beautiful day, to go, joy-5171438.jpg
Ontdek je Ware Ik

DANKBAARHEID: Neem de tijd om te zien wat je al hebt.

Als jij ook wel eens verstrikt raakt in de drukte van het leven, weet je ook hoe je op die momenten het zicht op de dingen kwijt kunt raken die er echt toe doen. Want je hebt genoeg dingen om dankbaar voor te zijn, ongeacht de omstandigheden waarin je jezelf op dat moment kunt bevinden.

Iedereen heeft zijn of haar eigen, unieke lijstje van dingen die voor hen elke dag plezier, vreugde of gewoon gemak brengen.

Je kunt dankbaar zijn voor fysieke dingen, zoals waar je woont; het klimaat waarin je woont of zelfs je woonplaats. Je zou dankbaar kunnen zijn dat bepaalde mensen in je leven zijn. Dit kunnen je kinderen, je oma of je beste vriend zijn.

De belangrijkste functie van dankbaarheid, is dat het je in staat stelt om je hart en je ziel te openen voor al het goede, voor de positiviteit en de warmte die het je kan geven.

Als je niet zeker weet hoe je bewust dankbaarheid kunt creëren, probeer dan deze tips:

Vijf minuten.

Gun jezelf elke ochtend of avond vijf minuten om dankbaarheid te ervaren. Neem deze momenten om terug te blikken op de afgelopen dag.

Zeg tegen jezelf: “Één ding waar ik dankbaar voor ben, is ________. Vul op de lege plek iets in wat je de afgelopen 24 uur hebt opgemerkt. Denk er even goed over na en hoe je je op dat moment voelde. Waarschijnlijk zul je een glimlach op je gezicht krijgen. En ga daarna gewoon verder met je ochtend- of avondroutine.

Deel je dankbaarheid met anderen.

Wanneer je de dankbaarheid laat zien die je voelt door deze uit te spreken, zul je op den duur de gewoonte ontwikkelen om te herkennen waar je dankbaar voor bent.

Wanneer je bijvoorbeeld aan de telefoon aan het kletsen bent met een vriendin, zou je zoiets kunnen zeggen als: “Ik ben zo blij dat ik de woonkamer die lichte blauwe kleur heb geschilderd. Het is echt prachtig als de zon er op schijnt.”

Een ander voorbeeld is: “Ik ben gisteren met mijn zus gaan winkelen en ze heeft me zo fijn geholpen met het uitzoeken van een nieuwe jurk.”

Let op de kleine dingen.

Doe jezelf de belofte dat je de kleine dingen niet als vanzelfsprekend zult beschouwen.

Omdat het leven vol raakt met taken, spullen en mensen, kan het een uitdaging zijn om de kleine lichtpuntjes in je dag op te merken. Maar als je het echt wilt en jezelf er toe zet, zul je verbaasd zijn over wat je ziet.

Open je ogen voor de wonderen om je heen. Ze kosten je niets.

Een zonsondergang, een warme kop thee of een ijskoud glas water als je thuiskomt van je werk. Dit alles kan een goede manier zijn om dankbaarheid te voelen.

De geur van vers gemaaid gras terwijl je in de tuin geniet van het voorjaarszonnetje, of de uitbundige lach van je dochter, zijn nog meer dingen die je kunnen herinneren aan alles wat je hebt.

Dankbaarheid

Leer je gedachten om te draaien.

Als je ontdekt dat je negatieve gedachten hebt, stel je dan een groot stopteken voor en zeg hardop “Stop”.

Vervang vervolgens het stopteken door een afbeelding van iets om je heen waar je op dat moment dankbaar voor bent. Denk na over dat object, die ervaring, de persoon of situatie en koester je positieve ervaring.

Hou een dankbaarheidsdagboek bij.

Als je merkt dat je het lastig vind om stil te staan bij de dingen die bij jou dankbaarheid opwekken, zou het misschien kunnen helpen om een dankbaarheidsdagboek te beginnen.

Een dagboek is een tastbaar, visueel ding dat je zal triggeren om na te denken over waar je dankbaar voor bent.  

Probeer gewoon de datum op de pagina te zetten en op te schrijven waar je op dat moment dankbaar voor bent. Je kunt zoveel, of zo weinig op schrijven als je zelf wilt.

Plaats je dagboek op een plek waar je het vaak zult zien, zoals op de eettafel, het aanrecht of in de buurt van jouw favoriete stoel. Op deze manier wordt je gestimuleerd om je dankbaarheid wat vaker te ervaren.

Dankbaar zijn is echt één van die dingen die het leven de moeite waard maken!

Elke keer dat je bewust besluit om je dankbaarheid te ervaren, voel je je van binnen helemaal warm worden.

Open je ogen en geest voor de mensen, plaatsen, dingen en ervaringen waar je dankbaar voor bent. Je zult je zoveel beter voelen over je leven.

Liefs,

Dit vind je misschien ook leuk...

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.