6 tips om jezelf weer te vinden na een scheiding.

Scheiding

…Daar stond ik dan, in een leeg huis, nog geen thuis. 

Zonder mijn kinderen, want die waren nog bij hun vader zodat ik onze nieuwe woning helemaal klaar kon maken voor wanneer de kinderen naar mij zouden komen… 

Op dat moment drong het opeens tot me door wat de scheiding echt betekende. Natuurlijk wist ik al dat dingen gingen veranderen en ik had me er zo goed en zo kwaad op voorbereid. 

Maar toen het eenmaal zo ver was, gingen er gemengde gevoelens door me heen. Ik was aan de ene kant opgelucht en ik had zin om mijn nieuwe avontuur aan te gaan. Maar aan de andere kant wist ik niet hoe ik nu verder moest, ik wist niet meer wie ik was zonder mijn gezin, zonder de zekerheid die het me altijd had gebracht.

“Pas als je jezelf echt kwijt bent, ontstaat de behoefte om jezelf te vinden.”

Voor iedereen is het verhaal rond een scheiding weer anders. 

Misschien ben je heel lang getrouwd geweest, of maar een paar jaar. Heb je kinderen? Was het jouw idee om een einde aan de relatie te maken of die van je ex? Of waren jullie het er samen over eens dat een scheiding de beste keuze voor jullie was? 

Ben je opgelucht, verdrietig, of een beetje van beide?

Maar hoe je ook op dat punt bent gekomen, dan komt de vraag bij iedereen: hoe nu verder? En hoe kom je erachter wie je nu bent en wat je wilt als nieuwe vrijgezel? Hoe gaat je nieuwe leven eruit zien, en hoe ga je dit aanpakken?

In de afgelopen jaren heb ik mezelf, door onderstaande stappen uit te voeren, weer gevonden. Ik hoop dat ik jullie hiermee kan helpen ook zelf je nieuwe leven met twee handen aan te pakken.

Hier zijn zes van de eerste stappen:

 1. Sta jezelf toe om te rouwen.
 2. Ervaar de emoties en verwerk ze.
 3. Herontdek wie je was.
 4. Ontdek een nieuwe kant van jezelf.
 5. Durf alleen te zijn.
 6. Omarm je nieuwe rollen.

1. Sta jezelf toe om te rouwen.

Of je nu op goede voet uit elkaar gaat, dat jij of je ex degene is die een einde heeft gemaakt aan jullie relatie, of dat er sprake is geweest van een vreemdgaande ex, je zult na het beëindigen van een relatie door een periode van rouw gaan.

Waarschijnlijk had je hoop, dromen en verwachtingen over jullie huwelijk. Iedereen denkt dat zijn of haar huwelijk voor altijd zal duren. Je had voor ogen om samen jullie kinderen op te voeden en dat je altijd je partner aan je zijde zou hebben. 

Maar dan ineens zijn die hoop en dromen verdwenen. Zelfs in het slechtste huwelijk zijn er hoop, dromen en verwachtingen die verloren gaan.

Zelfs als, tegen de tijd dat jullie uit elkaar gingen, de scheiding iets was dat je wilde, is een scheiding nog steeds een verlies. Wat je verhaal ook is, er zullen altijd emoties zijn die weer te maken hebben met verdriet.

Misschien heb je spijt van dingen die je wel of niet hebt gedaan, of vraag je je af wat je verkeerd hebt gedaan. 

Misschien is het verlies voor jou het feit dat je je kinderen niet altijd meer bij je zullen hebben, dat je hun het gezin niet meer kunt geven zoals je dit altijd voor ogen hebt gehad.

Het is belangrijk dat je deze gevoelens van verlies er laat zijn. Geef jezelf de ruimte om het te verwerken.

Doe niet alsof je in orde bent als dat niet zo is. 

We worden geleerd dat de manier om met verdriet om te gaan is, om sterk te zijn voor anderen. Dat betekent dat je ook je gevoelens moet verbergen. 

Maar sterk zijn is eerlijk zijn over je gevoelens. Huil als dat is wat je nodig hebt. 

En vooral, wees eerlijk als iemand je vraagt ​​hoe het met je gaat. 

Zoek geen vervanging voor het verlies.

Sommige gaan vanuit hun oude relatie meteen over naar een nieuwe. Maar neem de tijd om het verlies van je oude relatie, je oude leven te verwerken.

Je merkt vanzelf wanneer je weer toe bent aan een nieuwe relatie, maar doe dit niet om een leegte te vullen.

2. Ervaar de emoties en verwerk ze.

Neem de bagage van je oude relatie niet mee in je nieuwe leven. Zorg dat je een manier vind om eventuele aanhoudende emoties met betrekking tot het beëindigen van je huwelijk te verwerken.

Je kunt een scala aan emoties ervaren na je scheiding en er is geen goede of foute manier om je te voelen. Het is belangrijk dat je je gevoelens accepteert zoals ze zijn. Huil als je moet huilen. Ventileer je woede als je je gefrustreerd of overstuur voelt. 

Ervaar de emoties en verwerk ze. Doe niet alsof ze er niet zijn, maar geef ze een plek. je moet er doorheen werken, anders vervuilen ze je leven in de toekomst

Neem contact op met een praatgroep, een goede vriend, eventueel één die ook een scheiding heeft meegemaakt. 

Mocht het nodig zijn, ga dan naar een therapeut.  Niet iedereen staat het idee om naar een therapeut te gaan aan. Maar therapie kan een manier zijn om aan een beter leven te werken, met iemand die niets liever wil dan jou te helpen.

3. Herontdek wie je was.

Vooral wanneer jullie lang bij elkaar zijn geweest kun je er na je scheiding achter komen dat je jezelf niet meer herkent. Misschien heb je bepaalde dingen opgegeven die je vroeger leuk vond om te doen, of heb je jezelf aangepast om binnen het plaatje van het perfecte gezin te vallen. Misschien ken jij je, net als ik, niet meer terug. 

Toen ik weer single was kwam ik er achter dat ik niet meer dezelfde persoon was als voor de relatie. 

En natuurlijk, iedereen verandert. Mijn ex en ik zijn van mijn 19e tot mijn 34e samen geweest. Je verandert zo veel in deze periode.

Maar ik had me ook aangepast aan mijn ex en aan mijn kinderen. Hoewel ik nooit haantje de voorste was, was ik iemand geworden die helemaal niet meer van zich liet horen. Ik volgde mijn ex in alle beslissingen, terwijl ik voorheen iemand was die niet over zich heen liet lopen en nogal koppig was. Tot ergernis van mijn ouders ;).

Ik leefde voor mijn kinderen. Met alles hield ik eerst rekening met hen. En hoewel mijn kinderen het belangrijkste zijn in mijn leven, moest ik ook voor hun mezelf weer terug vinden. Dit betekende dat ik af en toe mijzelf voorop moest gaan zetten. Niet ten koste van mijn kinderen, maar door beter voor mijzelf te zorgen, kon ik beter voor hen zorgen.

Denk na over wat je voorheen leuk vond om te doen. Wat waren je hobby’s? Wat heb je opgegeven voor je relatie of je gezin? 

Door hier achter te komen kun je jezelf weer opbouwen.

Het kan moeilijk zijn om je op jezelf te richten, maar dit is het moment om verder te gaan en te herontdekken wie je werkelijk bent. En er kan een tijd overheen gaan voordat je echt weer jezelf voelt. Ik ben inmiddels 5 jaar gescheiden en heb dit gevoel sinds kort pas weer. 

Maar zodra je jezelf hebt hervonden is het alsof je voor het eerst weer vrij kunt ademen.

4. Ontdek een nieuwe kant van jezelf.

Dit gaat door op wat ik bij punt 3 aan gaf.

De periode na een scheiding, hoewel vaak moeilijk, heeft ook een zilveren randje: de boel wordt eens flink opgeschud. Het is een periode waarin je nieuwe dingen kunt proberen.

Misschien is het zo simpel als een kort kapsel na een leven lang lange lokken te hebben gehad. Misschien is het een nieuwe sport proberen, of een opleiding beginnen. Misschien bedenk je dat je naar een nieuwe stad wilt verhuizen of zelfs een jaar naar het buitenland wilt.

Veel van jullie kunnen natuurlijk niet zomaar met de noorderzon vertrekken. De kans is groot dat je met de volgende rekening moet houden: kinderen (als je een ouder bent), een baan en je budget (die mogelijk is gekrompen door de scheiding).

Maar de kans is ook groot dat, hoewel je misschien niet zomaar kunt doen wat je wilt, er andere dingen zijn die wel binnen je bereik liggen. 

Wijs dus het idee van een verandering niet af, alleen maar omdat je niet elke verandering kunt maken.

Denk na over wie je wilt zijn. Of dit nu de persoon is die je was vóór je huwelijk, of misschien een nieuw persoon? Wat zijn een paar dingen die je anders kunt doen?

Zoek naar veranderingen waar je ja tegen kunt zeggen, in plaats van stil te staan ​​bij wat buiten je bereik ligt.

woman leaning on wall while sitting on bed

5. Durf alleen te zijn.

Na een scheiding kan het zijn dat je een bepaalde leegte voelt. Sommigen willen deze leegte vullen door meteen weer een nieuwe relatie aan te gaan.

Nu is dit een punt waar ik zelf helemaal geen probleem mee heb gehad. Ik vind het heerlijk om, als de kinderen eenmaal bij hun vader zijn, alleen te zijn.

Ik heb de eerste jaren helemaal niet de behoefte gehad om de leegte op te vullen door vrienden of familie op te zoeken, of me meteen in een nieuwe relatie te storten. Ik vond het heerlijk om mijn tijd zelf in te kunnen vullen en de vrijheid te hebben om te doen en laten wat ik wilde.

Echter, ervaart niet iedereen de periode na een scheiding op dezelfde manier. Ze kunnen de gedachte dat ze alleen zijn niet uitstaan en storten zich al snel weer in een nieuwe relatie.

Single is voor sommige mensen iets negatiefs. Vaak wordt aangenomen dat alleenstaanden eenzaam zijn, maar dat is niet altijd het geval. 

Alleenstaanden kunnen het ook heel fijn vinden om alleen te zijn en niet om te hoeven gaan met alle drama dat een relatie met zich mee kan brengen.

Een tijdje single zijn heeft zo zijn voordelen:

 • Je kunt doen wat jij wilt: Je hebt al je vrije tijd om iets te doen wat JIJ graag wilt. Je hoeft geen voetbalwedstrijden te kijken, of mee naar de schoonouders. Misschien wilde je wel altijd een hond, maar je ex niet. Dit is je kans!
 • Je hoeft niet te koken: Als single hoef je ook met het eten met niemand rekening te houden. Heb je een keer geen zin om de koken, dan stop je een diepvriesmaaltijd in de magnetron, iets afhalen, of desnoods helemaal niets eten. Etenstijd wordt zo een stuk makkelijker.
 • Je slaapt beter: Je hebt het hele bed voor jou alleen. Heerlijk!
 • Je kunt leven zoals jij dat wilt: Wanneer je bijvoorbeeld van jezelf een beetje een sloddervos bent, is dat nu oké. Als je maar één keer per week de was wilt doen, of de zuivere was altijd laat liggen, dan is er niemand die je daar op aan kijkt. Je hoeft aan niemands verwachtingen te voldoen, alleen aan die van jezelf.
 • En als je er even voor gaat zitten zul je zelf ook nog wel wat voordelen kunnen bedenken…

Maar wat ik eigenlijk wil zeggen; geef jezelf de tijd om even alleen te zijn. Je komt veel over jezelf te weten wanneer je een tijdje op jezelf bent aangewezen. 

En hoe lang dat zal zijn kan jij alleen beslissen. Maar ga geen relatie aan alleen maar omdat je niet alleen wilt zijn. Dit zal je toekomstige relatie ook geen goed doen.

6. Omarm je nieuwe rollen.

Vooral als je langere tijd bij elkaar bent geweest, zal een bepaalde rolverdeling zijn geweest binnen jullie huishouden. Jullie zullen beide jullie eigen taken hebben gehad om alles op rolletjes te laten lopen. 

Nu is het helemaal aan jou. 

En dit zal in het begin misschien moeilijk zijn en waarschijnlijk zal niet alles perfect gaan, maar dat is oké.

Wanneer je partner degene was die grotendeels verantwoordelijk was voor het geld, het verdienen en beheren, dan heb je plotseling een heel nieuw taak en verantwoordelijkheid er bij gekregen. Maar wanneer je dit oppakt, zal het je vertrouwen geven in je eigen kunnen.

Ook zul je, wanneer jullie samen kinderen hebben, nu sommige taken over moeten laten aan je ex.  Je zult zelf niet altijd je kind in bed kunnen leggen of bij je kind zijn als deze griep heeft. 

En je hoeft het niet allemaal zelf uit te zoeken. Zoek hulp.

Zelfs als je fouten maakt, kun je van die ervaring leren. Fouten geven je levensvaardigheden en leren je dat je alleen kunt zijn.

Liefs,

Geef een antwoord