch zijn of die veel meer tijd in beslag nemen dan nodig zijn? Dat zijn de gebieden waarop je verbeteringen kunt aanbrengen.

Als je bijvoorbeeld je sleutels nooit kunt vinden, leg ze dan elke dag op dezelfde plaats neer. Als het eten te lang duurt omdat je keuken een ramp is, begin dan elke avond met opruimen voordat je de tv aanzet. Door kleine aanpassingen zoals deze aan te brengen, zal dit je een groot verschil in je dagelijkse gevoel van tevredenheid geven.

Voeg nieuwe dingen toe aan bestaande routines.

Als je een nieuwe gewoonte wilt beginnen, is een van de meest effectieve strategieën om de gewoonte te koppelen aan iets dat je al doet.

Wanneer je bijvoorbeeld wilt beginnen met flossen, flos dan elke dag voordat je je tanden poetst.

Of als je elke dag 20 minuten wilt gaan wandelen en je neemt al elke dag de bus, stap dan een halte eerder uit en loop de rest van de weg.

Verandering door routine

Veranderingen in kleine stapjes aanpakken.

Als je je gezondheid of zakelijke vooruitzichten wilt verbeteren, een nieuwe taal wilt leren, al je eigen maaltijden wilt bereiden en misschien nog een paar andere dingen wilt doen, doe ze dan niet allemaal tegelijk.

Maak een lijst van alles wat je zou willen doen en beslis over de een of twee dingen die voor jou het belangrijkst zijn. Begin daar. Denk aan een of twee kleine aanpassingen aan je dag die je dichter bij je doel zullen brengen.

Als je bijvoorbeeld meer georganiseerd wilt worden, begin dan met 10 minuten opruimen voordat je elke avond een dessert eet. Wanneer je met succes een wijziging hebt aangebracht en er een paar weken aan vasthoudt, kun je nog een verandering toevoegen.

Kies de motivatie die bij jou past.

Er zijn veel manieren om jezelf te motiveren voor een ​​verandering in je routine.

Bijvoorbeeld:

  • Maak een X op de kalender voor elke dag dat je je routine voltooid, en probeer je winning-streak te behouden.
  • Vertel een vriend of vriendin over je doelen.
  • Concurreer met een vriend om te zien wie het meest effectief aan jullie plan kan vasthouden.
  • Creëer een identiteitsgevoel rond je doel; dat wil zeggen, beschouw jezelf als “iemand die gezond eet” in plaats van te denken: “Ik moet vandaag nog een salade eten, ugh …”

Het belangrijkste onderdeel tot het succesvol toepassen van deze strategieën is het herkennen welke voor jou werken en welke niet.

Sommige mensen vinden het bijvoorbeeld heel fijn om een item van een takenlijst afvinken. Voor anderen kan een takenlijst er echter voor zorgen dat ze gillend de andere kant op willen rennen. Sommige mensen zijn erg gemotiveerd wanneer iemand anders hen verantwoordelijk houdt. Andere mensen worden weer gemotiveerd door de dingen op een andere manier te doen dan andere mensen.

Wees bij het plannen van je nieuwe routine realistisch over wat jou motiveert en plan je beloningen op deze zelfde manier.

Wees realistisch over hoe lang het duurt om een ​​gewoonte te vormen.

Het internet staat vol met challenges van 21 of 30 dagen die dan beloven een nieuwe gewoonte op gang te brengen in slechts drie of vier weken. Maar de realiteit is dat het enkele maanden kan duren voordat een nieuwe gewoonte een automatisme wordt.

Uit een onderzoek uit 2009 naar gewoontevorming bleek bijvoorbeeld dat vrijwilligers 18 tot 254 dagen nodig hadden om een ​​nieuwe gewoonte te ontwikkelen, met een gemiddelde van ongeveer 66 dagen.

Als je het moeilijk hebt, omdat een nieuwe routine nog niet als een gewoonte aanvoelt, zal het je helpen te weten dat het volkomen normaal is dat het even duurt voordat een gewoonte zich heeft ontwikkelt.

Weer op het goede spoor komen als een routine wordt verbroken.

Als je eenmaal het harde werk hebt gedaan om een ​​routine vast te stellen, gaat het gewoon voor altijd door, toch? Helaas niet. Hoe goed je routine ook is, soms gooit het leven roet in het eten.

Je kunt ziek worden, op vakantie gaan, of je routine een paar dagen verwaarlozen.

Het maakt niet uit waarom je routine werd verbroken; het belangrijkste is om je routine dan zo snel mogelijk weer op te pakken.

Hier zijn enkele tips voor:

Heb geen alles-of-niets-mentaliteit.

Soms, als we het gevoel hebben dat we elke dag iets moeten doen, maar wanneer we dan toch een keer een dag overslaan, voelt het als een mislukking. Dan kunnen er negatieve emoties optreden, waardoor het veel moeilijker wordt om je routine weer op te pakken.

Onthoud echter dat het leven niet alles of niets is. Als je een dag van je routine mist, is dat oké!

Begin morgen gewoon weer opnieuw!

Pas je routine aan.

Soms stoppen we met het volgen van een routine omdat het niet meer goed voor ons is, of bij ons past.

Elke keer dat je een pauze neemt van je routine, bedenk dan waarom dit zo is. Als je je realiseert dat je bent gestopt omdat iets niet werkte, pas het dan (indien nodig) aan en probeer het opnieuw.

Onthoud: soms is een routine een sleur.

Hoewel routines een goede manier zijn om om te gaan met de drukte van het leven door meer op de automatische piloot te doen, is het belangrijk om niet alles op de automatische piloot te laten staan.

Als je zo vast zit in je routine dat je deze al tien jaar niet meer hebt veranderd, of als je elke dag hetzelfde eet voor het avondeten, is het misschien tijd om de boel wat op te schudden. Verander je routine en probeer iets nieuws.


Een routine is elke reeks taken die we gewoonlijk uitvoeren, zonder dat we er veel over na hoeven te denken. Omdat het gemakkelijk is om een ​​routine te volgen zonder al te veel nadenken of stress, kunnen routines krachtige hulpmiddelen zijn om onze dagen te stroomlijnen.

Als we iets uitkiezen dat vroeger energie kostte, zoals bepalen welke outfit we aan zouden trekken of wat we voor het ontbijt zouden maken en er een routine van maken (het is dinsdag, dus ik neem havermout en draag het marineblauwe pak) zal hierdoor meer energie over blijven voor de belangrijke beslissingen in ons leven.

Door te bepalen op welke vlakken jouw leven baat zou kunnen hebben bij een routine, kun je de kracht van routines gebruiken om je productiever en minder gestrest te maken.

Liefs,

Dit vind je misschien ook leuk...

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.