Alleen tijdens de feestdagen? Tips over hoe je gelukkig en productief kunt blijven.

De grootste impact voor mijzelf na de scheiding is toch wel de tijd die ik zonder mijn kinderen moet doorbrengen. En dan ook vooral die speciale dagen in december; Sinterklaas, Kerst en Oud op Nieuw, waar de nadruk nog eens extra wordt gelegd op het samenzijn met familie.

Vooral de eerste jaren waren erg moeilijk.

Maar de situatie is nu eenmaal zo en ik heb geleerd hoe hier beter mee om te gaan.

En aangezien deze tijd van het jaar er voor ons allemaal weer aan zit te komen, wil ik mijn tips graag met je delen, zodat ook jij je wat minder alleen zult voelen en kunt genieten van deze mooie tijd.

Alleen zijn tijdens de feestdagen kan ook zeker een positieve ervaring zijn. In plaats van verdrietig en depressief te zijn, kun je manieren vinden om gelukkig, productief en met vreugde de feestdagen te beleven.

Of je nu dingen voor jezelf of voor andere mensen doet, er is veel aan de feestdagen dat je ook kan helpen voorkomen dat je je helemaal alleen op de wereld voelt.

Denk bij het plannen van je vrije dagen goed na over het soort dingen dat je leuk vindt. Misschien kun je vrijwilligerswerk doen om anderen te helpen of op vakantie gaan, zodat je niet in de buurt van je huis bent en een heleboel nieuwe dingen te zien en te doen hebt om je af te leiden.

Het maakt niet uit wat je kiest om te doen, weet dat je genoeg opties hebt als je alleen bent tijdens deze dagen.

woman in brown and white tribal coat holding white ceramic mug

Probeer deze eens:

1. Maak een uitstapje naar een mooie plek.

Als je op reis gaat, is er altijd wel iets nieuws te zien. Alleen zijn is oké, want je bent bezig met nieuwe dingen ervaren en leren. Ook als je dicht bij huis blijft, of maar een paar dagen weg bent, kan een pauze heel verfrissend zijn.

2. Besteed je tijd aan mensen die het zwaarder hebben dan jij.

Of je nu een familielid op zoekt die ook alleen is met de feestdagen, ouderen bezoekt in een verpleeghuis, of op een andere manier anderen wat van je tijd geeft, je zult snel zien dat je veel hebt om dankbaar voor te zijn. De mensen die je helpt zullen je ook waarderen.

3. Wees behulpzaam voor anderen.  

Wat kun je doen voor die worstelende collega, je vrienden die met hun handen in hun haar zitten wegens tijdgebrek, of iemand anders die alleen is tijdens de feestdagen? Er zijn tal van manieren waarop je mensen kunt helpen, buiten vrijwilligerswerk. Zoek naar manieren om anderen te helpen.

4. Spreek af met anderen die ook alleen zijn.

Als je tijdens de feestdagen een groep weduwen, gescheidenen of anderen zonder familie in de buurt kunt vinden, spreek dan met hen af om bij elkaar te komen. Wat misschien begint als medelijden, kan uitdraaien op veel plezier. Creëer geweldige herinneringen waar je het hele jaar door aan kunt terugdenken.

ALS JE LEERT OM ECHT EENZAAMHEID TE VOELEN EN HET TE OMARMEN VOOR HET GESCHENK DAT HET IS … EEN KANS OM JEZELF TE LEREN KENNEN, OM TE LEREN HOE STERK JE WERKELIJK BENT, OM VAN NIEMAND ANDERS DAN VAN JEZELF AFHANKELIJK TE ZIJN VOOR JE GELUK…
JE ZULT BESEFFEN DAT EEN BEETJE EENZAAMHEID JE EEN HEEL EIND OP WEG HELPT IN HET CREËREN VAN EEN RIJKERE, DIEPERE, MEER LEVENDIGE EN KLEURRIJKE JIJ.

-Mandy Hale-

Je kunt je vrije dagen vieren op elke manier die jij maar kiest, als je alleen bent. Dat geeft op een bepaalde manier ook veel innerlijke kracht, als je het vanuit een positief perspectief bekijkt.

Wat je met je tijd doet, heeft een grote invloed op hoe je je voelt tijdens de feestdagen en in het nieuwe jaar.

Tijd alleen kan heel positief zijn.

Wanneer je graag en veel tijd met anderen doorbrengt, onthoud dan dat wat tijd alleen ook goed kan zijn voor je geest en je ziel.

Tijd alleen doorbrengen en leren gelukkig te zijn in de rustige tijden van je leven kan je helpen vooruit te komen in het begrijpen van jezelf en anderen. Wanneer je dat doet, vind je de stilte gemakkelijker, dan wanneer je zou vermijden om alleen te zijn.

focus photo of a woman holding sparklers

Het is oké om soms eenzaam te zijn!

Het is zelfs mogelijk om eenzaam te zijn in de buurt van een stel mensen, of om tegelijkertijd eenzaam en gelukkig te zijn.

Eenzaamheid is een emotie.

Je kunt het erkennen als een natuurlijke menselijke eigenschap en dan werken aan het focussen op andere dingen die belangrijk voor je zijn, om je af te leiden van de eenzame gevoelens.

Je tijd alleen, in balans met de tijd die je met anderen doorbrengt, kan leiden tot een vol, rijk leven waarin je veel zult bereiken. Je zult je beter voelen over jezelf en anderen en meer hebben om terug te geven, zelfs tijdens deze feestdagen.

Liefs,

Geef een antwoord