thought, experiencing, thinking-4577996.jpg
Ontdek je Ware Ik

De 4 belangrijkste stappen om jezelf je fouten te vergeven.

Als iemand me op mijn 18e had verteld hoeveel fouten ik de komende jaren nog zou maken, zou ik gillend de kamer uit zijn gerend…

Echt waar.

Maar het feit is gewoon dat iedereen fouten maakt. En vaak ook VEEL!

Soms zijn het maar kleine fouten, maar het kunnen ook hele grote zijn. Van sommige zul je binnen een paar dagen of weken herstellen, en andere zullen je tot aan je sterfdag bij blijven.

Je moet leren jezelf te vergeven voor het maken van die fouten.

We zijn tegenwoordig als samenleving goed in het streven naar succes en erkenning, en slecht in het omgaan met het maken van fouten. We doen graag alsof negatieve dingen niet zijn gebeurt.

Je zal falen. Je zult dingen fout hebben. En je maakt domme keuzes.

Op een dag zul je staan te kijken van het enorme aantal fouten dat je hebt gemaakt. Net zoals ik.

Dus wat kun je doen?

Het belangrijkste dat je moet doen: jezelf vergeven.

Het is ontzettend belangrijk voor je lichamelijke- en geestelijke gezondheid, en je algehele welzijn, dat je de zelfbeschuldiging en het jezelf verwijten maken los laat.

Door jezelf te vergeven, kun je genezen van de klappen die het leven je voortdurend kan uitdelen.

Jezelf vergeven is een daad van liefde.

Liefde voor jezelf. Wanneer je jezelf vergeeft en jezelf ziet als de gebrekkige, foutgevoelige persoon die je bent. En dat je ook weet, dat je hoe dan ook de moeite waard bent om lief te hebben.

Omdat dat gewoon zo is!

Dit proces kan je in 4 stappen helpen jezelf te vergeven en verder te gaan met je leven:

1. Confronteer jezelf met je fout.

Neem onder alle omstandigheden de verantwoordelijkheid voor je fout. Kom het onder ogen en erken waar het verkeerd ging. Hoe pijnlijk het ook is, dit is de eerste stap om jezelf te vergeven.

Het is soms handig om in de spiegel te kijken en hardop te zeggen wat je fout hebt gedaan. Het verbindt jou met de actie. Het helpt je te beseffen dat het oké is om fouten te maken.

Therapie kan helpen, als de eerste optie niet werkt. Praten met iemand anders kan je helpen gevoelens los te laten die zijn vastgeroest.

2. Analyseer de impact van de fout.

Neem even de tijd om stil te staan en na te denken over gevolgen van je acties. Wie is er door getroffen? Hoe erg waren de gevolgen? Zie het zoals het ook werkelijk is gegaan, zonder het te verdraaien en zonder overbodige emotie.

Neem de tijd om na te denken over de gevolgen, buiten wat je in eerste instantie ziet. Het is soms gemakkelijk om de kleinere dingen over het hoofd te zien, wanneer de grotere zo overweldigend kunnen zijn.

3. Accepteer je menselijke imperfecties.

Wees aardig voor jezelf. Herinner jezelf eraan dat je ook maar een mens bent.

Er is echt niemand die door het leven gaat zonder fouten te maken. Het is echter wel belangrijk om te onthouden dat dit geen excuus is voor wat er is gebeurd.

Terwijl je je menselijke imperfecties accepteert, neem je de tijd om je tekortkomingen vast te stellen. Maak van de gelegenheid gebruik om te werken aan delen van jezelf die je misschien wilt verbeteren. Misschien wil je bepaalde karaktereigenschappen verder ontwikkelen of je vaardigheden op bepaalde gebieden versterken.

Als je je verontschuldigt tegenover jezelf en anderen, kun je aangeven dat iedereen fouten maakt. Dat jij hebt geleerd van de jouwe en dat je het niet nog eens op deze wijze zult aanpakken.

4. Daag jezelf uit om het beter te doen.

De belangrijke laatste stap naar zelfvergeving is jezelf uitdagen om het beter te doen. In de vorige stap accepteerde je je imperfecties. Nu is het tijd om te werken aan het repareren van de dingen, voor zover je dat kunt.

Moet je leren aardiger te zijn tegenover anderen? Daar kun je mee beginnen door meer bewust te handelen.

Probeer niet dezelfde fout te herhalen. Dat is een van de manieren waarop je weer afzwakt en na een tijdje weer terug bij af bent.

Vraag je vrienden en familie om je te helpen. Vergeet niet dat iedereen wel eens wat hulp kan gebruiken.

Dingen weer recht zetten zal misschien niet van de ene op de andere dag gebeuren. Wat belangrijk is, is dat je jezelf vergeeft en je inzet om de dingen te veranderen.

Je leven heeft zoveel mogelijkheden. Deze mogelijkheden blijven ongebruikt, wanneer je jezelf blijft richten op negatieve energie.

Onthoudt voor jezelf dat je deze wereld nog zoveel meer te bieden hebt. Verminder de negativiteit, totdat jouw vernieuwde kracht als enige nog overblijft.

Liefs,

Dit vind je misschien ook leuk...

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.