Filofax
Planner

Hoe gebruik je een planner?

Misschien heb jij ook wel eens tegen jezelf gezegd dat je een planner zou moeten gaan gebruiken om alles bij te houden en georganiseerd te blijven. Gebruik jij nog de agenda of een andere app op je telefoon? 

Wanneer je geïnteresseerd bent in het bijhouden van to-do lijstjes en dingen gedaan wilt krijgen in je huishouden, op je werk of in je bedrijf, of wilt bijhouden wie van je gezin wanneer waar moet zijn, en wilt genieten van quality time met je dierbaren zonder schuldgevoel, dan heb je een planner nodig.

Bij mij was het voorheen een chaos, dat geef ik eerlijk toe. Of dit dan het zorgen voor het avondeten was op de dagen dat de kinderen op verschillende tijden gegeten moesten hebben om te gaan sporten. Of het zorgen voor de cadeautjes voor een kinderfeestje of een familielid.

En ik zeg niet dat dit nu wel altijd goed gaat….;)

Maar ik heb meer grip op alles wat gedaan moet worden. Het geeft mij een gerust gevoel en mijn hoofd zit minder vol met alles wat ik nog moet onthouden.

Het leven kan soms behoorlijk druk zijn!

​Gebruik een papieren planner.

Wat ik zelf heb ervaren en wat ik ook iedereen kan aanraden: gebruik een papieren planner.

Sommige zullen papieren planners misschien een beetje ouderwets vinden, maar ze zijn super effectief om op de hoogte te blijven van alles wat er op dat moment in je leven speelt.

Waarom? 

Papieren planners geven je iets tastbaars, een ruimte om notities op te schrijven, takenlijstjes te maken en ideeën op te schrijven terwijl je onderweg bent. 

Ik weet niet hoeveel lijstjes en aantekeningen ik voorheen in mijn telefoon had staan, maar zodra ik ze in mijn telefoon had gezet, vergat ik ze gewoon helemaal…

Door te leren hoe je een planner het beste kunt gebruiken, zul je je dag geordend kunnen krijgen en meer productief zijn.

En dit alles zorgt dan weer voor minder stress!

Happy Planner

Verbeter je leven met behulp van een planner.

Hieronder geef ik je een paar voordelen van het gebruiken van een planner.

1. Je begint je dag zonder technologie.

Veel van jullie zullen op het einde van de dag waarschijnlijk in bed liggen terwijl je nog even op je telefoon kijkt. Waarna je uiteindelijk in slaap valt met de telefoon nog in je hand.

De ochtend daarop zal je telefoon ook weer het eerste zijn dat je in je hand pakt.

Social media stopt nooit. Onze telefoons schreeuwen om aandacht, waardoor niemand echt de tijd neemt om even stil te zijn en gewoon niets te doen.

Dit vind ik ook zo fijn aan een papieren planner. Het eerste uur nadat ik wakker ben hoef ik mijn telefoon alleen maar in mijn hand te hebben om een meditatie app aan te zetten. Mijn planning voor die dag heb ik in mijn papieren planner staan. Hierdoor ben ik ook minder snel afgeleid door berichten en meldingen op mijn telefoon. Ik kan ’s ochtends even de tijd nemen voor mezelf.

Klik hier als je meer wilt weten over het opzetten van Jouw perfecte ochtendroutine!.

2. Je bent meer gefocust op de taken die je voor die dag hebt ingepland.

Voorheen had ik gedurende de dag mijn hoofd vol met van alles wat ik nog moest doen. Het kwam vaak voor dat ik iets helemaal vergat of ik kwam er in de loop van de dag achter wat ik dan was vergeten, waardoor dit dan nog vlug tussendoor gedaan moest worden.

Wanneer me dan iets te binnen schoot ging ik dat meteen doen, waardoor ik uiteindelijk op het einde van de dag maar een paar taken half af had gewerkt.

Als je de hele tijd bezig bent met het bestrijden van brandjes, krijg je veel minder gedaan.

Ik heb me nu voorgenomen om me op één taak tegelijk te concentreren. Ik plan mijn taken voor die dag in en houdt me hier aan.

Doordat ik alles meteen op schrijf ben ik ook minder geneigd om iets te vergeten. Ik heb alle to-dolijstjes, checklists en dag-/weekplanningen binnen handbereik. Dit geeft me veel rust, waardoor ik me ook beter op mijn taken kan concentreren.

planner gebruiken

3. Je maakt je takenlijst overzichtelijk en je ziet beter wat je prioriteiten zijn.

Elke dag kijk ik naar de taken die ik die dag wel of niet heb voltooid, waarna ik de onvoltooide taken moet overzetten naar de volgende dag. 

Dit zet me aan het denken: hoe belangrijk is deze taak en waarom heb ik deze die afgerond?

Zo’n kleine analyse helpt me om geen tijd te verspillen aan iets dat niet echt belangrijk is. Hierdoor kan ik zien welke dingen belangrijk genoeg waren om te doen en welke toch niet. 

4. Je zult je levensstijl en je lichamelijke en geestelijke gezondheid verbeteren.

Enkele van de meest populaire middelen die je in een planner kunt toevoegen zijn trackers. Ze zullen je helpen om veel dingen over jezelf te leren. 

Ik merkte bijvoorbeeld dat wanneer ik mijn dag eerder begon en een ochtendroutine aanhield, ik overdag niet alleen productiever was, maar ’s nachts ook beter sliep. 

Om dit in de gaten te houden gebruikte ik een slaaptracker.

Je kunt allerlei gezondheidsgerelateerde trackers en pagina’s maken om goede gewoonten te ontwikkelen en vast te houden.

Zo zijn er bijvoorbeeld: habittrackers (gezond eten/op tijd op staan), moodtrackers, of uitgaventrackers.

Track je wateropname, of gewichtsverlies. Je kunt een maaltijdplan maken om je te helpen elke dag gezond te eten.

Ook kun je je planner gebruiken om bewust wat tijd voor jezelf af te schermen bij het inplannen van je dag. Mijn dagen zijn altijd te kort, waardoor wat tijd voor mezelf nogal eens wordt vergeten als ik het niet inplan.

planner gebruiken

Hoe gebruik je een planner op de juiste manier?

De meeste planners zijn standaard gevuld met een jaarlijkse, maandelijkse, wekelijkse of dagelijkse planning. Maar hoe kun je je planner nou optimaal gebruiken?

Ik heb hieronder een paar eenvoudige tips opgeschreven om je te helpen jouw organisatie en productiviteit in je planner te verbeteren.

1. Gebruik je planner elke dag.

Maak er een gewoonte van om je planner elke dag te gebruiken. Wanneer dit een gewoonte wordt, zul je nooit vergeten om je planner er bij te pakken en zul je belangrijke data en taken niet vergeten.

Om je planner altijd bij de hand te houden helpt het om een ​​planner te kopen die klein genoeg is om in je tas te passen en overal met je mee naartoe kan, maar die ook groot genoeg is om alles op te schrijven wat je nodig hebt om op te schrijven.

A5-formaat planners zijn mijn favoriet. Deze zijn echter niet super klein, maar ik heb mijn tas er gewoon op aangepast…;)

2. Wees niet bang om te beginnen of fouten te maken.

Ik vind het altijd geweldig om een nieuwe planner voor me te hebben. Maar toch vind ik het lastig om er dan in te beginnen. Wat als ik deze verpest?

Ik wilde mijn planner altijd netjes houden. Vooral toen ik nog een bullet journal gebruikte. Dan wilde ik elke pagina perfect hebben, zoals de voorbeelden op Pinterest. Op Pinterest zie je van die geweldige spreads voorbij komen, waar alles tot in detail wordt bewerkt, met kalligrafie, doodles en alles er op en er aan. Ik vond dat ik dat ook zo moest doen.

Zo doe ik dat nu niet meer. Ik houd mijn pagina’s zo eenvoudig mogelijk en een foutje stoort me niet meer.

Ik besloot om gewoon ALLES in mijn planner te zetten, inclusief willekeurige krabbels en dagelijkse aantekeningen.

Toen ik eenmaal had besloten om ALLES in mijn planner te zetten, verbeterde hierdoor ook mijn productiviteit. Voorheen was ik te veel met het uiterlijk van de planner bezig, wat alleen maar ten koste ging van de tijd die ik kon besteden aan mijn taken.

planner gebruiken

3. Plan van groot naar klein.

Zoals ik al aan gaf worden veel planners geleverd met jaarlijkse, maandelijkse, wekelijkse en/of dagelijkse pagina’s.

Begin je planner met het grootste tijdsblok (in dit geval jaarlijks) en begin daar alle informatie in vast te leggen dat je op dat moment hebt.

Naarmate de tijd vordert, verplaats je deze informatie naar de maandelijkse, daarna de wekelijkse en daarna de dagelijkse pagina’s.

STAPPENPLAN:

  • Voor de planner van een nieuw jaar begin je in de laatste maanden van het voorgaande jaar om de jaarplanner (nieuwe jaar) in te vullen met alle feestdagen, bijzonderheden, verjaardagen, kortom alles wat je op dat moment kunt bedenken.
  • Dan, een paar dagen voor het begin van een maand, schrijf je de gegevens van die maand over vanuit de jaarplanner naar de pagina voor de maandplanner van de nieuwe maand.
  • Bij een weekplanner gaat dit dan hetzelfde. Dan neem je de gegevens voor de betreffende week over vanaf de maandplanner.
  • En wanneer ik het nodig vind om een dagelijkse planner te gebruiken (dit doe ik bij hele drukke dagen), verplaats ik de gegevens voor die dag naar de dagplanner.

Op deze manier houd je alles inzichtelijk.

Wanneer er een nieuwe taak of activiteit bij komt in één van de toekomstige maanden, dan vul je dit in eerste instantie in op de jaarplanner. Wanneer je de gegevens voor die betreffende maand al heb overgenomen van de jaarplanner naar de maandplanner, dan vul je het meteen in op de maandplanner, enz.

Op de weekplanner kun je ook wat meer informatie over de taak/afspraak/activiteit opnemen, zoals een adres, of de naam van de persoon waar je de afspraak mee hebt. Hier is dan vaak wat meer ruimte voor.

4. Schrijf echt ALLES op in je planner.

Om de een of andere reden denken de meesten van ons dat we alles wel kunnen onthouden.

Maar wanneer ons dit dan lukt, is het gevolg hiervan wel dat je je hersenen alleen maar overbelast met alle datums, taken, boodschappenlijstjes enz. dat het bij moet houden.

Wanneer je al die vergaderingen, deadlines, afspraken, vakanties en takenlijsten opschrijft, maak je je hersenen vrij om creatief te denken en het geeft ruimte voor andere dingen. Het geeft rust.

Probeer alles eens een paar weken in je planner op te schrijven en je zult versteld staan ​​hoeveel gemakkelijker het is om informatie uit een boek op te nemen, een kamer binnen te lopen en niet te vergeten waarvoor je erheen bent gegaan, en je gewoon meer geconcentreerd bent.

Kies een planner die werkt voor jou en zet ALLES erin.

planner gebruiken

5. Gebruik een dagplanning met tijdblokken.

Veel mensen denken dat het indelen van hun dag in tijdblokken voor hen niet nodig is.

Echter zorgt het plannen met tijdblokken er voor dat je je tijd productiever besteed. Je kunt dan de benodigde hoeveelheid tijd vastleggen die nodig is om een bepaalde taak uit te voeren.

Door tijdsblokken aan je taken toe te wijzen, krijg je niet alleen meer gedaan, maar stop je ook met het doen van allemaal andere dingen die je tijd uiteindelijk alleen maar verspillen.

Door bijvoorbeeld in plaats van 20 keer per dag je e-mail te checken, dat je hiervoor elke dag één of twee keer een half uur inplant. Hierdoor krijg je tijd om andere belangrijke taken uit te voeren.

Je kunt dit met alles doen, zoals telefoneren, scrollen op sociale media, tijd doorbrengen met je familie of zelfs een wandeling maken.

Door tijdblokkering te gebruiken, kun je het meeste uit je dag halen en de doelen behalen en taken afronden die je wilt bereiken.

6. Vind de planner voor jou!

Het is belangrijk om de planner te vinden die bij jou behoeften past.

De planner die je vroeger gebruikte op school, een wekelijkse planner waar je je huiswerkopdrachten in bij hield, zal op dit moment waarschijnlijk niet meer voldoende zijn.

Nu heb je je werk of een eigen bedrijf en heb je daarnaast nog zoveel meer om bij te houden. Zoals het bijhouden van vergaderingen, afspraken en deadlines voor die maand en week. Je hebt ook een plek nodig om al je dagelijkse taken en notities op te schrijven. Wanneer je zoals mij kinderen hebt, zul je voor hen ook de tandartsafspraken studiedagen enz. bij moeten houden.

Terwijl die weekplanner op school nog wel werkte, is het nu tijd om over te stappen op een andere planner waarmee je alle eerder genoemde dingen bij kunt houden.

Of misschien vindt jij het wel leuk om in je planner ook je creativiteit kwijt te kunnen. Plannen met stempels, stickers en washi-tape kan een creatieve uitlaatklep zijn.

Er is zo veel keuze in planners.

Wees niet bang om een aantal planners uit te proberen voordat je DE planner voor jou kiest. En misschien dat de planner die op dit moment bij jou past, dit over een paar jaar niet meer doet.

Ik ben ook door een aantal verschillende planners gegaan.

Op dit moment gebruik ik de Happy Planner, omdat me dit veel vrijheid geeft in wat voor pagina’s ik toevoeg, zonder dat het me te veel tijd kost om deze op te zetten. Dit is ook het geval met de Filofax. Ik wil nog steeds wel eens wisselen tussen deze twee.

Hieronder de planners die ik zelf de afgelopen jaren heb uitgeprobeerd.

Ik heb ook een link toegevoegd van de webshops waar je de betreffende planner kunt vinden en waar ik ze ook zelf heb aangeschaft. Nogmaals, kies de planner die het beste bij jou past!

Happy Planner
Filofax
book, journal, pen

De Happy Planner.

De Happy Planner is een planner-systeem met schijven dat het makkelijk maakt om je planner aan je wensen aan te passen, zodat hij perfect bij JOU past.

Op basis van jouw planner-behoeften kun je een planner kiezen op basis van grootte, lay-out of thema .

Je kunt een Happy Planner aanschaffen bij Craftelier.com met volledige inhoud, of je kunt hem helemaal zelf samenstellen. Dan hoef je alleen de ringen aan te schaffen.

De Filofax.

De Filofax is een systeem dat al jaren bestaat.

Deze bestaat uit een map met 6 ringen. Ook deze kun je aan je eigen wensen aanpassen, zodat deze alles bevat dat JOU kan helpen met het organiseren van je leven.

Ook deze heb je in verschillende maten en kleuren.

Vaak bevat de Filofax een standaard inhoud. En je hebt vanuit Filofax standaard keuzes in toevoegingen.

Maar je kunt (net als bij een Happy Planner) ook zelf je pagina’s opstellen.

De Bullet Journal.

De Bullet Journal is een zelf vorm te gegeven agenda/dagboek.

Dit is een notitieboek, waarbij je elke pagina zelf handmatig “tekent”. De Bullet Journal is van deze drie ook het beste te gebruiken wanneer je er wat meer creativiteit in kwijt wilt.

Je kunt kiezen uit een notitieboek met lijntjes, stippen of helemaal blanco.

In principe is elk schrift hiervoor bruikbaar. Maar schriften met een fijn puntraster is heel veelzijdig te gebruiken. Kies ook het formaat dat jij het prettigst vindt. 

Ik vind zelf het A5 formaat met stippen fijn werken, omdat je hier alle kanten mee op kan.

Wanneer jullie meer informatie willen over een van deze planners, laat dan een berichtje achter. Ik help jullie graag bij het maken van een keuze en het opstarten van jullie planner.

In de tab Freebieb vind je printables die ik zelf in mijn planner gebruik. Deze kunnen direct worden geprint en toegevoegd worden aan zowel de Happy Planner, als de Filofax. Zo kun jij hier ook zo snel mogelijk mee beginnen, mocht één van deze planners ook voor jou de beste optie zijn.

7. Veel plezier met je planner!

Het maakt niet uit wat voor planner je uiteindelijk gaat gebruiken, zolang deze maar bij jou past.

Ik wens je veel plezier met je planner! Omarm het als een verlengstuk van jezelf.

Dus, ben je van plan om een ​​planner te kopen? Of heb je er al één? Hoe werkt het voor jou? 

Wat heb jij er al mee kunnen bereiken? Ik zou het leuk vinden om van je te horen welke planner jij gebruikt en waar het jou mee heeft geholpen.

Liefs,

Dit vind je misschien ook leuk...

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.