family, newborn, baby
Ontdek je Ware Ik Scheiding / Alleenstaand Ouderschap

Als de kinderen ouder zijn, dan zal ik …

Deze gedachte is de afgelopen jaren, sinds de geboorte van mijn eerste, wel eens door mijn hoofd gegaan.

Voordat mijn kinderen geboren waren, tijdens de zwangerschap, dacht ik na over alles wat ik met mijn kinderen wilde gaan doen zodra ze geboren waren. Ze vast houden, in bad doen, of een verhaaltje lezen voor het slapen gaan. Kortom, genieten van elk moment!

En toen, enige tijd na de geboorte van mijn kinderen, dacht ik als ik naar de toekomst keek: “Als de kinderen ouder zijn, dan kan ik …”

Pas laten kom je er achter dat wanneer je zo gaat denken, je veel van de belangrijke momenten mist.

Als de kinderen ouder zijn….

Het is al weer een paar jaar geleden dat het tot me doordrong.

moeder kind buggy

Mijn kinderen waren toen nog jong en er was veel planning en geduld nodig om overal naartoe te gaan.

Op de momenten dat je daar dan staat met heel hun hebben en houden in een luiertas, een buggy uit de auto probeert te trekken en moet uitklappen, met een kind op je heup, dan dacht ik: “Als mijn kinderen een paar jaar ouder zijn, is het veel makkelijker om overal naartoe te gaan!”

En zo kwamen er in die tijd meerdere van deze gedachten in mij op:

  • “Als de kinderen geen luiers meer hebben, wordt het zoveel gemakkelijker.“
  • “Als de kinderen op de basisschool zitten, heb ik zoveel meer tijd.”
  • “Als de kinderen ouder zijn, kan ik …  
  • enzovoorts….

Maar zoals ik nu me realiseer, zal er altijd iets anders zijn.

Geniet van dit moment!

Er zijn genoeg ouders die de mogelijkheid niet krijgen om deze tijd met hun kind door te brengen. Ouders die hun kind hebben verloren.

En ik liet het voorbij gaan, zonder in het moment echt bewust aanwezig te zijn.

Er zal altijd iets anders zijn. Iets dat we willen. Maar dat kunnen we ons er niet van laten weerhouden om te genieten van deze tijd… vandaag. We kunnen deze dagen niet zomaar voorbij laten gaan, terwijl we wachten tot onze kinderen ouder worden.

Nu de kinderen ouder worden heeft dit ook twee kanten…

people, kid, child

Ik word niet langer wakker om ‘s nachts een baby te voeden of luiers te verschonen. Maar ik kan nu ‘s avonds niet gemakkelijk in slaap vallen. Dan kijk ik naar de klok en denk ik: “Als ik nu in slaap val, zal ik toch …. uur slaap krijgen. “

Ik plan mijn dagen niet langer rond dutjes. Maar ik mis nu de dagen van luie middagen en dat ik dan even wat tijd voor mij alleen had.

Voorheen was ik degene die ze om hulp vroegen bij het strikken van hun veters, of hulp bij het opscheppen van de erwten op hun bord. Terwijl ze nu steeds zelfstandiger worden en ze mama niet meer nodig hebben voor deze simpele dingen.

En mijn woorden zullen weer gaan veranderen…

Er komt een dag dat mijn woorden zullen veranderen van “Als de kinderen ouder zijn, dan kan ik…” in “Toen de kinderen jonger waren, konden we …”

Soms merk ik dat ik deze woorden al gebruik. Vooral nu de twee oudste richting een leeftijd gaan dat het echte tieners worden.

Ik wil niet terugkijken en bedenken dat ik de momenten met mijn kinderen niet goed heb besteed. Zeker nu de kinderen om de week bij hun vader zijn, heb ik het idee dat de tijd voorbij vliegt. En dat ik de tijd die ik nu met ze heb goed moet gebruiken.

Ik wil hebben genoten van elke minuut. Dat ik ze al die levenslessen heb kunnen leren die voortkomen uit gesprekken op de late avond. Dat ik voorbeelden heb laten zien van hoe zorgzaam en verantwoordelijk te zijn.

Wacht niet…

child, fun, family

Speel dat bordspel. Leg die puzzels. Lees die boeken. Speel met je kinderen in plaats van er alleen maar bij staan te kijken. Of neem die vakantie.

Onthoud dat zelfs als de dingen niet gaan zoals gepland, je deze tijd voor je gezin hebt genomen. En dat zij daardoor beter zullen worden. 

We kunnen de toekomst niet voorspellen, maar we hebben de controle over hoe we onze tijd nu besteden.

Kinderen herinneren zich misschien veel dingen niet die je in hun jeugd voor ze hebt gedaan. Maar ze zullen zich altijd herinneren dat je ze het gevoel hebt gegeven dat jij er voor ze was en dat je van ze hield. 

Begin vandaag nog met het creëren van deze belangrijke herinneringen!

Dit vind je misschien ook leuk...

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.