12 Super eenvoudige gewoonten om je huis gemakkelijk schoon te houden.

Ook hier was het vandaag weer zo ver…

In de weken dat de kinderen bij hun vader zijn is het huis meestal toch wel redelijk netjes en alles heeft zijn plekje. Maar zodra ze weer thuis zijn en ze alle drie naar bed zijn, laten ze de verwoesting achter die ze die dag hebben veroorzaakt.

En zo maken we dat waarschijnlijk allemaal wel eens mee.

Dat je bijvoorbeeld thuis komt na een dag hard werken en wordt begroet door rotzooi. Overal waar je kijkt moet er iets worden opgeruimd, verplaatst of gepoetst. 

Het enige wat je dan eigenlijk had willen doen is ontspannen, een goed boek lezen, of op de bank ploffen en Netflix aanzetten. 

In plaats daarvan doe je de voordeur open en kun je wel janken.

Kon je maar je ogen dicht doen, tot tien tellen en dat het hele huis bij het openen van je ogen weer netjes zou zijn. Maar helaas, je weet dat je hier zelf weer een paar uur mee bezig zal zijn.

Als dingen rommelig zijn, heeft dit een negatieve invloed op je geestelijke gezondheid. 

Behalve dat het onhygiënisch en voor het oog niet zo aantrekkelijk is, is het grootste probleem met rommel en rotzooi dat het ons gestrest maakt. Psychologen hebben ontdekt dat een slordige woon- of werkomgeving ons angstig, gestrest en overweldigd laat voelen. 

Dit is waarom het zo gemakkelijk is om in een depressie terecht te komen als je in een rommelige omgeving bent. Je voelt je hulpeloos, machteloos en hebt te weinig energie om iets te doen aan de vreselijke staat waarin je omgeving zich verkeert . De rommel en depressie maken elkaar erger, wat leidt tot een steeds erger wordende vicieuze cirkel.

Rommel leidt onze aandacht af van de dingen die onze aandacht wel echt verdienen. 

Het maakt het moeilijk voor ons om te ontspannen, zowel mentaal als fysiek. Het geeft ons een schuldgevoel, het belemmert onze productiviteit en het frustreert ons omdat we nooit de dingen kunnen vinden die we nodig hebben. 

Het goede nieuws is dat de oplossing eigenlijk best eenvoudig is, hoewel het niet altijd gemakkelijk is. 

Je moet de rommel opruimen om je geest de ruimte te geven die hij nodig heeft om uit te rusten en op te laden. 

black pug puppy on brown wooden chair

Je mindset veranderen.

Ben je van plan om een ​​ochtend te organiseren, maar weet je niet waar je moet beginnen of heb je gewoon geen zin? Zit je gevangen in een vicieuze cirkel: zodra je de ene kamer hebt opgeruimd, is de andere in chaos veranderd? 

Misschien moet je gewoon prioriteiten stellen, motivatie vinden en om hulp vragen. 

Maar dit is makkelijker gezegd dan gedaan toch?

Stel prioriteiten.

Zoals met de meeste doelen in het leven, wil je vooruitgang en verbetering, maar hoeft het allemaal niet perfectie te zijn. 

De meesten van ons hebben geen tijd om alles perfect te krijgen en daarnaast nog een leuk leven te leiden. Houdt het haalbaar. 

Omdat we nooit meer dan 24 uur in een dag zullen hebben, zullen we misschien “nee” moeten zeggen tegen sommige activiteiten of taken. 

Als je elk doel, elke taak en activiteit bij elkaar op telt, vraag jezelf dan af wat echt nodig is.

Zal het helpen bij je uiteindelijke doel, of zal het een andere activiteit of misschien zelfs iemand negatief beïnvloeden als het niet gebeurt. 

Op deze manier zie je je lijst met taken voor je ogen krimpen.

Vind jouw motivatie.

Hoeveel tijd besteedt jij aan activiteiten die jij belangrijk vindt (bijv. tijd doorbrengen met je familie, sporten, gezond eten, enz.)? De meesten van ons zouden waarschijnlijk “niet genoeg” antwoorden. 

Dus hoe zorg je er voor dat je dan gemotiveerd blijft om al die taken die nog op je lijstje staan toch nog uit wilt voeren? 

Door alles meer georganiseerd aan te pakken kun je je meer focussen op die dingen die jij belangrijk vind om gedaan te krijgen. 

Organiseren betekent minder tijd zoeken naar de andere schoen, minder ruzie over wie de schaar het laatst heeft gebruikt en niet terug heeft gelegd, minder tijd om de rommel op te ruimen.​​

Doordat je minder tijd verspilt, heb je meer tijd om bij je gezin te zijn, te sporten, gezond te eten en andere doelen na te streven die er voor jou echt toe doen. 

De volgende keer dat je je afvraagt ​​waarom je ooit tijd zou vrijmaken om je taken te organiseren, onthoud dan dat het een middel kan zijn om je ​​doel te bereiken. 

Het is verbazingwekkend hoe een verandering in houding en weten wat er “voor mij in zit” kan motiveren.

grayscale photo of girl in stripe shirt and pants standing by the window

Vraag om hulp.

Zelfs als de meeste van je klusjes en dagelijkse taken een “toegevoegde waarde” zijn, zijn ze niet altijd leuk en ook wel eens te veel voor één persoon. 

Oplossing: spreid de verantwoordelijkheid over het hele gezin. 

Wat voor de één saai is, kan voor de ander leuk zijn. 

Sommige mensen hebben ‘s ochtends tijd om iedereen te helpen zich voor te bereiden op de dag, en anderen hebben’ s avonds meer tijd om iedereen te helpen zich klaar te maken om naar bed te gaan. 

Wanneer je om hulp vraagt, vergeet dan niet om duidelijk te zijn in wat er van de ander wordt verwacht, maar wees er ook op voorbereid dat dingen anders zullen worden afgewerkt dan dat je dit zelf zou hebben gedaan. 

Gewoonten.

Het geheim is om ook gewoontes te creëren die onderdeel worden van je dagelijkse routine. Gewoontes die ervoor zorgen dat je een schoon huis hebt zonder dat je het echt hoeft te proberen.

Ik heb laatst wat rondgesnuffeld en heb wat eenvoudige gewoonten gevonden die ik de afgelopen tijd heb geprobeerd. Ik moet zeggen, het lijkt zijn vruchten af te werpen. De ene gewoonte slijt er echter wel wat makkelijker in dan de ander…

Misschien hebben jullie hier ook wel wat aan.

you got this signage on desk

12 Supereenvoudige gewoonten die je vandaag kunt gebruiken om je huis gemakkelijk schoon te houden:

Als je deze gewoonten regelmatig uitvoert, zul je merken dat het schoonhouden van je huis niet meer zo overweldigend zal worden.

En zoals ik eerder al aan gaf: deze zijn voor IEDEREEN IN HUIS . 

Dit kan voor sommige lastig zijn, maar laat je kinderen elke ochtend of avond een taakje doen als onderdeel van hun dagelijkse routine, geef ze de tijd om het onder de knie te krijgen, en het zal een gewoonte zijn voordat ze het weten!

1. AFVEGEN ALS JE GAAT.

Klaar in de badkamer? Veeg de wastafel af ​​voordat je de kamer uitgaat. 

Klaar met eten in de keuken? Zorg ervoor dat de oppervlakken kruimel- en vuilvrij zijn. 

Maak er een gewoonte van om oppervlakken af ​​te vegen terwijl je ze gebruikt … 

2. TREK JE SCHOENEN UIT!

Supereenvoudig, maar het betekent dat vloeren langer schoon blijven zonder extra werk. 

Perfect dus! 

3. OPRUIMEN EN SCHOONMAKEN TERWIJL JE KOOKT.

Het is maar al te gemakkelijk om te beginnen met koken en gaandeweg een rotzooi te maken zonder er echt over na te denken. En de kans is groot dat als je eenmaal hebt gegeten, je de rotzooi niet meer wilt aanpakken, dus het kan daarna een tijdje blijven liggen….

Als je er een gewoonte van maakt om op te ruimen terwijl je kookt, hoef je na het eten veel minder dingen schoon te maken. 

Probeer verschillende dingen af ​​te wassen terwijl je bijvoorbeeld wacht tot de aardappelen gekookt zijn.

peppermill beside cooking pots

4. ZORG ELKE AVOND VOOR EEN OPGERUIMD EN SCHOON KEUKENBLAD.

Zorg ervoor dat je elke ochtend naar beneden komt voor een schone keuken, door de avond ervoor de afwas te sorteren. 

Laad de vaatwasser en laat hem draaien, of was alles af. 

Als je de volgende dag alles kunt gebruiken wat je nodig hebt (en niet voor een stapel vuile vaat hoeft te staan), begint je dag al lekker (en als je een vaatwasser hebt, kun je beginnen met laden zodra het ontbijt klaar is, zodat je keuken de hele dag netjes blijft).

5. DOE ELKE DAG DE WAS.

Of het nu een lading (of twee) in het wasmachine per dag is, of vouwen, drogen of strijken. 

Was je kleding meteen, zodat er geen dingen ophopen en je er meer tijd mee bezig zult zijn. Zorg ervoor dat alles schoon is wanneer je het nodig hebt. 

6. STOFZUIG & VEEG REGELMATIG. 

Niets geeft een huis een schoner gevoel dan schone vloeren. Dus poets deze zo vaak als je kunt om het niet te laten opbouwen.

7. DROOG DE DOUCHE NA ELK GEBRUIK.

Door de douche na elk gebruik met een trekker schoon te maken, heeft kalkaanslag minder tijd om zich op te bouwen en ziet je douche er zo goed als nieuw uit zodra je klaar bent. 

Het ziet er niet alleen schoon uit, maar het bespaart ook veel schoonmaaktijd wanneer je het elke week zou moeten schrobben….

8. OPEN DE RAMEN. 

Niets is schoner dan frisse lucht. En een heel snelle truc om een ​​schoner thuisgevoel te krijgen, is ervoor te zorgen dat er geen muffe lucht wordt opgebouwd. 

Of het nu zomer of winter is, zet de ramen zo ver mogelijk open om veel frisse, schone lucht binnen te laten.

white printer paperr

9. MAAK EEN ROUTINE (SCHOONMAAK PLANNING) VOOR HET WASSEN VAN BEPAALDE DINGEN.

Hiermee bedoel ik het wassen van beddengoed, handdoeken, badkamermatten, enz. 

Door dit elke week op dezelfde dag (bijvoorbeeld: handdoeken op dinsdag, beddengoed op zaterdag) te doen, maakt dit het je zoveel gemakkelijker om alles schoon te houden. 

Op die manier weet je dat je ze regelmatig zult schoonmaken en dat ze gedaan zullen worden op een dag(en) dat je tijd hebt om ze te doen.

10. FOCUS JE ELKE WEEK OP EEN KAMER. 

De meeste mensen hebben best wel wat kamers in hun huis en het kan dan ook wel eens overweldigend zijn wanneer je het gevoel hebt dat je al deze kamers elke week perfect moet zien te houden.

De truc die mensen met schone huizen hebben, is dat ze de snelle klusjes elke week door het hele huis aanpakken, maar slechts één (of twee) kamers per week onder handen nemen voor een grondige reiniging. 

Op deze manier blijf je bovenop je werkzaamheden zitten, zien alle kamers er geweldig uit en weet je dat elke kamer om de paar maanden tot in detail wordt aangepakt, zodat niets de kans krijgt om teveel op te bouwen…. 

(met snelle klussen bedoel ik snel stofzuigen en alle oppervlakken die je kunt zien afstoffen en opruimen, maar de meer gedetailleerde klus zou zijn om alles te verplaatsen, zodat je elk oppervlak volledig stofzuigt en alle plinten schoonveegt, enz.…)

11. HOUD DE RAMEN SCHOON.

Met veel/grote ramen krijg je veel natuurlijk licht (wat heerlijk is), maar niets geeft meer een vies gevoel dan het zien van veel kinderhandafdrukken, spatten van water, enz. op de ramen. 

Door de ramen schoon te houden, voelt je huis automatisch schoner en frisser aan. 

12. MULTI-TASK WANNEER MOGELIJK.

Schoonmaken is een ondankbare taak. Laten we eerlijk zijn! 

Dus waarom zou je de focus er niet een beetje van afnemen door tegelijkertijd andere dingen te doen?

Er zijn veel dingen die je kunt proberen terwijl je een paar dingen in huis uitzoekt . 

Dan ben je dus wel aan het schoonmaken, maar besteedt daar geen extra tijd aan:

  • Praat met je kinderen over hun dag 
  • Luister naar een audioboek 
  • Luister naar muziek (waarom zou je van schoonmaken niet een work-out maken en er echt voor gaan!)
  • Bel een vriend(in) of familielid 
  • Koken (terwijl de dingen in de oven staan, kunt u die tijd gebruiken om de keuken op te ruimen) 
  • Kinderen in bad doen. (Natuurlijk geen baby’s of peuters, maar kinderen die oud genoeg en redelijk in staat zijn om zelf een bad te nemen en waar je niet helemaal op gefocust hoeft te zijn.) Deze kunnen in bad gaan terwijl je de spiegel schoonmaakt of oppervlakken afveegt.

Hoeveel van deze gewoonten zitten al in jouw routine?

Ik ga er in ieder geval mee door!

Liefs,

Geef een antwoord