Kind tussen gescheiden ouders
Kids Scheiding / Alleenstaand Ouderschap

Gebruik je kinderen niet als pionnen tijdens en na je scheiding.

Veel gescheiden mensen moeten ook na de scheiding nog contact blijven houden met elkaar, vanwege de kinderen. Het is echter heel belangrijk om te voorkomen dat je je kinderen als pion gebruikt tijdens of na je scheiding.

Te veel mensen doen dit toch, en het zijn de kinderen die daarvan de dupe zijn.

Wat onder andere voor komt is dat de éne ouder de kinderen ervan weerhoudt om de andere ouder te kunnen zien. Dit wordt dan wellicht gezien als een manier om de ex-partner bij hen terug te laten komen. Of ze zien het als een manier om de ex-partner pijn te doen, om diegene zo de pijn te laten voelen die de ex-partner hen heeft bezorgd.

Dit komt vaak voor. Dat is een manier waarop sommige gescheiden stellen elkaar straffen.

Toch zijn het de kinderen die er last van hebben omdat ze die ouder dan ook moeten missen.

Tenzij de andere ouder niet geschikt is om de kinderen alleen te hebben, moet je je kinderen op de overeengekomen tijden toch echt laten gaan.

Veel kinderen missen de andere ouder als ze bij de ene zijn. Dit kan de ouder bij wie ze op dat moment zijn pijn doen. Toch is het belangrijk om te begrijpen dat kinderen de hele tijd onvoorwaardelijke liefde voor allebei hun ouders hebben.

Door eventueel de kinderen de andere ouder te laten bellen als ze diegene missen of zelfs als een standaardritueel voordat ze naar bed gaan, kan dit helpen om hun angst te verminderen. Het zal hierdoor ook mogelijk zijn voor de kinderen om meer van hun tijd met beide ouders te genieten.

Hoewel kinderen moeten weten wat er aan de hand is met betrekking tot de scheiding, hoeven ze niet alle details te weten. Belangrijke dingen die tussen hun ouders moeten worden besproken, moeten privé worden gedaan.

Onthoud hierbij dat kleine oren veel kunnen horen, dus zorg ervoor dat ze niet in de buurt zijn als jullie het over gevoelige dingen hebben. Praat ook niet slecht over de ander tegenover vrienden of familie waar de kinderen het eventueel op kunnen pikken.

Gebruik je kinderen niet als pion tijdens scheiding

Als er zich problemen voordoen waarbij je kinderen betrokken zijn, zullen jullie moeten samenwerken om deze op te lossen. Wanneer jullie tegen elkaar in gaan, alleen maar om moeilijk te doen of je gelijk te krijgen, doet het je kind alleen maar meer pijn.

Als je bijvoorbeeld thuis een middelbare scholier hebt waarvan de punten flink zijn gedaald, zul je hierover samen met hem of haar in gesprek moeten gaan. Als de éne ouder die daling in cijfers echter ziet als een probleem en de andere ouder er de ernst niet van in ziet, zal het een voortdurend probleem blijven.

Dus in plaats van de kinderen te gebruiken om je ex-partner gek te maken, moet je manieren vinden om als een team te werken. Om te doen wat in het beste belang is van je kinderen.

Weerhoudt je er van om via je kinderen berichten aan je ex-partner door te geven. Dat is niet hun verantwoordelijkheid. Te vaak wordt deze kinderen verteld om dingen te zeggen die ze niet willen herhalen.

Zo moet je je kinderen ook niet uithoren om informatie wanneer ze terugkomen van een bezoek.

Het is prima om ze te vragen wat ze hebben gedaan en of ze het naar hun zin hebben gehad. Je gaat echter te ver wanneer je specifieke vragen gaat stellen. Ze zouden je niet hoeven te vertellen wat er werd gezegd, wie er in de buurt was en andere details over hun tijd samen met de andere ouder.

Maar ook de kinderen kunnen hun gescheiden ouders als pionnen gebruiken. Zo zullen ze in bepaalde situaties vaak de regels van de ouder volgen die het meest in hun voordeel zal zijn. “Bij papa mag is het wel…” Dit kan dan ook tot problemen leiden.

Kinderen als pionnen gebruiken bij scheiding

Als je het moeilijk vindt om je scheiding onder ogen te zien, zoek dan professionele hulp. Verwerkt je emoties en stel nieuwe doelen voor jouw toekomst.

Je wilt niet blijven stilstaan ​​bij wat er is gebeurd of je gevoelens onderdrukken. Je wilt een goed leven kunnen leiden en er op een positieve manier voor je kinderen zijn.

Zorg ervoor dat je altijd stil staat om na te denken over de gevolgen van je acties voor je kinderen.

Uit ervaring en verhalen om mij heen, weet ik hoe moeilijk het is om je aan sommige van deze dingen te houden. Om af en toe op je tong te moeten bijten om te voorkomen dat je je mond voorbij praat. Maar houdt voor ogen wat het beste is voor je kinderen. Play nice!

Liefs,

Dit vind je misschien ook leuk...

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.