|

Budgetteren per inkomen: helpt moeders financiële vrijheid te bereiken

Het beheren van persoonlijke financiën kan voor sommige nog best lastig zijn, vooral voor moeders, die toch al veel op hun bordje krijgen. Budgetteren per inkomen is een praktische en effectieve manier voor moeders om de gezinsfinanciën onder controle te krijgen, stress te verminderen en financiële stabiliteit op de lange termijn te bereiken.

In deze blogpost zal ik mijn persoonlijke ervaring delen over hoe budgetteren per inkomen mijn financiële situatie heeft veranderd, samen met een beknopte stappenplan om te starten met deze methode en wat precies de voordelen kunnen zijn voor jou.

Zoals veel moeders merkte ik dat ik constant aan het worstelen was om rond te komen en me overweldigd voelde door financiële stress. Elke maand financieel een paar dagen te kort komen leek een nooit eindigende cyclus, waardoor ik me machteloos en onzeker voelde over mijn financiële toekomst.

Ik wist dat er iets moest veranderen, dus begon ik verschillende budgetteringsmethoden uit te proberen. Toen ontdekte ik het concept van “Budgetting By Paycheck”.

Het trok mijn interesse, omdat het veel praktischer leek dan het dagelijks bijhouden van bonnetjes en noteren van inkomsten en uitgaven. En het leek op de een of andere manier ook logischer om mijn budget te splitsen naar de drie momenten in de maand waarop ik een bedrag gestort kreeg. 

Met goede hoop besloot ik het eens te proberen.

Ik begon met het bepalen van mijn netto-inkomen voor elk inkomen. Hierdoor kreeg ik een duidelijker beeld van de beschikbare bedragen voor budget-categorieën. Vervolgens berekende ik mijn vaste uitgaven, zoals huur, elektriciteit, boodschappen, sportabonnementen en schuldbetalingen. Dit waren de uitgaven die binnen het totale bedrag aan inkomsten voor die maand MOESTEN worden betaald. Ik kende aan de, in mijn geval drie, maandelijkse inkomsten de kosten toe die er van voldaan moesten worden.

Het toewijzen van te besteden bedragen (inkomsten) aan de verschillende categorieën werd mijn volgende stap. Ik verdeelde mijn salaris in specifieke categorieën, zoals vaste rekeningen, spaargeld, schuldaflossing en niet-noodzakelijke uitgaven.

In het begin maakte ik gebruik van enveloppen (Ik zal dit binnenkort verder toelichten in één van de volgende blogposts), maar later stapte ik over op het aanmaken van verschillende betalingsrekeningen (vaste uitgaven, boodschappen en overige) en verschillende spaarpotjes voor korte en lange spaardoelen. Op deze manier bleef het voor mij overzichtelijk en was mijn budget opgesplitst in categorieën, zonder dat ik verplicht gebruik hoefde te maken van contant geld.

Het stellen van realistische financiële doelen werd een essentieel onderdeel van mijn budgetteringstraject. Ik stelde korte-termijndoelen vast, zoals het opbouwen van een noodfonds en het afbetalen van schulden. Daarnaast startte ik met mijn lange-termijndoelen, zoals sparen voor de studie van mijn kinderen. Door een deel van elk inkomen aan deze doelen over te maken, kon ik door middel van kleine stapjes vooruitgang boeken en gemotiveerd blijven.

Wat volgens mij de grote voordelen zijn van Budgetteren per Inkomen

Financiële duidelijkheid krijgen

De eerste belangrijke verschil dat ik opmerkte na het starten met BPI, was het ontwikkelen van een duidelijk inzicht in mijn financiële situatie. 

Voorheen had ik geen duidelijk beeld van waar mijn geld naartoe ging. Door mijn inkomsten bij te houden en mijn uitgaven nauwkeurig te categoriseren, kreeg ik echter een nauwkeuriger beeld van hoe ik er financieel precies bij stond. Hierdoor kon ik meer weloverwogen beslissingen nemen en de gebieden aanwijzen waar ik aanpassingen kon, of moest doen.

Prioriteiten en doelen stellen

Toen ik me dieper verdiepte in het budgetteren per inkomen, besefte ik hoe belangrijk het is om financiële prioriteiten en doelen te stellen. Ik nam de tijd om mijn financiële ambities, zowel op korte als op lange termijn, te evalueren en stemde mijn budgetplan daarop af. 

Of het nu ging om het afbetalen van schulden, sparen voor een vakantie, of het opbouwen van een noodfonds, het hebben van specifieke doelen motiveerde me om me te blijven inzetten voor mijn budgetteringsreis.

Financiële stress elimineren

Eén van de belangrijkste voordelen die ik ervaarde, was de vermindering van financiële stress. Toen ik controle kreeg over mijn financiën, voelde ik een gevoel van “empowerment” en rust. 

De angst voor onverwachte uitgaven, of het “volhouden” tot het volgende moment dat er weer wat gestort werd, vervaagde geleidelijk. Ik had een duidelijk plan en dankzij het BPI kon ik vooruit kijken naar verschillende uitgaven en hier goed op voorbereid zijn.

Financiële besluitvorming versterken

BPI stelde me in staat om betere financiële beslissingen te nemen. Met een vooraf bepaalde bedrag voor elke uitgavencategorie was ik minder vatbaar voor impulsieve aankopen en onnodige uitspattingen. 

Ik werd me meer bewust van mijn bestedingspatroon en begon me af te vragen of bepaalde uitgaven overeenkwamen met mijn prioriteiten en doelen. 

Dit hielp me niet alleen om geld te besparen, maar het stelde me ook in staat om bewuste keuzes te maken over hoe ik mijn geld besteedde.

Bouwen aan een sterke financiële basis

In de loop van de tijd heeft BPI me geholpen een sterke financiële basis op te bouwen. Door met vaste regelmaat een deel van mijn inkomen apart op mijn spaarrekening te zetten, heb ik een noodfonds opgebouwd dat ik als vangnet kan gebruiken tijdens onverwachte kosten. 

Ik boekte ook vooruitgang bij het afbetalen van mijn schulden, wat een grote last van mijn schouders haalde en me dichter bij financiële vrijheid bracht.

Voortdurende groei en aanpassingsvermogen

Het gebruiken van het Budgetteren Per Inkomen was geen snelle oplossing; het vroeg voortdurende inzet en aanpassingsvermogen. 

Ik heb geleerd om mijn budget regelmatig te herzien en aan te passen naarmate mijn financiële omstandigheden veranderden. 

Of het nu een salarisverhoging, een grote uitgave, of een verandering in financiële doelen was, ik gebruikte de flexibiliteit van BPI, waardoor ik op het goede spoor kon blijven en tegelijkertijd de veranderingen die het leven met zich mee brengt, kon opvangen.

Hoe ook jij vandaag nog kunt starten met Budgetteren per Inkomen:

Ik raad altijd aan om te starten met het enveloppensysteem in combinatie met het Budgetteren per Inkomen, omdat dit de bedragen en de uitgaven tastbaarder voor je worden. Wanneer je meteen met de online methode zou beginnen, is het te makkelijk om geld uit te geven. Om toch even dat kleine dingetje te halen wat je hebt gezien. Omdat het vaak minder “pijn” doet wanneer mensen het geld niet fysiek uit hun handen zien verdwijnen.

Stap 1: Beoordeel je inkomsten en uitgaven

Begin met het grondig evalueren van je inkomsten en uitgaven. Houd hierbij rekening met je salaris, het inkomen van je partner en eventuele aanvullende inkomstenbronnen van je gezin, zoals toeslagen. 

Deel vervolgens je uitgaven onder in categorieën, zoals boodschappen, huis, vervoer, kinderopvang, gezondheidszorg en niet-essentiële uitgaven. Deze uitgebreide onderverdeling zal je een duidelijk inzicht geven in je in- en uitgaven.

Stap 2: Stel duidelijke financiële doelen

Definieer financiële doelen voor zowel de korte als de lange termijn voor je gezin. Deze doelen kunnen zijn: sparen voor de opleiding van je kinderen, schulden afbetalen, een noodfonds opbouwen, of sparen voor een gezinsvakantie. Door specifieke en meetbare doelen te stellen, vind je richting en motivatie tijdens je reis naar financiële vrijheid.

Stap 3: Maak een realistisch budget

Maak op basis van je inkomsten en uitgaven een realistisch budget. 

  • Begin met het toewijzen van bedragen om de noodzakelijke behoeften te kunnen dekken, zoals huisvesting, boodschappen en vervoer. 
  • Wijs vervolgens bedragen toe aan sparen en schuldaflossing. 
  • Verdeel ten slotte het resterende inkomen over de niet-noodzakelijke categorieën, zoals entertainment, of hobby’s. 

Het is belangrijk om een balans te vinden die voldoet aan de behoeften van je gezin en die aansluit bij je financiële doelen.

Stap 4: volg en bewaak je uitgaven

Volg en bewaak je uitgaven zo zorgvuldig mogelijk om ervoor te zorgen dat je binnen het vastgelegde budget blijft. 

Gebruik printables, persoonlijke financiële apps, spreadsheets, of gewoon pen en papier om  je inkomsten en uitgaven vast te leggen. 

Controleer regelmatig je budget en vergelijk het met je werkelijke uitgaven. Dit zal je helpen de categorieën te zien waar aanpassingen kunnen worden gemaakt en het stelt je in staat de juiste financiële besluiten te nemen.

Stap 5: omarm het zuinig leven

Als moeder kan het overnemen van zuinige leef-gewoonten een groot impact hebben op je budget. Zoek naar mogelijkheden om geld te besparen door prijzen te vergelijken, of kortingen te gebruiken, groot in te kopen en thuis aan mealplanning te doen. 

Overweeg bij elke aanschaf de mogelijkheid van tweedehands opties. Zoals voor kleding, speelgoed en huishoudelijke artikelen. 

Houd bovendien rekening met energieverbruik (heel belangrijk in deze tijd), wees vindingrijk en moedig je kinderen aan om zuinig met spullen om te gaan.

Budgetteren op basis van salaris heeft mijn financiële situatie veranderd en me in staat gesteld om controle te krijgen over mijn financiële welzijn. Het heeft me een beter inzicht gegeven in mijn inkomsten en uitgaven, stress verminderd en me in staat gesteld om te werken aan financiële stabiliteit op de lange termijn.

Door deze aanpak te implementeren, kunnen moeders navigeren door de complexiteit van persoonlijke financiën, een betere financiële toekomst voor zichzelf en hun gezin creëren en ontsnappen aan de cyclus van leven van salaris naar salaris. Onthoud dat budgetteren op basis van salaris dat wel is niet alleen over het beheren van geld – het gaat over het terugkrijgen van de controle over uw financiële leven en het bereiken van de gemoedsrust die u verdient.

Liefs,

Vergelijkbare berichten

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *