swing, playground, children playing-1188132.jpg
Kids

8 Tips om je kinderen te helpen bij de overgang van vakantie naar school.

De vakantie is een tijd waar de meeste kinderen heel erg naar uitkijken. Of dit nu de zomer-, de herfst-, de kerstvakantie, enzovoorts is, dat maakt voor hen niet uit. Ze zijn vrij van alles wat met school te maken heeft. Kinderen houden van de vrije tijd en leuke activiteiten die met het gezin worden gedaan in deze periode.

Wanneer de vakantie echter voorbij is en het weer tijd is om weer naar school te gaan, kun je de overgang voor hen makkelijker maken, door ze te helpen om te gaan met de verandering die dat met zich mee zal brengen.

Ik merk zelf bij alle drie mijn kinderen dat een juiste voorbereiding op het begin van het nieuwe schooljaar hen helpt weer sneller in een ritme te komen van school.

Vooral na die 6 weken zomervakantie is het lastig voor hen om weer om te schakelen naar “hele” dagen in een klaslokaal, nadat ze de afgelopen weken volledig vrij waren om elk moment van de dag naar buiten te gaan.

Probeer deze acht tips om je kinderen te helpen, om te schakelen van de ontspannen dagen van de zomer naar de uitdagingen van een komend schooljaar:

1. Praat erover.  

Maak het mogelijk voor je kinderen om hierover met je te praten. Als ze bepaalde angsten of bedenkingen hebben om naar school te gaan, help ze dan om deze angsten te verminderen door ze de kans te geven erover te praten.

Help je kinderen een ander beeld te krijgen van het nieuwe schooljaar door ze de positieve punten over school te laten zien. School helpt ze om nieuwe dingen te ontdekken en zich te ontwikkelen. En ze kunnen hun vriendjes en vriendinnetjes elke dag zien!

2. Stel al vroeg een schoolroutine op.  

Als je je routine in de zomer bent kwijtgeraakt, probeer dan zo vroeg mogelijk weer op het goede spoor te komen. Als je het schooljaar in gaat met een routine, kun je veel moeilijke dagen en stressvolle situaties vermijden.

3. Geef een feestje!

Het einde van de zomer kan ook een gelukkige tijd zijn. Vier het begin van het schooljaar met een feestje of een barbecue. Op deze manier zullen je kinderen er minder tegen opzien. In plaats daarvan kijken ze waarschijnlijk uit naar het feest en wellicht ook het nieuwe schooljaar.

4. Ga door met hobby’s.

Het is belangrijk om je kinderen eraan te herinneren dat ze na school en in het weekend nog vrije tijd zullen hebben.

Wanneer ze het grootste deel van de dag in de zomer hebben gespeeld, laat ze dan weten dat ze ook na schooltijd nog genoeg speeltijd zullen hebben. De hobby’s die ze in de zomer deden, kunnen het hele schooljaar gewoon doorgaan.

5. Blijf leren in de zomer.  

Een manier om dit nieuwe begin voor je kinderen gemakkelijker te maken, is door hun volledige vrije tijd tijdens de zomermaanden een klein beetje te beperken.

Je kunt hun “schooltijd” voortzetten door leerzame activiteiten en uitstapjes aan te bieden, zoals bijvoorbeeld een museum.

Zorg er voor dat je kinderen blijven lezen tijdens de vakantie, of wanneer ze dit zelf nog niet kunnen, lees ze veel voor. Ook heb je tegenwoordig erg veel leuke, leerzame vakantieboekjes.

6. Kies de outfits voor de eerste dag uit.

Je kinderen zullen nerveus en opgewonden zijn op de eerste schooldag. Ze willen misschien zelfs meer tijd besteden aan hun uiterlijk. Je kunt ze helpen uit te kijken naar de eerste schooldag, door speciale outfits uit te kiezen om te dragen. Help ze de perfecte outfit te kiezen, waarin ze zich goed en zelfverzekerd zullen voelen.

7. Koop schoolspullen.  

Een andere activiteit die je kinderen enthousiast kunnen maken over school, is het kopen van schoolspullen. Kinderen hebben soms een specifieke lijst met dingen die ze nodig hebben. Laat je kind zijn eigen pennen, papier en mappen kiezen in zijn favoriete kleuren.

8. Ga naar school.

Vaak kan angst voor nieuwe ervaringen, het enthousiasme van een kind voor het nieuwe schooljaar verminderen.

Als je kind naar een nieuwe school gaat, breng hem dan bijvoorbeeld een dag voor de eerste lesdag eens naar school. Op die manier weet je kind wat hij of zij kan verwachten en voelt zich dan meer ontspannen op de grote dag.

Het nieuwe schooljaar kan voor iedereen een spannende tijd zijn. Nieuwe situaties brengt vaak stress met zich mee. Maar als je deze tips in de praktijk brengt, zijn je kinderen in ieder geval beter voorbereid en kijken ze zelfs uit naar hun eerste schooldag.

Liefs,

Dit vind je misschien ook leuk...

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.