alarm clock, bed, sleep-4568283.jpg
Mama Ontdek je Ware Ik Vind je Passie / Levensdoel Zorg goed voor jezelf

Aan alle drukke mama’s: Creëer nu meer tijd voor jezelf!

Creëer meer tijd voor jezelf, je dromen en je gezin, om zo weer van het leven te gaan genieten.

Voor veel mama’s komt hun gezin, en dan vooral de kinderen, op de eerste plaats. Ze cijferen zichzelf weg. Geven vaak hun eigen dromen op om alles voor iedereen te regelen en alles op orde te hebben.

Ze raken hierdoor ook hun ware, eigen ik kwijt. Op een gegeven moment weten ze niet eens meer wat hun eigen dromen ooit waren…

Voor velen van ons mama’s lijkt het alsof je maar twee opties hebt: goed voor je gezin zorgen en alles wat daarbij komt kijken, OF je eigen levensdoelen najagen. (En wanneer we het dan toch allemaal willen doen, voelen we ons schuldig omdat we aan onszelf denken.)

Wat ik toch wel het meeste hoor, is “Ik heb er gewoon de tijd niet voor…”

Hoe vaak heb jij jezelf wel niet betrapt op het zeggen dat je niet genoeg tijd hebt, dat er niet genoeg tijd is op een dag om nog aan jezelf toe te komen?

Maar is dit echt wel zo?

Als je bent zoals de meeste mama’s, denk je waarschijnlijk dat alleen die buitengewone super mama’s alles voor elkaar kunnen hebben. Je kent ze vast wel, die “Instagram-mama’s” met hun perfect georganiseerde gezin en gestylde huis, die daarnaast ook nog genoeg tijd voor zichzelf kunnen vinden voor een manicure, of een tripje naar de spa. Zonder ooit in tijdnood te komen.

En je vind waarschijnlijk van jezelf dat dit alles niet voor jou is weggelegd.

Tegenwoordig lijkt ons gezin, het werk, het huis en het huishouden voorrang te hebben, op tijd voor onszelf, plezier en het najagen van onze eigen doelen.

Tijd voor wat ontspanning en wat “me-time” wordt dan gezien als één keer per maand een uitje plannen, of zelfs één keer in het jaar één of twee weken op vakantie. Maar zelfs die dingen worden dan ook nog wel eens verzet.

We plannen en maken schema’s, maar er is nooit genoeg tijd (of zo lijkt het in ieder geval…) voor wat ontspanning.

Wacht jij ook tot je kinderen het huis uit zijn, of tot je met pensioen bent om van je leven te gaan genieten?

Wacht niet met het beginnen van jouw ideale leven, creëer NU het leven dat jij wilt.

Neem de controle terug over je leven! – 9 gewoonten die je leven zullen veranderen

Zou jij ook willen dat je meer tijd had om je levensdoelen te bereiken en nóg meer tijd om ook echt van het leven te genieten? Dan ben je zeker niet de enige.

Balans vinden

BALANS VINDEN

Wanneer je hebt besloten om, naast het gezinsleven ook een carrière op te bouwen, hetzij door keuze of noodzaak, zul je het druk hebben, maar je kunt het zeker laten werken.

Je zult uiteindelijk ook worden beloond, omdat je je geen zorgen hoeft te maken over de eventuele terugkeer in het werkleven zodra de kinderen wat ouder zijn.

Vindt een balans tussen je werk en je gezinsleven. Evalueer hoe jouw weegschaal er op dit moment voor staat. Zou je hier wat aan willen veranderen? En hoe kun je dit voor elkaar krijgen?

PLAN JE TIJD GOED IN

Wanneer je de meeste, werkende moeders vraagt hoe ze het doen, zullen zij je vast ook wel vertellen over hun eigen schema- en planning gewoonten. Om de balans te vinden is het belangrijk om een schema op te stellen dat ook echt zal werken voor jou en je gezin.

Een schema of planning kan je helpen om bewust wat tijd voor jezelf te nemen, om zo je doelen te bereiken en wat tijd te vinden voor jezelf, maar ook om de druk te verlichten en beter voorbereid te zijn op dingen die komen.

Vergeet niet, dat niet altijd alles perfect zal gaan. Als er iets niet uitkomt en je moet je schema omgooien, verzet één van de activiteiten voor die dag dan gewoon naar een andere dag. 

Omdat je met veel taken tegelijk jongleert, is het flexibel houden van je schema een must om je stressniveau laag te houden.

Wat je kinderen je kunnen leren over zelfzorg.

QUALITY-TIME

Een van de grootste zorgen van werkende moeders is het feit dat ze het gevoel hebben dat ze niet zo betrokken zijn als de stay-at-home mama’s. Als je je echter richt op HOE je je tijd besteedt die je WEL met je kleintje(s) hebt, zul je nog steeds heel sterk betrokken zijn bij hun leven. Alleen omdat je er niet elke minuut bent, betekent dit nog niet dat je geen groot verschil maakt in hun leven.

Als je thuis komt van je werk, doe dan iets met je kinderen dat jullie allemaal leuk vinden.

Misschien willen ze net op dat moment even wat tijd alleen om zelfstandig te spelen, maar je kunt ook betrokken blijven door hen te laten zien dat je er bent en om hen geeft.

Je kunt ook nog altijd quality time met ze doorbrengen tijdens de maaltijden, of betrekt ze op een ander moment bij familiespellen of andere activiteiten.

Breng individuele tijd door met elk gezinslid. Zorg ervoor dat je je partner ook niet vergeet tijdens de drukke tijden en geef die relatie ook wat hoognodige aandacht. Individuele aandacht zal je helpen je kinderen beter te leren kennen en je zult tijd hebben om echt een goede relatie op te bouwen voor de rest van jullie leven.

LAS PAUZES IN

Het is heel belangrijk dat je eraan denkt om wat pauzes in te plannen. Als je af en toe een “spa-dag” nodig hebt, is dit ook zeker iets dat je hebt verdient. Maar zorg ook voor dagelijkse ontspanning.

Soms heb je het gevoel dat je alleen maar aan het werk bent (op je werk of thuis), of je zorgen maakt over de kinderen, dus neem gedurende de dag ook even tijd voor jezelf. Lees een boek nadat de kinderen naar bed zijn gegaan, werk aan je relatie met je partner, of ga iets anders doen dat je leuk vindt.

Je eigen doelen bereiken

JE EIGEN DOELEN BEREIKEN

Als moeder kan het moeilijk zijn om je eigen doelen na te streven en al helemaal om ze ook daadwerkelijk te bereiken. Tijdgebrek, de zorg voor je kinderen, en alle andere bezigheden die jij als moeder naar je toe trekt, zitten je hier bij in de weg.

Wat weerhoud je er van je levensdoel te vinden?

ZIE MOGELIJKHEDEN IN PLAATS VAN EXCUSES 

Zelfs op die momenten dat je leven even uit balans is, is dit geen reden waarom je niet even vijf minuten voor jezelf kunt nemen. Ook die vijf minuten kunnen je dichter bij je doel brengen.

Als je een boek wilt schrijven, kun je in vijf minuten een alinea schrijven. Je kunt het later nog bewerken, maar je hebt in ieder geval al wat geschreven. Als je je eigen bedrijf wilt starten, kun je in vijf minuten een alinea of meerdere aantekeningen voor een bedrijfsplan op schrijven. Tegen het einde van de maand zullen al die vijf minuten veranderen in iets groters.

DOELGERICHT ZIJN IS GOED, TOT OP ZEKERE HOOGTE 

Sommige onder ons zijn er alleen op gefocust om maar zo veel mogelijk dingen af te kunnen vinken. Moeders die geobsedeerd zijn om dingen gedaan te krijgen stellen alles en iedereen voor hun eigen hoop, dromen en ambities.

En dan, plotseling, kijken ze om zich heen en hun leven lijkt aan hen voorbij te zijn gevlogen. Ze hebben een bepaalde leeftijd bereikt en al hun hoop, dromen en doelen zijn nergens meer te bekennen.

Wees niet alleen maar gericht op dingen gedaan te krijgen voor alles en iedereen. Zet jezelf eens op de planning. Zet jouw dromen op je to-do lijstje. Wees “doelgericht” om ook dingen voor jezelf gedaan te krijgen, en nog belangrijker; voor je dromen.

Vind hier de inspiratie voor het creëren van een prachtig leven.

ZET HET OP PAPIER  

Er is geen betere, of snellere manier om een doel te bereiken dan door het op papier te zetten. Is het je wel eens opgevallen hoe de dingen op je to-do-lijstje ook echt worden gedaan, wanneer je deze daadwerkelijk opschrijft?

Als je doelen, dromen en ambities hebt, of als je gewoon meer wilt genieten van de kleine dingen in het leven, zet het dan op papier. Als je meer tijd in de natuur wilt doorbrengen, zet het op papier. 

Geloof het of niet, het wordt tastbaarder en echter als je het op papier zet. Je kunt het dan zien als een doel of een ding, dat niet “volledig” is, als je het niet doorzet. 

Dingen op papier zetten maakt het effectiever.

SPLITS HET OP IN KLEINERE STAPJES

Wanneer je opziet tegen een bepaalde taak, zal het aanvoelen als een enorm grote berg die je moet beklimmen. 

Als je een grote, of lastige taak moet voltooien, breek deze dan op in kleinere stukjes. Splits het project van begin tot eind in kleinere taken en besteed elke dag een paar minuten aan het voltooien hiervan.

Als je bijvoorbeeld je zolder wilt gaan verbouwen tot kantoor, zodat je eindelijk vanuit thuis kunt gaan werken, en je komt de trap op en ziet die enorme berg rotzooi die nog opgeruimd moet worden, oud behang dat moet worden verwijdert, enz.. wordt je al snel ontmoedigd. Het zal uren, of hele dagen duren om het uiteindelijke doel te bereiken. Dan heb je al snel de neiging om de handdoek in de ring te gooien. “Ik heb hier geen tijd voor… nog genoeg andere dingen die op me staan te wachten”

Breek het dan op in kleinere stukjes.

Geef jezelf 15 minuten per dag, elke dag, waarbij je een doos, of een hoekje opruimt. Voor je het weet is de zolder opgeruimd en ben je klaar om door te gaan naar de volgende stap. Het is belangrijk dat je de tijdslimiet van 15 minuten niet overschrijdt. Zodra de 15 minuten voorbij zijn, ga je door naar iets anders.

HOUDT JE DOEL VOOR OGEN  

Dit is waarschijnlijk een van de belangrijkste tips: Neem elke dag een kleine, doelgerichte stap. Wanneer je je doelen wilt bereiken, moet je onthouden dat de gedachten in je hoofd uiteindelijk het leven zullen creëren dat je krijgt.

Als je het gevoel hebt dat een droom onbereikbaar is, dan zal dat ook zo zijn. Wanneer je echter elke dag een kleine stap zet lijkt het doel meer haalbaar en zul je snel je doelen en dromen realiseren. Je zult het leven bereiken dat je jaren geleden voor jezelf voor ogen had.

Verbeter je leven met hoop, optimisme en positief denken.

De kracht van een positieve houding.

NEEM IEMAND IN VERTROUWEN OVER JE DOELEN  

Deel je dromen met iemand. Als een steuntje in de rug, of misschien heeft deze persoon wel een soortgelijke droom en kan die de weg er naartoe samen met jou afleggen. 

Als je bijvoorbeeld wilt afvallen, vraag dan iemand die betrouwbaar is, eerlijk en in staat is om je op het juiste spoor te houden. Doe het niet alleen. 

Denk ook eens na over de volgende ideeën om je te helpen verantwoording te nemen:

 • Noteer je voortgang.
 • Word lid van een groep.
 • Stel een tijdslimiet in.

7 Manieren om je levensdoel te ontdekken.

Beheer de verschillende categorieën in je leven

BEHEER DE VERSCHILLENDE CATEGORIEEN IN JE LEVEN

Om tijd te creëren voor alles in je werk- en je gezinsleven, om zo een leven te creëren waar je van houdt, dat vol balans en succes is op alle gebieden van je leven, kun je je leven het beste opsplitsen in categorieën. 

Wat zijn de categorieën die voor jou het belangrijkst zijn? In welke loopt het volgens jou al vrij aardig? Waar loopt het niet lekker en moet je nog mee aan de slag?

Heb je een gebied dat eruit springt? Misschien moet je wat tijd en energie “hergebruiken” van een gebied waar het al lekker in loopt.

Maak een werkblad voor elke categorie in je leven. Denk bijvoorbeeld eens na over de volgende gebieden:

 • Koken
 • Poetsen
 • Boodschappen / shoppen
 • Organiseren
 • Plannen
 • Financiën
 • Sociaal leven
 • Slaap
 • Gezond eten
 • Mindfulness
 • Fysieke activiteiten en vrije tijd
 • Reizen

Houd de lijst goed bij, door (indien nodig) andere categorieën toe te voegen en verwijder alle categorieën die niet nodig zijn. Vergeet niet om je dromen, je wensen en je bucketlist hierin op te nemen.

time management

TIMEMANAGEMENT

Uiteindelijk draait het allemaal om timemanagement. Als het hierover gaat, zijn we niet altijd bereidt om toe te geven dat we het niet allemaal zo goed voor elkaar hebben. Het is een van de moeilijkste dingen en kan een flinke uitdaging zijn. Het goede nieuws is echter dat het heel goed te doen is, met een beetje hulp.

BEGIN ALTIJD MET DE VERVELENDSTE TAAK

Wat is de vervelendste, of moeilijkste taak die jij regelmatig tegen komt? Doe dat dan voor alle andere andere dingen die je nog hebt staan voor die dag. 

Voor sommige mensen is het verzorgen van de administratie de vervelendste taak die er is en voor anderen is het stofzuigen, of de was opvouwen. Wat het ook maar is dat jij vervelend vind om te doen, jouw vervelendste taak, datgene is dan wat je als eerste moet gaan aanpakken.

Je zult dit in het begin waarschijnlijk moeilijk vinden. Maar naarmate de tijd verstrijkt, zul je echter dankbaar zijn dat je je hieraan hebt gehouden. 

Als je maar 1 ding verandert in de manier waarop jij je tijd managet, is dit DE TIP waar je het beste mee kunt beginnen.

De vervelende taken worden gemakkelijker, hoe meer je oefent.

SCHRIJF ALLES OP

Ik weet niet hoe het met jou zit, maar sinds ik kinderen heb is mijn geheugen een zeef. Dus naast het feit dat alle activiteiten en to-do’s voor de kids, het huishouden en mijn werk ontzettend veel kan zijn om bij te houden, is het ook een groot probleem om het alleen al te onthouden.

Dingen opschrijven is dus heel belangrijk. Dingen “vergeten” kost je erg veel tijd en moeite. Wanneer je dingen opschrijft, helpt deze activiteit van lichaam en geest je, om de taak te onthouden. 

Dingen zo op papier zien staan helpt je ook om prioriteiten te stellen.

TAKEN PRIORITEREN

Om taken en gebeurtenissen te rangschikken op prioriteit, moet je weten wat er moet gebeuren, wat je wilt doen, wat belangrijk voor je is, maar ook wat allemaal NIET belangrijk is.

Zet de zaken op volgorde van wat er eerst moet gebeuren. 

Dingen op papier zetten is belangrijk om je leven prioriteit te geven. Maak niet zomaar een to-do lijstje. Schrijf alles op in volgorde van hoe belangrijk het voor je is. 

Als het moet, kun je alles nummeren. Dit zal je meer inzicht geven hoe belangrijk het ene item is boven het andere. Blijf opschrijven wat er allemaal nog moet gebeuren.

Een leven leiden zonder spijt.

TAKEN UITSTELLEN

Wees niet bang om dingen door te schuiven naar de volgende dag. Als je een taak niet hebt kunnen afronden, wees dan niet bang om deze over te dragen naar de takenlijst van de volgende dag. 

Zie het niet als een mislukking. Zie het gewoon als een feit en blijf in beweging. Het belangrijkste is dat je vooruit blijft gaan, ongeacht de successen of mislukkingen van de dag er voor.

Wat is het ergste wat er kan gebeuren als je niet alles kunt doen? Kan het wachten? Deze vragen lijken misschien alsof je excuses maakt, maar je leert prioriteiten te stellen. Zodra je leert prioriteiten te stellen, zul je duidelijk krijgen wat belangrijk is voor jou en je gezin.

UITSTELGEDRAG VERMIJDEN

De meest “goed georganiseerde” moeders hebben niet vaak te maken met uitstelgedrag. Voor de rest van ons is het echter een dagelijkse realiteit.

Hier zijn een paar tips om met uitstelgedrag om te gaan:

 • Neem een paar minuten de tijd voor je “guilty pleasures”, maar stel er wel een bepaalde tijd voor in
 • Stel ook een tijd in voor het bijhouden van je social media
 • Werk op een computer zonder afleidingen, zoals sociale media enz. (kan worden geblokkeerd)

BALANS TUSSEN JE WERK, HET GEZINSLEVEN EN ONTSPANNING

Als je alleen maar bezig bent met alles wat nog gedaan moet worden, zal het je zeker wel lukken om alles gedaan te krijgen, maar kan het ook leiden tot een burn-out. 

Hier zijn een paar tips om alles in balans te houden:

 • Kies een tijd om je taken te doen en houd je hier aan.
 • Laat het werk op het werk.
 • Delegeer.
 • Leer hoe je nee kunt zeggen.

Net als je kinderen moet ook jij als ouder wat vrije tijd en “speeltijd” inplannen. We moeten bewust omgaan met onze tijd. Te lang spelen kan echter ook leiden tot uitstelgedrag en verlies van structuur.

Neem pauzes van 5 minuten; loop in de frisse lucht, hydrateer jezelf, doe een ademhalingsoefening, of schrijf in een dagboek. Al deze dingen kunnen je helpen om je mentaal weer energie te geven.

40 Dingen om te doen als je alleen thuis bent.

planner gebruiken

GEBRUIK PLANNERS EN ANDERE HULPMIDDELEN

Het is voor iedereen mogelijk om meer georganiseerd te zijn en zijn of haar doelen te bereiken. Planners, apps enz. kunnen je helpen op het goede spoor te blijven. 

Zo zijn er stappentellers en app’s of planner inserts om je calorieën bij te houden, die je kunt gebruiken wanneer het jouw doel is om meer gezond te gaan leven. Maak hier gebruik van!

OPRUIMEN

Als je het gevoel hebt dat je leven een grote chaos is, kijk dan eens om je heen. Hoe opgeruimd is je huis, je bureau enz.?

Je bent maar zo productief als de omgeving waarin je je bevindt.” 

Kies voor jezelf eens een weekend uit en doe alles weg wat je niet meer gebruikt. Of, zoals Marie Kondo het zegt; doe alles weg wat je geen vreugde meer geeft.

Doneer de dingen waar je een ander nog wel blij mee kunt maken. Als je het al zes maanden niet hebt gebruikt en het is niet seizoensgebonden, dan is het tijd om het los te laten.

ORGANISEREN

Als je je zorgen maakt om je organisatorische vaardigheden, heb je geluk, omdat je op elk moment een nieuwe gewoonte kunt creëren. Je kunt nieuwe organisatorische vaardigheden leren die je verder kunnen helpen

Als je huis een puinhoop is, dan is de kans groot dat je leven dat ook is.

sheep, beautiful day, to go-1644146.jpg

GEBRUIK DEZE TIPS OM JEZELF IN BEWEGING TE KRIJGEN

 • Zet jezelf OOK op de kalender.
 • Maak je niet druk om de kleine dingen.
 • Laat los waar je geen controle over hebt.
 • Breid het positieve uit en minimaliseer het negatieve, zodat je meer van het leven kunt genieten.
 • Begin met nieuwe gewoontes. Het duurt slechts een paar weken om nieuwe gewoontes te creëren en als je ze eenmaal eigen hebt gemaakt, zullen ze ook blijven hangen.
 • Als je een terugval hebt, is dit echt niet zo erg. Begin gewoon opnieuw. Ga verder waar je gebleven was.
 • Splits grotere projecten op in kleine stapjes. Voor je het weet, bereik je zo je doel.
 • Lach om je fouten.
 • Haal jezelf niet zo naar beneden.
 • Maak tijd om aan je eigen behoeften te voldoen. Doe een dutje, ga wandelen, haal een frisse neus, schrijf in je journal, of bel een vriendin op.
 • Maak van timemanagement een prioriteit.
 • Verdeel je dag in behapbare tijdsblokken.
 • Stem je planning af om aan je verantwoordelijkheden voor jezelf en anderen te voldoen.
 • Doe wat je zegt dat je gaat doen, wanneer je zegt dat je het gaat doen.
 • Moedig jezelf aan en beloon jezelf. Gebruik een beloningssysteem. Voor kleine doelen heb je kleine beloningen. En wanneer je grotere doelen bereikt, trakteer jezelf dan op iets heel bijzonders.

Er zijn veel uitdagingen die we allemaal onder ogen moeten komen als het gaat om het bereiken van onze doelen, het vervullen van onze dromen en het leiden van een leven waar we van houden. 

Hoewel ons drukke gezinsleven veel van ons vraagt, hebben we zelf de keuze om een leven te creëren waar we echt van houden.

Verstop je niet langer achter oude tegenslagen, het drukke gezinsleven, of andere mensen. Jij hebt de kracht om je leven te veranderen.

Neem de verantwoordelijkheid en kijk diep in jezelf en naar je leven. Zie waar je huidige leven en jijzelf tekortschiet.

Zodra je dit doet, kun je het leven creëren waar je altijd al van hebt gedroomd.

Gebruik deze tips om wat meer tijd voor jezelf vrij te maken. Geef jezelf prioriteit en creëer meer tijd voor zowel het bereiken van je doelen, als het genieten van je (gezins-) leven.

Hoe zorg jij voor een beter balans tussen je gezinsleven, je werk en alles wat er nog meer op jouw bordje ligt? Laat het me weten!

Dit vind je misschien ook leuk...

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.