stop, time, waste-3089945.jpg
Routine / Dagelijkse Gewoonten Time management

10 Praktische, tijdbesparende tips. Besteed zo meer tijd aan leuke dingen.

Vandaag wil ik het met je hebben over één van de middelen die voor iedereen vaak zo ontzettend waardevol, maar ook schaars is: tijd. De meeste dingen in het leven kosten geld of tijd, en hoewel geld besparen belangrijk is, betekent al dit geld niet veel als al je tijd wordt opgeslokt.

Hoe ook jij meer rust aan je dag kunt toevoegen.

Ik heb 10 praktische tijdbesparende tips die ik met je wil delen. Deze zullen je helpen tijd te besparen, niet voor één keer, maar voor elke dag.

Ben jij op zoek naar wat praktische manieren om tijd te besparen zonder de dingen af te raffelen of activiteiten te moeten laten vallen? Dan ben je hier aan het juiste adres.

Hier zijn 10 praktische tijdbesparende tips:

1. Maaltijden plannen.

Het van tevoren plannen van je maaltijden bespaart niet alleen tijd, maar het bespaart je ook geld. Wanneer je je maaltijden voor de hele week van tevoren goed inplant, zul je niet elke dag naar de supermarkt hoeven te rennen om nog even de dingen te gaan halen die je bent vergeten, of alsnog nodig hebt. (En daarbij waarschijnlijk ook nog vanalles mee neemt wat je helemaal NIET nodig hebt, waardoor dat hele geld besparen ook niet echt lekker gaat.)

 • Een ander pluspunt van het plannen van je maaltijden is dat je niet zo vaak in de verleiding komt om eten te bestellen, of uit eten te gaan. Maaltijden plannen is heel simpel en gemakkelijk te doen. En met een beetje zoeken naar recepten online, kun je iets anders plannen voor élke maaltijd voor de komende maand, of zelfs nog wel langer.

2. Dagplanning.

Door een dagelijks schema te maken en je hier aan te houden,bespaar je veel tijd. Je kunt je hierdoor volledig concentreren op de taken die je die dag te doen hebt, in plaats van je bezig te houden met wat je hierna zult gaan doen.

 • Je kunt zo ook evenementen toevoegen aan een gezinsagenda/-kalender op de koelkast. Op die manier weet je wanneer en waar een gezinslid moet zijn voor zijn, of haar verschillende activiteiten. Bovendien voorkom je hiermee het last-minute haasten en het vergeten van afspraken.
planner gebruiken

3. Houd lijstjes bij.

Het hebben van lijsten met alle dingen die je op een dag moet doen, zal je helpen om je taken goed en snel af te ronden, terwijl je een gevoel van voldoening krijgt terwijl je elk item afstreept.

 • Zonder lijst heb je de neiging om meer verstrooid te zijn. Je zult merken dat je onnodige stappen, of gedachten herhaalt, om dingen voor elkaar te krijgen.

Hoe gebruik je een planner?

4. Organisatie.

Georganiseerd zijn is een van de grootste tijdsbesparingen die er is. Wanneer je alles in je leven wat meer organiseerd, is het gemakkelijk om te doen wat werkelijk nodig is en daarna weer door te gaan naar het volgende.

 • Als je fysiek georganiseerd bent, voel je je ook mentaalgeorganiseerd. Als je er bijvoorbeeld aan gewend raakt om alles op een vast plekje te hebben, verdwijnt de stress van het verliezen van je sleutels of je telefoon. Het belangrijkste is wel dat, als je eenmaal alles georganiseerd hebt, je dit ook zo houdt!  

5. Doe al je boodschappen in één keer.

Als je boodschappen moet doen, probeer ze dan in één ochtend of middag in te plannen.

 • De grootste verspilling van je tijd is de “tussenliggende” tijd; terwijl je wacht op de volgende afspraak, of het starten van een nieuwe taak. Het regelmatig stoppen en starten van taken verlaagd je productiviteit en verspilt kostbare tijd.

6. Delegeer, delegeer, delegeer!

Delegeer, waar dit mogelijk is, de dagelijkse klusjes of afspraken aan andere familieleden of collega’s.

 • We hebben niet voor niets de steun van families, gemeenschappen en teams. Je hoeft niet alles zelf te doen.

7. Reken af met afleidingen.

Als je het grootste deel van je tijd op de computer doorbrengt, schakel je de programma’s uit die je gemakkelijk weg kunnen halen van de taak die je te doen staat. Dingen zoals Twitter en Facebook kunnen een enorme afleiding zijn die kostbare tijd opslokt.

 • Wanneer je je meer concentreert op het gedaan krijgen van dingen, zul je merken dat je na het afronden van je taken nog veel meer tijd hebt voor je sociale contacten en wat plezier.
zeg nee

8. Leer nee te zeggen.

Af en toe zal je gevraagd worden om meer te doen dan je tijd eigenlijk toelaat. Op deze momenten moet je leren om (beleefd) nee te zeggen en vervolgens de taak te delegeren, of opnieuw in te plannen voor een meer geschikter tijdstip.

 • Door je tijd te respecteren, zullen anderen je ook respecteren.

“Ik Ben Niet Goed Genoeg.” Lijd jij aan het Imposter-syndroom?

9. Gebruik je tijd goed.

Gebruik elke minuut verstandig. Wanneer je in een wachtruimte zit, of tijdens je dagelijkse rit van of naar je werk, kun je eventueel iets doen om van je takenlijst af te strepen.

 • Je kunt e-mails lezen, aan dat belangrijke rapport werken of je boodschappenlijstje plannen. Wat het ook is, wanneer je op deze mannier “inactieve” tijd gebruikt, heb je meer quality time met je gezin als je thuis bent.

10. Voeg vergelijkbare taken samen.

Leren jezelf aan om de taken die je tegelijkertijd kunt doen samen te voegen. Dit zal je op de lange termijn veel tijd besparen.

 • Doe de afwas, of geef de planten water, terwijl je aan de telefoon bent.
 • Als je een tafel of werkblad leegruimt, stof je hem tegelijkertijd af.
 • Als je de tv die de kinderen hebben aangelaten uit zet, neem dan een stofdoek mee en veeg deze meteen even af.

Tijd besparen kan je veel opleveren. Door slechts een paar van deze ideeën over te nemen, zul je snel meer tijd besteden aan de dingen die je wilt doen!

Liefs,

Dit vind je misschien ook leuk...

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.